Brüksel'de yerel yönetimler toplantısı

Brüksel'de yerel yönetimler toplantısı

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Türel: "Türkiye, özellikle yerel yönetimlere ayırmış olduğu kaynaklar itibarıyla 2002'den bu yana tam 12,5 kat bütçesini artırdı. Bu çok önemli bir rakam"- Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Büyükerşen: "Belediyeler

BRÜKSEL (AA) - Türkiye'den belediye başkanları, Brüksel'de düzenlenen bir etkinlikte yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda görüşlerini paylaştı.

Avrupa Birliği (AB) Bölgeler Komitesi Türkiye Çalışma Grubu, Genişleme Günü kapsamında Brüksel'de "yerel yönetimlerin güçlendirilmesi" konulu bir etkinlik düzenledi.

Etkinliğe Türkiye'nin AB Daimi Temsilcisi Büyükelçi Faruk Kaymakcı'nın yanı sıra Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ve Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili konuşmacı olarak katıldı. Belediye başkanları konuşmalarında, yerel yönetimlerin güçlendirilmesi konusunda görüşlerini dile getirerek, tecrübelerini paylaştı.

- "Yerel yönetimler bütçesi 12,5 kat arttı"

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yerel yönetimlerde çok büyük mesafeler katettiğini belirtti. Geçmişte belediye başkanlarının kent dışına çıkışının vali iznine bağlı olduğunu söyleyen Türel, "Türkiye, özellikle yerel yönetimlere ayırmış olduğu kaynaklar itibariyle 2002'den bu yana tam 12,5 kat bütçesini artırdı. Bu çok önemli bir rakam. Bu kaynaklarla, hem alt yapı hem de üst yapıda yerel yönetimlerimiz sosyal belediyecilik adına çok önemli hizmetleri ortaya koyuyor." dedi.

Türel, toplantıda en çok merak edilen konunun mülteciler olduğunu belirtti. Belediyelerin bu konuda çok önemli adımlar attığını ifade eden Türel, "Avrupalılara bunları örnek olarak gösteriyoruz ki belki bizim yaptığımız bu insanlık görevinden ders alırlar, onlar da üzerlerine düşen görevi layikiyle yaparlar." şeklinde konuştu.

- "Türkiye'nin bir an evvel AB'ye üye olmasını istiyoruz"

Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, AB ülkelerinin terör konusunda Türkiye'ye yardımcı olmadığını ancak Avrupa'daki saldırıların ardından terörün ne olduğunu anlamaya başladıklarını belirtti.

Belediyeler olarak Türkiye'nin bir an evvel AB'ye üye olmasını istediklerini dile getiren Büyükerşen, "Çünkü hem demokrasimiz bakımından, hem de Avrupa'daki yerel yönetimlere kendi halklarının yönetime iştirakı bakımından bunu istiyoruz. Bu konuda (halkın yerel yönetime iştirakı) bizim de onlara paralel bir çizgi çizmemiz lazım." değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye'de yerel yönetimlerle ilgili çoğu zaman acele kanunlar çıktığı eleştirisinde bulunan Büyükerşen, "Bunlardan kaynaklanan bazı sıkıntılar var. Ama ümit ediyorum ki AB'nin de desteği ve yardımıyla o güçlükleri aşabileceğiz." şeklinde konuştu.

Karabük Belediye Başkanı Rafet Vergili, kendisinin Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi üyesi de olduğunu ifade ederek, "Şimdi burada konuşulanlar ile orada konuşulanlar çok farklı değil. Yapılan hadise, Türkiye'nin ne kadar yetersiz olduğunu bir şekilde kendi kendilere ispat edip tatmin olmak. Asıl ana hedef bu." değerlendirmesinde bulundu.

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Besim Müftüoğlu ise siyasi görüşler farklı olsa da yerel yönetimler olarak Avrupa'yla işbirliğini sürdüreceklerini, yapılacak çalışmaların ülkenin hayrına olmasını temenni ettiğini söyledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :