Bosna mutfağını magnetlere taşıdı

Bosna mutfağını magnetlere taşıdı

Fizyoterapist Marlovic ile emekli babası Drago, alışılagelmişin dışına çıkarak Bosna Hersek mutfağının vazgeçilmezleri köfte, börek, baklava ve kalburabastı gibi lezzetleri magnetlere taşıdı- Marlovic: - "Kilden yaptığımız parçaları tek tek boyayıp cilalı

SARAYBOSNA (AA) - VESNA BESİC - Bosna Hersek mutfağının vazgeçilmezleri köfte (cevapi), börek, baklava ve kalburabastı (hurmasica) gibi lezzetler, ülkeyi ziyaret eden turistlerin en sık satın aldığı hediyeliklerden magnetlere taşındı.

Daha çok ülkenin en bilinen tarihi eserlerinin, haritasının ya da sembollerinin izlerini taşıyan magnetler fizyoterapist Sasa Marlovic ile emekli babası Drago'nun girişimiyle ülke mutfağını da kapsamaya başladı.

Alışılagelmişin dışına çıkan baba-oğul, Bosna Hersek mutfağının vazgeçilmezleri köfte, börek, baklava ve kalburabastı gibi lezzetleri magnetlerde kullandı.

Başkent Saraybosna'da yaşayan baba-oğul, ülke mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinin minyatür halini, turistlerin en çok tercih ettiği hediyeliklerin başında gelen magnetin üzerine işliyor.

Ürünlerini "Da Valja" (Güzel Olsun) ismiyle özel bir kutuda internet üzerinden satışa sunan baba-oğul, kısa zamanda ülkede ilgi odağı oldu.

Sasa Marlovic, magnete taşıdıkları lezzetleri bu şekilde gelecek nesillere de aktarmak istediklerini belirterek, "İki yıl önce karşılaştığım bir turist grubu kendilerine Bosna Hersek'e özgü bir hediyelik eşya önermemi istedi. El işi ve aynı zamanda ucuz olmasını istiyorlardı. Tarihi Başçarşı'yı dolaştım. Her şey çok güzeldi ancak satılan hediyeliklerin bir ruhu, bir özgünlüğü yoktu. Ben de Bosna Hersek mutfağının geleneksel lezzetlerini magnetlere taşıma kararı aldım." dedi.

- "Soğumayan köfte"

İlk zamanlarda her şeyin "oyundan ibaret" olduğunu dile getiren Sasa Marlovic, "Elimizle yaptığımız bu magnetler bir süre sonra ilgi görmeye başladı. Kilden yaptığımız parçaları tek tek boyayıp cilalıyoruz. Her bir parçanın yapımı zaman ve sabır gerektiriyor." dedi.

Dünyanın birçok yerinden tatbilirlerin ilgi odağı haline gelen Bosna Hersek mutfağının vazgeçilmez lezzetlerini yansıttığı magnetleri internet üzerinden satışa sunduğunu aktaran Sasa Marlovic, "Ürünler yoğun ilgi gördü. İnsanlar bu magnetleri beğendi. En çok ilgi görenler köfte ve baklava. Sadece turistler değil, ülke içinden insanlar da magnetlerden satın alıyor. Böylece yurt dışındaki yakınlarına 'soğumayan köfte' gönderebiliyorlar." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :