Brezilya'daki yolsuzluk iddiaları

Brezilya'daki yolsuzluk iddiaları

Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Bakan Silveira, görüşme kayıtlarının sızdırılması üzerine istifa etti

RIO DE JANEIRO (AA) - Brezilya'da Yolsuzlukla Mücadeleden Sorumlu Bakan Fabiano Silveira, devlete ait petrol şirketi Petrobras'daki yolsuzluk skandalıyla ilgili yeni ses kayıtlarının ortaya çıkması üzerine istifa etti.

Globo TV kanalında yayınlanan ses kayıtları, görevine 16 gün önce başlayan Silveira'nın Petrobras soruşturmasını yürüten müfettişleri eleştirdiğini ve Senato Başkanı Renan Calheiros'a "soruşturmadan nasıl kaçacağı konusunda akıl verdiğini" ortaya koydu.

Kanalın haberinde, Silveira'nın Senato Başkanı Calheiros'a karşı suçlamalar hakkında bilgi almak için Petrobras soruşturmasını yürüten müfettişlerle birçok kez temasa geçtiği ancak herhangi bir bilgi alamadığı ileri sürüldü.

Görüşmelerin, Senato'nun Devlet Başkanı Dilma Rousseff'in görevini askıya alınmasından önce Calheiros'un konutunda kaydedildiği belirtildi.

- Bakanlık çalışanlarından tepki

Yolsuzlukla Mücadele Bakanlığı çalışanları, Devlet Başkanı vekili Michel Temer'in Silveira'yı görevinde tutma kararına tepki göstererek bakan görevde kalırsa kendilerinin istifa edeceği açıklamasında bulundu.

Bakanlık çalışanları, Silveira'nın başkent Brasilia'daki bakanlık binasına girmesini de engelledi.

Geçen hafta da Petrobras'taki yolsuzluk soruşturmasında adı geçen ve yaklaşık iki hafta önce göreve gelen Planlama Bakanı Romero Juca ile eski senatör ve yakın zamana kadar devlete ait petrol şirketi Transpetro'nun yöneticiliğini yapan Sergio Machado arasındaki telefon görüşmesinin kayıtları basına sızdırılmıştı.

Kayıtlarda Juca, "soruşturmayı durdurmanın en iyi yolunun Rousseff'i suçlamak olduğunu" söylüyor ve soruşturmada muhalefetteki kilit isimlere de sıra geleceğini ifade ediyordu.

Görüşme kayıtlarının sızmasının ardından basın toplantısı düzenleyen Juca, görüşmenin yılın başlarında yapıldığını kabul etmiş ancak Temer'in geçici devlet başkanı olmasının, Petrobras soruşturmanın durdurulmasına yönelik bir hamle olmadığını savunmuştu.

Devlet Başkanı Rousseff'in 12 Mayıs'ta geçici olarak görevden alınmasının ardından yardımcısı Temer, devlet başkanlığına getirilmişti. Rousseff'in suçlu bulunması durumunda Temer, devlet başkanlığını 2018'de düzenlenecek seçimlere kadar yürütecek. Temer'in adı da devlete ait Petrobras şirketiyle ilgili yolsuzluk iddialarında geçiyor.

Rousseff, 2003-2010 arasında Petrobras'ın başkanlığını yürüttüğü sırada şirkette 800 milyon dolarlık yolsuzluk yapıldığı, ihalelere fesat karıştırıldığı, yetkililerin rüşvet aldığı iddialarıyla karşı karşıya bulunuyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :