"Borsa İstanbul'un piyasa değeri ilk çeyrekte yüzde 17 arttı"

"Borsa İstanbul'un piyasa değeri ilk çeyrekte yüzde 17 arttı"

Borsa Trendleri Raporu:- "Borsa İstanbul'un piyasa değeri 2016’nın ilk üç ayı itibarıyla TL bazında yüzde 13, dolar bazında yüzde 17 arttı"

İSTANBUL (AA) - Borsa Trendleri Raporu'na göre Borsa İstanbul'un piyasa değeri 2016’nın ilk üç ayı itibarıyla TL bazında yüzde 13, dolar bazında yüzde 17 arttı.

Türkiye Yatırımcı İlişkileri Derneği (TÜYİD) ve Merkezi Kayıt Kuruluşu (MKK) tarafından, MKK'nın verileri kullanılarak hazırlanan Borsa Trendleri Raporu'nun 2016 ilk çeyrek değerlendirme sonuçları açıklandı.

Buna göre, küresel piyasalar açısından en önemli belirleyici faktörü ABD Merkez Bankası'nın (FED) faizleri hangi hızda artıracağı yönünde haberler ve mart ayının son günlerinde yaşanan gelişmeler neticesinde Türk Lirası'nın (TL) özellikle dolar karşısında değer kazanarak yükseliş trendine girmesi oluşturdu.

2016'nın ilk üç ayı sonu itibarıyla Borsa İstanbul'un piyasa değeri TL bazında yüzde 13, dolar bazında ise yüzde 17 arttı. Yüzdesel anlamda en yüksek artışı Holding endeksi gösterirken, Borsa İstanbul'un lokomotif endeksi olan Banka endeksi dolar bazında yüzde 13 artış gösterdi. Bir önceki yıla göre en yüksek artış ise yüzde 43 ile Teknoloji endeksinde gerçekleşti.


-İşlem hacmi yükselişine devam etti


Raporda, Borsa İstanbul'un işlem hacminin 4. çeyreğe göre TL bazında arttığı ve 2015 yılının ilk çeyreğine göre hafif düşüş gösterdiği belirtiliyor. Borsa İstanbul'un işlem hacmi 2016 yılının ilk çeyreğinde de yükselişine devam ederken TL bazında yüzde 6, dolar bazında yüzde 5 arttı. Bu yükselişe en büyük katkıyı sırasıyla Hizmetler, Mali ve Ticaret endeksi yaparken, Banka ve Holding endekslerinde az da olsa düşüşler gözlendi.

Geçen yılın aksine 2016'nın ilk çeyreğinde Borsa İstanbul'da 1,5 milyar dolar tutarında net yabancı alımı görüldü, bu sonuca ulaşılırken en büyük katkıyı 1,1 milyar dolarla Mali endeksin sağladığı gözlemlendi. Ayrıca Mali endeksin içinde yer alan Banka endeksine 874 milyon dolar net giriş oldu, bu dönemde tek yabancı satışı 8 milyon dolarla Teknoloji endeksinde gerçekleşti.

Borsa Trendleri Raporu'nda, yerli yatırımcıların risk iştahının yabancı yatırımcıların iştahından yüksek olması dikkati çekti. 2016 ilk çeyrek ilk yarısında Yatırımcı Risk İştahı Endeksi (RISE) değerleri genel olarak kritik değer olan 50'nin altında seyretti. Çeyreğin ikinci yarısında ise RISE değerleri yükseliş trendine girdi. Buna göre ilk çeyrek son hafta skoru 68,6 ile bu senenin en yüksek değeri olurken, en düşük değer ise 15 Ocak tarihinde 32,8 olarak gerçekleşti.

RISE değerleri seneye 44 seviyesinden başladı, hem aşağı hem yukarı hareket ederek ilk çeyreği 68,6 seviyesinden kapattı. Özellikle yabancı yatırımcıların FED kaynaklı belirsizliklerden dolayı kötümser bir tavır sergilediklerine işaret edilen raporda, çeyreğin geri kalan haftalarında FED'in faiz artırımları konusundaki çekingen ve temkinli tutumu sebebiyle Avrupa dışında Borsa İstanbul ve Amerika dahil olmak üzere bazı dünya borsalarının yatırımcılar için tekrar çekici hale geldiği vurgulandı.


-Portföy değerleri arttı


Bu yılın ilk çeyrek sonuçlarına göre hem yerli hem de yabancı yatırımcıların sahip olduğu portföy değerleri 2015 sonuna kıyasla tüm endekslerde artış gösterdi. Sonuçlar doğrultusunda Borsa İstanbul'da en yüksek portföy değerine sahip ilk üç ülke, ABD, İngiltere ve Lüksemburg oldu. ABD'de yerleşik bin 313 yatırımcı toplam yabancı yatırımların yüzde 31'ine sahipken, ilk iki sırada yer alan ABD ve İngiltere adresli yatırımcılar toplam portföyün yüzde 49'unu elinde tutuyor.

2015 yılında yüzde 22 olan yabancıların Borsa İstanbul işlem hacmindeki payı, 2016'nın ilk çeyreğinde yüzde 25'e yükseldi. Yabancıların en yüksek işlem hacminin yüzde 44 ile BIST Ticaret endeksinde, en düşük işlem hacminin ise yüzde 14 ile BIST Teknoloji endeksinde gerçekleştiği görüldü. Ocak-mart dönemi BIST TUM endeksi işlem hacminde yüzde 25 paya sahip olan yabancı yatırımcıların piyasa değerindeki payı yüzde 64 oldu.

Rapor, 2016 yılının ilk çeyreğinin son iki yıldır olduğu gibi halka arzlar açısından sakin geçtiğine işaret ediyor. Borsa Trendleri Raporu'nda, yurt dışı ve yurt içinde yaşanan makroekonomik gelişmelerin, belirsizlik ve düşük borçlanma maliyetlerinin olumsuz sonuçları neticesinde son iki yılda Borsa İstanbul Pay ve Gelişen İşletmeler Piyasası'nda halka arz edilen şirketlerin sağladığı hasılatlarda ciddi azalma yaşanıyor. Yılın ilk çeyreğinde bir şirketin halka arzından 37 milyon TL hasılat elde edildi ve talep büyük çoğunlukla yurt içi yatırımcılardan geldi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :