Bosna'daki "ölüm kampı" kurbanları anıldı

Bosna'daki "ölüm kampı" kurbanları anıldı

Bosna Hersek'teki savaş sırasında Sırp askerler tarafından oluşturulan Omarska toplama kampında hayatını kaybeden 700 sivil, gökyüzüne bırakılan beyaz balonlar ve dualarla anıldı

PRİJEDOR (AA) - Bosna Hersek'te 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaş sırasında Sırp askerler tarafından Boşnak ve Hırvat sivillerin kapatılıp işkenceye maruz kaldığı Omarska toplama kampında hayatını kaybeden 700 kişi, kampın kapatılışının 24. yılında anıldı.

Bosna Hersek'in kuzeybatısındaki Prijedor şehrine bağlı Omarska'da düzenlenen anma törenine çok sayıda kurban yakını ve mağdur katıldı. Toplama kampında hayatını kaybedenler için gökyüzüne beyaz balon bırakıldı, dualar edildi.

Törende konuşan Bosna Hersek Toplama Kampı Mağdurları Birliği Başkanı Jasmin Meskovic, savaş yıllarında işkenceye maruz kalan mağdurlara yaşadıklarını "açıkça" anlatma çağrısında bulunarak, "Bosna Hersek'te yaşananları doğru şekilde anlatırsak toplumda güven duygusunun oluşmasına katkı sağlayabiliriz. Omarska ve diğer 657 toplama kampında yaşananların gerçekliği ülkenin gelecek huzuru ve güvenliği için önemlidir." dedi.

Bosna Sırp Cumhuriyeti Meclisi Başkan Yardımcısı Senad Bratic de savaş zamanı Prijedor'da 3 binden fazla Boşnak sivilin öldürüldüğünü anımsatarak, "Gerçekler biliniyor ama bu gerçeklerin iki taraflı kabul edilmesi gereklidir ki Prijedor'da yaşananlar bir daha asla tekrarlanmasın." değerlendirmesinde bulundu.

"Prijedor 92" Toplama Kampı Mağdurları Derneği Başkanı Mirsad Duratovic ise savaş sırasındaki acıları yaşayan herkesin "canlı birer anıt" olduğuna işaret ederek, Prijedor'da yaşananların unutulmayacağını söyledi.

- "Yaşayabileceklerimin en kötüsünü yaşadım"

Prijedor'daki kamplara kapatılan Sabiha Turkanovic, Omarska'dan çıkan son kişi olduğunu belirterek, "Bir kadın olarak yaşayabileceklerimin en kötüsünü yaşadım. Her yıl daha çok acı çekiyorum ve yüreğim artık kaldırmıyor ama genç nesillerin burada olanları bilmesi ve öğrenmesi için törenlere katılmaya devam edeceğim." diye konuştu.

Omarska'daki kampa savaş zamanı üç buçuk yaşında olan kız torununun da kapatıldığını ifade eden Turkanovic, "ölüm kampı" olarak nitelendirilen bu yerde 24 yılda herhangi bir anıtın yapılmamasına dikkati çekti.

Bu arada, Prijedor şehri yakınlarındaki toplama kampları Omarska, Trnopolje, Manjaca ve Keraterm, Bosna'daki savaşın başladığı 1992 yılında işkence, katliam ve tecavüzlerin merkezi olmuştu. Savaşın ilk yıllarında kurulan Omarska toplama kampında 3 bin 500'den fazla sivil esir tutulmuş ve bunlardan 700'ü öldürülmüştü.

Amerikalı ve İngiliz gazeteciler, 1992 yılının ağustos ayında toplama kamplarını haberleştirerek dünya kamuoyuna duyurmuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :