Brezilya'da toplu ulaşım çalışanlarından grev kararı

Brezilya'da toplu ulaşım çalışanlarından grev kararı

Sao Paulo'daki metro işçileri ile Rio de Janeiro'daki otobüs şoförleri ve biletçilerinin yeni sosyal güvenlik reformuna karşı aldığı 24 saatlik grev kararı bugün uygulanacak

SAO PAULO (AA) - Sao Paulo Metro İşçileri Sendikası ile Rio de Janeiro Otobüs Şoförleri ve Biletçileri Sendikası, Devlet Başkanı Michel Temer hükümetinin önerdiği yeni sosyal güvenlik reformuna karşı bugün grev yapacak.

Sao Paulo Metro İşçileri Sendikasının salı akşamı gerçekleştirdiği toplantının ardından, Sao Paulo sendika merkezlerinin organize ettiği gösterilere destek olmak için 15 Mart tarihi itibarıyla 24 saat toplu ulaşım faaliyetlerinin tamamen durdurulacağı açıklandı.

Vali Geraldo Alckmin, konuya ilişkin açıklamasında, acil durum planı harekete geçirilerek aksamaların halka etkisini en aza indirmek için gerekli adımların atılacağını bildirdi.

Sao Paulo kentinin yönetimi de toplu taşıma tehdidi nedeniyle bugün hafif araç rotasyonunun askıya alınmasına karar verdi. Kentin yol sisteminin yönetimi, işletilmesi ve denetlenmesinden sorumlu Sao Paulo Belediyesine bağlı Trafik Mühendisleri Şirketi ise bir gün süreyle özel araç, otobüs, yolculu veya yolcusuz taksilerin şehirdeki otobüs yollarını kullanabileceğini, sokak ve caddelerde belediye otoparkı bulunan mavi bölgelerin ücretsiz olacağını duyurdu.

- Rio'da otobüs şoförleri ve biletçileri greve gidiyor

Rio de Janeiro Otobüs Şoförleri ve Biletçileri Sendikası yeni emeklilik tasarısına karşı yine 15 Mart itibarıyla bir günlük grev kararı aldı.

Sendika Başkanı Sebastiao Jose, yaptığı açıklamada, 1996 yılına kadar şoförlerin 25 yıllık çalışma sonucu emekliye ayrılmalarını sağlayan özel bir uygulama olduğunu ancak bunun eski Başkan Fernando Henrique tarafından önce 30, daha sonra 35 yıla çıkarıldığını ifade etti.

Jose, 25 yıl çalışan aynı sürücünün zaten iş kaynaklı bazı hastalıklara yakalandığını vurguladı.

İş bırakma eylemleri, sendikalar tarafından sosyal güvenlik reformunu protesto etmek için yapılan ulusal bir çağrının sonucu olarak gerçekleşiyor.

- Yeni sosyal güvenlik reformu

Yeni sosyal güvenlik reformu erkeklerde 60, kadınlarda 55 olan emeklilik yaşının herkes için 65 yaşına çıkarılmasını öngörüyor.

Emeklilik yaşı yaklaşmış kişilerin haklarının korunması için çıkarılacak geçiş hakkıyla 50 yaşından büyük erkekler ile 45 yaşından büyük kadınlar, emekliliklerine kalan sürenin yarısı kadar ek sürede çalışarak eski emeklilik haklarından yararlanabilecek. Buna göre, emekliliğine iki yıl kalmış birisi eski şartlarda emekliye ayrılabilmek için 3 yıl çalışmak zorunda kalacak.

Kamu çalışanlarında erkeklerde 35 yıllık çalışma ile 60, kadınlarda ise 30 yıllık çalışma ile 55 olan emekli olabilme yaşı 65'ye yükselecek.

İlk ve orta dereceli eğitim kurumlarının öğretmenleri ile kamu polislerinin özel emeklilik sistemleri iptal edilecek ve erkeklerde 50, kadınlarda 45 yaşın altındaki çalışanlar 65 yaşında emekli olabilecek.

Askeri polisler ve itfaiyeciler sosyal güvenlik reformunun dışında tutulacak.

Emeklinin ölümünden sonra ödenen maaşlar yüzde 50 düşürülecek ancak emeklinin bakmakla yükümlü olduğu her bir kişi için yüzde 10 eklenecek.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :