Bu hareketle Konya eski günlerine dönebilir

Bu hareketle Konya eski günlerine dönebilir

"Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi" ile Konya ve diğer illerde kırmızı et üretimini artıracak politikalar devrede. Üreticilere uygun maliyetlerle gebe büyükbaş hayvanlar ve destek kredileri sunulacak.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye’de kırmızı et üretimini artırmak ve ithalat bağımlılığını azaltmak için yeni projeler hayata geçiriyor. Bu kapsamda başlatılan "Kırsalda Bereket, Hayvancılığa Destek Projesi", özellikle etçi anaç büyükbaş hayvan yetiştiriciliğini yaygınlaştırmayı hedefliyor.

Proje çerçevesinde, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) tarafından üreticilere uygun maliyetlerle gebe büyükbaş hayvanlar sağlanacak. Bu süreçte üreticiler, 2 yıl geri ödemesiz ve 3 ila 5 yıl vadeli uygun faizli kredi imkânından yararlanabilecek. Ayrıca, hayvanların bir yıl boyunca bakım ve besleme giderlerine destek verilecek ve sigorta bedelleri de Bakanlık tarafından karşılanacak.

Konya’nın tarihi rolü yeniden öne çıkabilir

Bir dönem Türkiye’nin en fazla büyükbaş hayvan varlığına sahip olan Konya, bu projeyle eski günlerine dönebilir. Proje kapsamında oluşturulacak etçi anaç hayvan sürüleriyle, kırmızı et üretiminde Konya ve çevresinin yeniden önemli bir merkez haline gelmesi bekleniyor.

"Danasını alacağınıza anasını alın"

Etçi anaç hayvan yetiştiriciliğinin yaygınlaşması için farkındalık çalışmaları sürerken, Dost Ziraat İşletmeleri Direktörü Ali Oğuz, yerli üretimin önemine vurgu yaptı. Oğuz, angus, limuzin ve hereford gibi etçi hayvan ırklarının maliyet avantajlarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı:

Büyük besi işletmelerimiz sürekli besi danası ithalatına yöneliyor. Ancak biz diyoruz ki: ‘Gemi sırası bekleyip danasını alacağınıza, anasını alın. Yavrularıyla üretimi sürdürülebilir hale getirin.’ Bu şekilde besilik dana açığını kapatabiliriz. Aksi halde al, besle, kes, sat modeliyle sorunu çözmek mümkün değil.

Türkiye’ye özel üretim modeli geliştiriliyor

Ali Oğuz, proje kapsamında, hayvan satın alan üreticilere teknik destek sağlandığını ve üretim süreçlerinin izlenerek yönlendirildiğini belirtti. Oğuz, şu an için angus ırkı hayvanların mezat yoluyla satışa sunulduğunu ve bu modelin diğer cinsler için de yaygınlaştırılacağını ifade etti.

Oğuz, ayrıca her yıl artan besilik dana ihtiyacının yurt içinden karşılanması gerektiğini vurgulayarak, şunları ekledi:

Ülkemizde bu cins hayvanların anaç varlığı yok denecek kadar az. Bu nedenle sürekli ithalat yapılıyor. Ancak bu döngüyü kırmak için dana değil, anaç hayvan getirip yerli üretimi artırmalıyız.

Etçi hayvan üretimi yerli besicilere nefes olacak

Proje kapsamında, Adana gibi farklı illerde etçi anaç hayvan yetiştiren çiftlikler dikkat çekiyor. Özellikle angus cinsi hayvanlar, yerli üreticiler için maliyet avantajı sağlayarak kırmızı et üretiminin sürdürülebilirliğine katkı sunuyor.

Bakanlık tarafından desteklenen bu modelin, Türkiye’nin kırmızı et üretiminde kendi kendine yeten bir ülke olmasına önemli katkı sağlaması bekleniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.