Bosna Hersek'te "Ayvaz Dedenin İzinde" sergisi

Bosna Hersek'te "Ayvaz Dedenin İzinde" sergisi

Travnik'de, AA muhabiri Zorlak'ın çektiği 27 fotoğraftan oluşan "Ayvaz Dedenin İzinde" isimli sergi açıldı- Zorlak: - "Bu benim de ilk kişisel sergim. Sergi, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin başlangıç noktası Karaula ile Prusac arasındaki etkinlikleri kapsıyor"

TRAVNİK (AA) - Bosna Hersek'te bu yıl 507'incisi düzenlenecek Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında, ülkenin orta kesimlerindeki Travnik şehrinde "Ayvaz Dedenin İzinde" fotoğraf sergisi açıldı.

Travnik'teki Kültür Merkezi binasındaki sergide, Anadolu Ajansı (AA) muhabiri Kemal Zorlak'ın geçmiş yıllarda çektiği Ayvaz Dede Şenlikleri konulu 27 fotoğraf Bosna Herseklilerin beğenisine sunuldu.

Zorlak, burada yaptığı açıklamada, ilk kez Ayvaz Dede Şenlikleri kapsamında bir fotoğraf sergisinin açıldığına işaret ederek, "Bu benim de ilk kişisel sergim. Sergi, Ayvaz Dede Şenlikleri'nin başlangıç noktası Karaula ile Prusac arasındaki etkinlikleri kapsıyor." dedi.

Zorlak, her yıl şenliklere katılan gençlerin Bosna Hersek'te yüzyıllardır devam eden bu geleneği devam ettirmesi için sergiye "Ayvaz Dedenin İzinde" adının verildiğini söyledi.

Kendisine bu fırsatı veren AA'ya teşekkür eden Zorlak, "Bugünün benim için ayrı bir önemi daha var. 10 yaşımdayken dedemle birlikte ilk kez 1997 yılında Ayvaz Dede Şenlikleri'ne gittim. Bugün onun da 20'inci yıl dönümü. Fotoğraf bazen binlerce kelimeye bedeldir." diye konuştu.

Travnik Müftülüğü ve Bosna Ziraat Bankın desteklediği sergi yoğun ilgi gördü.

Zorlak'ın fotoğraflarından oluşan sergi 30 Haziran - 2 Temmuz tarihlerinde Prusac'daki Hasan Kafi Akhisari Kültür Evi'nde de sanatseverlerle buluşacak.

Bu yıl 507'incisi düzenlenen Ayvaz Dede Şenlikleri 1-2 Temmuz tarihlerinde Karaula ve Prusac kentlerinde düzenlenecek. Şenlikte bir dizi etkinlik yapılacak.

- Ayvaz Dede

Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşat maksadıyla Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerinden. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donji Vakuf kentinin Prusac (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi.

Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de Müslüman oldu.

Eski Yugoslavya döneminde, 1947'de yasaklanan Ayvaz Dede Şenlikleri, 1990'dan itibaren yeniden düzenlenmeye başlandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :