Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Bozdağ, AA Editör Masası'na konuk oldu

Adalet Bakanı Bozdağ: (5)- "Avrupa Birliği uzunca bir zamandır Türkiye'nin aleyhine olan her türlü işe biraz daha sıcak bakıyor. Baktığımızda verdiği kararlarda da onu görüyoruz. Türkiye'de hiç mi olumlu, güzel şeyler olmuyor? Buna dair bakıyorsunuz rapor

ANKARA (AA) - Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Avrupa Birliği uzunca bir zamandır Türkiye'nin aleyhine olan her türlü işe biraz daha sıcak bakıyor. Baktığımızda verdiği kararlarda da onu görüyoruz. Türkiye'de hiç mi olumlu, güzel şeyler olmuyor? Buna dair bakıyorsunuz raporlarında, başka yerlerde değerlendirme yapmıyorlar, yer vermiyorlar." dedi.

Bozdağ, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda, gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak, soruları yanıtladı.

Avrupa Birliği tarafından yayımlanacak AB ilerleme raporuna ilişkin değerlendirmelerde bulunan Bozdağ, Avrupa Birliği'nin ve Avrupa Konseyi'nin bazı komisyonlarının ve raportörlerinin Türkiye aleyhine objektif, yansız raporlar hazırlamadığını ifade etti.

Türkiye'ye gelip Adalet Bakanlığı ile ilgili bakanlıklarla görüşüldüğünü ancak görüşlere raporlarda yer verilmediğini anlatan Bakan Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu görüşmeler, raporlarına meşruiyet kazandırmak için yapılıyor. 'Biz herkesle görüştük, yansızız, tarafsızız, HSYK ile de Adalet Bakanlığıyla da, Yargıtayla da Dışişleriyle de görüştük. Kim varsa bu konuda bilgisi, yetkisi herkesle görüştük. Herkesin kanaatini aldık, bizde oluşan kanaat budur' demek için bunu yapıyorlar. Ama esasında bizim görüşlerimize, düşüncelerimize daha doğrusu doğru bilgilere raporlarında yer vermiyorlar. Bunları Türkiye'nin aleyhine kullanıyorlar. O nedenle biz diyoruz ki 'Türkiye ile ilgili tarafsız, objektif raporlar hazırlarsanız, bu raporlar bizim için son derecece kıymetlidir, son derece yol gösterici olur. Biz bunlardan istifade ederiz. Bu yanlı raporların içerisinde gerçekten objektif olan bazı kısımlar oluyor. Biz o objektif olan kısımlara da dikkat kesiliyoruz, yapmamız gereken varsa yapıyoruz. Ama yanlı, taraflı terör örgütlerinin sadece imzası olmayan görüşlerini AB komisyonlarının raporlarına yazması bizim için o rapora kıymet katmıyor. Bizim açımızdan o raporlar taraflı raporlardır, objektif olmaktan uzak raporlardır."

Bozdağ, Avrupa Birliği'nin şu ana kadar darbe girişimi sonucunda Türkiye'deki 246 şehit ve 2 bin 194 gazi vatandaşa, onların ailelerine ve haklarına, PKK ve diğer terör örgütlerinin zarar verdiği kişilere ilişkin açıklamalarının bulunmadığına işaret etti.

Avrupa Birliği'nin uzun zamandır Türkiye'nin aleyhine olan her türlü işe sıcak baktığını, verdiği kararlarda bunun görüldüğünü aktaran Bozdağ, raporlarda Türkiye'deki olumlu gelişmelere ilişkin değerlendirmelerin bulunmadığını vurguladı.

- "Şu anda raporların bizim açımızdan sürpriz hiç bir yanı yok"

Bu kadar olumsuz yaklaşıma karşılık Türkiye'de de buna ilişkin olumsuz bir yaklaşım oluştuğunu belirten Bakan Bozdağ, şunları söyledi:

"Türkiye'ye olumlu bir gözle bakmaları, olumlu bir dil kullanmaları son derece önemli. Ama olumlu yaklaşımı, olumlu dili uzun zamandır görmüyoruz. Ben Avrupa Birliği raporlarını artık merak etmiyorum. Çünkü Türkiye'de bazı gazeteler var, o gazetelerdeki yazıları okuduğum zaman raporu görmeme gerek yok. Çünkü rapor o gazetelerde çıkan haberlerin derlenmesinden, Türkiye'de siyasilerin görüşlerinin toplanmasından ibaret raporlar gibi geliyor."

Raporun içinde biraz sürprizi de barındırması gerektiğini işaret eden Bozdağ, "Şu anda raporların bizim açımızdan sürpriz hiç bir yanı yok. Ben hatta zaman zaman diyorum, 'AB ilerleme raporu açıklanacak ben oturup yazabilirim neler söyleyeceklerini.' O kadar biliyorum raporlarını. Çünkü ezberleri tekrardan başka bu raporlar, Türkiye'ye bir şey söylemiyor." dedi.

- "Biraz empati yaparlarsa bizi daha iyi anlayacaklarını ifade ettik"

Fetullah Gülen'in iadesine ilişkin ABD'ye yapılan ziyaretin ardından gelinen son duruma değinen Bozdağ, ABD ziyaretinin çok faydalı sonuçlar ortaya çıkardığını bildirdi.

ABD Adalet Bakanı ile yapılan görüşmenin iki ülkenin birbirini anlamasına çok büyük yarar sağladığını anlatan Bozdağ, "Türkiye'nin Fetullah Gülen'e nasıl baktığını ben şimdi daha iyi anladıklarını düşünüyorum. ABD için Usame Bin Ladin ne anlama geliyorsa Türkiye ve Türk halkı için de Fetullah Gülen aynı anlama geliyor. İkisi de eli kanlı terör örgütünün kurucusu, yöneticisi ve bu kanların talimatını veren adamdır. Hiç bir fark yok arasında." ifadesini kullandı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nün yapısı ve işleyişi hakkında ABD'de bir farkındalık oluşmasına katkı sağlandığını vurgulayan Bakan Bekir Bozdağ, bu örgütün işleyişi ve yapısının herkesi kandıracak usulde olduğunu belirtti.

Bozdağ, işleyişin ve yapının iyi anlatıldığını, ABD'de de bunun bir yansımasının olacağını kaydetti.

Empati konusunun da son derece önemli olduğuna dikkati çeken Bozdağ, "Türkiye'de olup bitenlerin Amerika'da olup bittiğini, bu olup bitenlerin müsebbibinin de Türkiye'de olduğunu düşündüğünüzde, Amerikan halkı ve yönetimi Türkiye için ne düşünürse şimdi ABD için de Türk halkı aynı şeyi düşünüyor. Biraz empati yaparlarsa bizi daha iyi anlayacaklarını ifade ettik." dedi.

- "Faydalı bir görüşme oldu"

Bu terör örgütünün Türkiye'de nasıl güç elde ettiğini, ABD'de de benzer yöntemleri kullanarak şu anda çok büyük güç elde ettiğini anlattıklarını kaydeden Bozdağ, şöyle devam etti:

"Eğitimde, medyada, sivil toplumda, sermaye alanında hatta siyasette Fetullahçı Terör Örgütü, ABD'de kısa sürede çok büyük bir etkinlik ve gelişme ortaya koydu. Bunun Türkiye'de de benzerini yaptığını ve Türkiye için ulusal güvenlik tehdidi olduğu gibi ABD için de kamu düzeni bozucu büyük tehdit olduğunu çok net ifade ettik. Faydalı bir görüşme oldu. Basınla ve diğer yerlerde yaptığımız açıklamalarla da bu konuyu biraz daha genişletme fırsatı bulduk. ABD'den Fetullahçı Terör Örgütü'nün aleyhine ilk açıklamalar geldi. Fetullahçı Terör Örgütüyle irtibatlı olduğu değerlendirilen bazı yerlere FBI tarafından operasyonlar gündeme geldi. Son derece önemli bir gelişmedir. Bundan sonraki süreçte Türkiye, terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen'in iadesi için yapılması gereken ne varsa hepsini fazlasıyla yapacaktır."

Gönderdikleri dosyalarda fazlasıyla delil bulunduğunu, ilave delil olursa da Türkiye'nin göndermeye hazır olacağına işaret eden Bakan Bozdağ, "Çünkü bizim derdimiz terörist Gülen'in Türkiye'ye iadesi ve milletin yargısı huzurunda yaptıklarının hesabını vermesinin sağlanmasıdır. Bu noktada herhangi bir çekincemiz yoktur. Yeni çıkan veya çıkacak olan her türlü delili biz her daim paylaşırız, bundan yana herhangi bir endişemiz yoktur." değerlendirmesinde bulundu.

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :