BoJ'un yeni politikası finans sektörünü destekleyecek

BoJ'un yeni politikası finans sektörünü destekleyecek

İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Manukyan:- "Parasal genişlemenin Getiri Eğrisi Kontrollü gerçekleştirilecek olması, uzun vadenin yukarı itilerek finans sektörünün desteklenmesi anlamına geliyor"- "Enflasyon beklentileri düşmeye devam ederse Japon

İSTANBUL (AA) - BELGİN YAKIŞAN MUTLU - Japonya Merkez Bankasının (BoJ) parasal genişlemenin güçlendirilmesi amacıyla yeni politika çerçevesi belirlemesi piyasalarda "sürpriz adım" olarak nitelendirilirken, söz konusu kararın negatif faiz uygulamasını benimseyen ülkede bankacılık sektörünün elini rahatlatacağı belirtiliyor.

Japonya Merkez Bankasının (BoJ), dün başlayan ve bugün sona eren toplantısında, para politikası çerçevesinde değişiklik kararı alarak "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" uygulamasına geçti.

Buna göre, enflasyonda yüzde 2 hedefine ulaşana kadar "Getiri Eğrisi Kontrollü Parasal Genişleme" politikasına geçen Banka, politika faizini değiştirmeyerek yüzde eksi 0,1'de bırakırken, parasal taban hedefinden de vazgeçti.

Analistler, atılan adımlarla uzun vadeli tahvil faizlerinin yükselerek kısa vadeli tahvil faizleriyle arasındaki getiri eğrisinin açılacağını belirterek, bu sayede bankaların vade tedirginliğinin azalarak kredi verme iştahının artabileceğini dile getiriyor.

Negatif faiz politikasını benimseyen Japonya'da, bankacılık sektörünün yüklerinin arttığına işaret eden analistler, parasal genişlemenin getiri eğrisi kontrollü uygulanmasının sektörün elini rahatlatacağını ifade ediyor.

Bankanın kararlarının ardından Japonya'da Topix bankacılık endeksinde hızlı yükseliş yaşanırken, ülkede 10 yıllık tahvil faizleri de mart ayından bu yana ilk kez sıfırın üzerini gördü. Dolar/yen paritesi ise kararın ardından 102,79'a kadar çıksa da kazançlarının önemli bir kısmını geri vererek önceki kapanışın hemen üzerinde 101,76 seviyelerinde dengelendi.


- "Sözle yönlendirme açısından yeni bir dönemin işareti"


AA muhabirine konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan İş Yatırım Uluslararası Piyasalar Müdürü Şant Manukyan, BoJ'un politika faizini değiştirmediğini, parasal genişlemeyi ise enflasyon yüzde 2'nin üzerine çıkana kadar sürdüreceğini anımsatarak, bunun sözle yönlendirme açısından yeni bir dönemin işareti olduğunu kaydetti.

Parasal genişlemenin "Getiri Eğrisi Kontrollü" gerçekleştirileceğine dikkati çeken Manukyan, bunun uzun vadenin yukarı itilerek finans sektörünün desteklenmesi anlamına geldiğini söyledi.

Manukyan, kararların açıklanmasının ardından Japonya'da Topix bankacılık endeksinde bulunan çoğu hissenin yüzde 4 civarında prim yaptığını aktararak, "Buna paralel Japon 10 yıllık faizleri de uzun süre sonra ilk kez artıya geçti. Bunun etkisi sadece Japon devlet tahvili faizinde değil, ABD 10 yıllık faizlerinde de görüldü. Önümüzdeki günlerde enflasyon beklentileri düşmeye devam ederse Japon devlet tahvili faizlerindeki bu hareket, ülkenin resmi para birimi yenin de değer kazanmasına neden olacaktır. Bu açıdan Dolar/yen paritesinde 103 seviyesi kritik sınır." diye konuştu.


- BoJ'un açıklamaları, Fed'in desteğiyle anlam bulacak


Saxo Capital Uluslararası Piyasalar Müdürü Özgür Hatipoğlu, BoJ'un oldukça dengeli bir açıklama yaptığını belirterek, şunları kaydetti:

"BoJ, herhangi bir faiz değişikliğine gitmezken, bundan sonraki para politikasını piyasaya enjeksiyon yaparak değil, uzun vadeli kağıtların getirilerini yükseltme yoluyla getiri eğrisi kontrollü politikaya dayandırdı. Bu da bankalara sıfır veya çok düşük maliyetli para vererek, bununla uzun vadeli kredi verilmesi ya da tahvil alımının teşvik edilmesi anlamına geliyor. Bu oldukça başarılı bir hareket olacak gibi gözüküyor.

BoJ, merkez bankalarının klasik olarak yaptığı gibi tahvil alımlarının miktar veya süresinin ne kadar uzatılacağına dair bir açıklamada da bulunmadı. Bu hafif bir müdahale gibi sayılır. Bunu da yapmasının sebebi, bu akşam Fed'den şahin, hatta faiz artırımına dair daha net sinyal veren bir açıklama bekliyor olması diye düşünüyorum. Çünkü BoJ'un açıklaması, ancak Fed gibi güçlü bir mekanizmanın desteğiyle anlam bulacak. Tek başına bu şekilde anlam bulması çok kolay değil."


- "Politika faizinin daha da aşağıya çekilmesi düşük bir ihtimaldi"


AA Finans Analisti Emin Yılmaz da BoJ'un bugün yaptığı politika toplantısından yeni bir parasal genişleme kararının çıkmadığını, Bankanın negatif faizin kapsamını da genişletmediğini kaydetti.

BoJ'un para politikasının çerçevesini değiştireceğini bildirdiğini ve 10 yıllık devlet tahvilleri için hedef faiz oranını yüzde sıfır düzeyinde belirlediğini anımsatan Yılmaz, karar metninde yıllık yüzde 2 enflasyon hedefinin olabildiğince hızlı bir şekilde gerçekleştirilmesi için çalışıldığı vurgusunun yapıldığını aktardı.

Yılmaz, ABD Merkez Bankası (Fed) kararı öncesi BoJ'dan yeni bir parasal genişleme paketi açıklamasının beklenmediğini ifade ederek, "Özellikle negatif faiz uygulaması banka performanslarını kötü etkilediği için, faiz oranının daha da aşağıya çekilmesi düşük bir ihtimaldi. Bununla birlikte BoJ'un ekonominin deflasyona geri dönme riskine karşı bu kartı elinde tuttuğunu ve ilerde kullanabileceğini düşünüyorum." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :