"Brexit anketleri piyasaları yeniden riskli varlıklara yöneltti"

"Brexit anketleri piyasaları yeniden riskli varlıklara yöneltti"

Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Çekçen:- "Brexit referandumu öncesi yapılan anketlerde AB yanlısı seçmenlerin ağırlık göstermesi ile piyasalar yeniden riskli varlıklara yöneldi"

İSTANBUL (AA) - Destek Yatırım Menkul Değerler Araştırma Müdür Yardımcısı Adnan Çekçen, "Brexit" referandumu öncesi yapılan anketlerde AB yanlısı seçmenlerin ağırlık göstermesi ile piyasaların yeniden riskli varlıklara yöneldiğini belirtti.

Haftanın önemli gelişmelerine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Çekçen, küresel piyasaların yönünü belirleyecek gelişmelerin yaşanacağı bir haftanın başladığını dile getirdi.

Çekçen, İşçi Partili Milletvekili Jo Cox'un öldürülmesi sonrası piyasalarda farklı bir fiyatlama görüldüğünü anımsatarak, şunları kaydetti:

"Milletvekilinin öldürülmesi sonrası yayınlanan son anketlere baktığımızda Avrupa bölgesinde kalmak isteyenlerin oranı önemli miktarda yükseliş gösterdi. Piyasalar yeni haftaya açıklanan son anketin fiyatlamalarıyla başlarken, yeniden riskli varlıklara yöneliş olduğunu görüyoruz. Piyasalar referandum tarihine kadar fiyatlamalarına devam edebilir. Bunun dışında gözler bu hafta içeride Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankasının (TCMB) yarın açıklayacağı faiz kararında olacak. Piyasalarda oynaklığın ciddi anlamda arttığı bir dönemden geçiyor olsak da Para Politikası Kurulunun (PPK) yine faizleri aşağı çekmesi bekleniyor. Özellikle tüketici kredileri açısından önem arz eden, TCMB'nin piyasalara uyguladığı faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık yeni bir indirim gelebilir.

Piyasaları şaşırtmayacak bu karar TL'yi dış piyasalara karşı daha duyarlı yapsa da sert bir hareketlilik yaşanması beklenmiyor. Ancak PPK notlarındaki olası değişiklikler ve yaşanan son gelişmelerin merkezin faiz politikası üzerinde ne gibi etkisi olabileceği yönündeki değerlendirmelerini izliyor olacağız. Aynı zamanda bu hafta salı günü Senato Bankacılık ve çarşamba günü Finansal Hizmet Komitesi'nde bir konuşma yapacak olan ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın açıklamaları yakından izlenecek."


- "İngiltere gelişmeleri TL'yi zayıflatırken doları yukarı taşıyor"


Çekçen, bu hafta altının ön plana çıkmasının beklendiğini, Brexit riski ile Fed'in faiz artırımı konusundaki temkinli duruşunun altını güçlü tuttuğunu belirtti.

Özellikle perşembe gününe kadar piyasaların risk iştahının azalışından dolayı altına yönelebileceğini aktaran Çekçen, şu görüşleri paylaştı:

"Ons altın tarafında olası bir Brexit durumunun önceden fiyatlanması özellikle perşembe gününe kadar yeni yükselişleri beraberinde getirebilir. Burada kritik destek bölgesi 1.275-1.282 aralığı olarak karşımıza çıkıyor. Bu bölgenin üstünde kaldığı sürece altın tarafında yeni yükseliş denemeleri görebiliriz. 1.315 direnci aşılırsa 1.325 ve 1.340 seviyeleri bu haftanın hedef noktaları haline gelebilir. Önemli destek olan 1.275 seviyesinin kırılması halinde geri çekilmeler 1.264 - 1.252 seviyelerine doğru sürebilir. İçeride gram altın tarafında ise aynı hareketin benzerini görmek mümkün. Dolar/TL'nin yükselişinden kaynaklı gram altında alımlar hızlı geliyor. 119,00-120,00 bant aralığının üzerine yerleşen gramda, bu bölgenin altına geçmediği sürece yükselişler sürebilir. Perşembe günkü kritik karara kadar tekrardan 125,00-127,50 dirençleri gündeme gelebilir."

İngiltere'deki gelişmelerin bir taraftan TL'yi zayıflatırken diğer taraftan doları yukarı taşıdığını dile getiren Çekçen, dolar/TL açısından bu hafta 2,8800-2,9000 aralığının kritik destek bölgesi olarak izleneceğini ifade etti.

Çekçen, kritik destek bölgesi aşağı yönlü geçilemediği sürece yükselişlerin sürebileceğine ve 2,9500-2,9680 direnç noktalarının görülebileceğine dikkati çekti.

Bu hafta özellikle sterlin varlıklarında hareketlilik beklendiğini vurgulayan Çekçen, "Son ankette bölgede kalmak isteyenlerin oranının yükselmesi sonrası GBP/USD paritesi sert yükseliş gerçekleştirerek 1,4660 direncine yaklaştı. Bu seviyenin aşılması halinde yükselişler 1,4750-1,4840 seviyesine doğru sürebilir. Benzer şekilde GBP/TL paritesi de sert yükselişle 4,2580 direnç seviyesini test etti. Bu seviyenin aşılması halinde yükselişler hız kazanarak 4,2750-4,2840 bölgesine doğru sürebilir. Sterlin bacaklı ürünler üzerinde referandum tarihine kadar yüksek oynaklığın devam ettiğini görebiliriz." değerlendirmesinde bulundu.

Çekçen, söz konusu beklentilerin genel olarak Brexit'in gerçekleşme ihtimalini yansıttığının altını çizerek, İngiltere halkının perşembe günü "kalma" yönünde karar vermesiyle piyasaların cuma günü rahatlama sürecine girebileceğini belirtti.

Bunun da dolarda ve altında sert düşüşler anlamına geldiğini aktaran Çekçen, "Küresel borsalar uzun süredir negatif fiyatladığı bu ihtimalin gerçekleşmediğini görürse kayıplarını geri alır. Son zamanlarda yurt dışı piyasalara paralel hareket eden BIST100 de bu rahatlamadan etkilenir ve tekrardan endekste 80.000 denemesi görebiliriz. Çünkü hem Fed iyimserliği hem de küresel risklerdeki azalış hikayeleri TL varlıklarını yükseltecek önemli gelişmeler. Bu sebeple yatırımcıların pozisyonlarını perşembe günü ve sonrası durumuna göre güncellemesi gerekiyor." uyarısında da bulundu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :