"Bu hafta yeni kabine ve PPK fiyatlanacak"

"Bu hafta yeni kabine ve PPK fiyatlanacak"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen:- "Bugün gözler saat 13.00'te başkanlığını Binali Yıldırım’ın yapacağı MKYK toplantısında olacak. Özellikle ekonomi yönetiminde oluşabilecek yeni değişiklikler, piyasalarda hareketlilik yara

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekcen, bu hafta yurt içinde yeni kabine ve Merkez Bankasının gerçekleştireceği Para Politikası Kurulunun (PPK), dışarıda ise ABD Merkez Bankasının (Fed) haziran toplantısında gerçekleşebilecek olası faiz artışının fiyatlanacağını belirtti.

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekcen, yazılı açıklamasında, haftanın önemli gelişmelerini ve beklentileri değerlendirdi.

Piyasaların yeni haftaya siyasi cephedeki gelişmelerin öncülüğünde başladığını aktaran Çekcen, şunları kaydetti:

"Geçen hafta tek aday olacağı belli olan Binali Yıldırım hafta sonu gerçekleşen olağanüstü kongrede AK Partinin 3. Genel Başkanı olarak seçildi. Elbette beklenen bir durum olmasından kaynaklı, piyasalarda şu an daha sakin bir seyir söz konusu. Ancak partinin en yetkili organı Merkez Karar ve Yönetim Kurulunda (MKYK) ise yeni dönemde önemli değişiklikler yapıldı ve MKYK listesinin neredeyse yarısı yeni yönetimde yer almayacak. Bu da yeni oluşacak kabinede önemli değişikliklerin yapılacağı yönünde bir beklenti yarattı. Bu sebeple bugün gözler saat 13.00'te başkanlığını Binali Yıldırım’ın yapacağı MKYK toplantısında olacak. Özellikle ekonomi yönetiminde oluşabilecek yeni değişiklikler, piyasalarda hareketlilik yaratabilir. Çünkü hem borsa tarafında hem de dolar/TL tarafında bekle gör havasının hakim olduğunu görüyoruz."



- "Fed toplantısından bir faiz artırımı gelebilir"


Çekcen, dolardaki güçlü duruşun önemli sebeplerinden birinin de Merkez Bankası beklentileri olduğunu belirterek, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yarın mayıs ayı PPK toplantısını gerçekleştireceğini ve kritik faiz kararını açıklayacağını hatırlattı.

Piyasaların oynak olduğu bu dönemlerde merkezin faiz indirimine devam edip etmeyeceğinin merak edildiğini ancak siyasi cepheden "Merkez Bankası faiz indirimleri konusunda cesur olmalı" yönündeki son açıklamalarından dolayı TCMB'den yarın yine önemli bir faiz güncellemesi beklendiğini vurgulayan Çekcen, "Üst bantta 50 baz puanlık bir indirim olma ihtimali şu an itibarıyla kur tarafında düşüşleri sınırlandıran bir etki yaratıyor." yorumunu yaptı.

Çekcen, geçen hafta açıklanan Fed tutanakları sonrası piyasalarda havanın bir anda Fed lehine değiştiğine dikkati çekerek, şöyle devam etti.

"ABD verilerinin beklentileri karşılaması durumunda Fed'in haziran ayında faiz artırımına gidebileceği yönündeki ifade sonrası, dolar birçok ürün karşısında yükselişe geçti. Aynı zamanda Fed bölgesel başkanlarının son açıklamaları bu ihtimali destekler nitelikte. Bu hafta yine oy hakkı olan iki kritik Federal Açık Piyasa Komitesi (FOMC) üyesi Jerome Powell ve James Bullard'ın konuşmaları takip edilecek. Aynı zamanda cuma günü gözler Fed Başkanı Janet Yellen'ın değerlendirmelerinde olacak. Yellen’ın açıklamaları diğer üyeleri destekler nitelikte olursa piyasalar haziran ayına hazırlanabilir. 15 Haziran'da yapılacak Fed toplantısından bir faiz artırımı gelebilir."

Çekcen, doların bu gelişmelerden kaynaklı güçlü duruşunu koruduğunu anımsatarak, "Siyasi cepheden gelebilecek açıklamalar yine piyasalara yön verecek. Dolar/TL’de teknik olarak kalıcı bir düşüş görebilmemiz için belli bölgelerin aşağı yönlü geçilmesi gerekiyor. Bu noktada 2.9600-2.9700 aralığı kritik destek bölgesi olarak izlenebilir. Bu bölgenin altında bir fiyatlama görmediğimiz sürece kurun yukarı gitme isteği sürebilir. Yukarıda tekrardan 3.00 ve üzerinde 3.02 denemeleri görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Fed’in "şahin" tutumunun doları yukarı taşırken altın tarafını da aynı oranda baskıladığını belirten Çekcen, şu görüşleri de paylaştı:

"Şu an 1.250 dolar seviyelerinde dengelenen ons altında düşüş kanalı korunuyor. 1.268 dolar, bu noktada önemli bir tepe noktası konumunda. Bu tepe noktası yukarı yönlü geçilemediği sürece altın tarafında Fed baskısı bu hafta devam edebilir. 1.248-1.243 dolar, bu noktada önemli bir destek bölgesi olarak izlenebilir. Aşağı yönlü kırılması durumunda sarı metalde satışlar derinleşebilir. Gram/TL tarafında ise farklı bir fiyatlama söz konusu. TL’deki zayıflıktan kaynaklı, gram altın şu an 118,90 ve 119,50 TL aralığını taban yapmış durumda. Dolar/TL’deki yükseliş, gramı bu bölge üzerinde tutuyor. Dolayısıyla bu seviyelerin altına geçmediği sürece gram altında tekrar bir yukarı denemesi görebiliriz."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :