Bozdağ-Jagland görüşmesi

Bozdağ-Jagland görüşmesi

Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland:- "İç hukukta darbe girişimi sonrası uygulamalarına ilişkin etkin bir yol tesis etmek gereğine işaret etmiştik ve bu oldu. OHAL uygulamalarına dair inceleme komisyonu kuruldu"

STRAZBURG (AA) - Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland, Türkiye ile çok yakın ilişkilere sahip olduklarını ve gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası uygulamalara ilişkin etkin bir yol tesis etme gereğine işaret ettiklerini ve bunun yerine getirildiğini söyledi.

Jagland, Strazburg’da Avrupa Konseyi’ni ziyaret eden Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ile görüşmesi sonrası düzenlenen basın toplantısında konuştu.

Bakan Bozdağ’ın Avrupa Konseyi ziyaretinden dolayı büyük bir mutluluk duyduğunu belirten Jagland, "Türkiye ve Avrupa Konseyi arasındaki özellikle Türkiye’deki vahim darbe girişimi sonrası daha da güçlenen diyalog bakımından çok önemli bir ziyaret." ifadelerini kullandı.

Jagland, “Darbe girişimi sonrası Türkiye’den OHAL ile ilgili bazı teminatlar sağlaması talebimiz olmuştu. Güvenceler istemiştik Türkiye Cumhuriyeti devletinden. Çünkü işten çıkarmalar, kapatılan kurumlar, basın kuruluşları ile ilgili kararlar alındı. İç hukukta darbe girişimi sonrası uygulamalarına ilişkin etkin bir yol tesis etmek gereğine işaret etmiştik ve bu oldu. OHAL uygulamalarına dair inceleme komisyonu kuruldu.” dedi.

Jagland şöyle devam etti:

"Bu komisyonun bağımsız ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatları doğrultusunda hareket edip etmeyeceğini göreceğiz. Tutuklu gazetecilerin durumları ile ilgili de görüş teatisinde bulunduk. Bu gazeteciler de tabii ki tutukluluklarına itiraz edebilirler. Türkiye’de mahkemelere müracaat edebilirler. Daha sonra AİHM’e de müracaat edebilirler. AİHM tutukluluğa dair etkin bir iç hukuk yolunun var olup olmadığına bakar."

Strazburg’da gerçekleşen Bozdağ-Jagland görüşmesi yaklaşık bir saat sürdü. Bozdağ, Strazburg'daki temasları çerçevesinde AİHM Başkanı Guido Raimondi ile de görüşecek.

Bozdağ-Jagland görüşmesi

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :