Bodrum'un beyazına en çok "begonvil" yakışır

Bodrum'un beyazına en çok "begonvil" yakışır

Muğla'nın beyaz evleriyle ün salan Bodrum ilçesinde evleri sarıp sarmalayan begonvil çiçekleri, oluşturduğu muhteşem renk armonisiyle görenleri hayran bırakıyor- Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Uyanık:- "Begonvil son 50 yılda Bodrum'da son derece

MUĞLA (AA) - ALİ BALLI - Bodrum ilçesindeki beyaz evleri sarıp sarmalayan farklı renklerdeki begonvil çiçekleri, turistik ilçeye ayrı bir güzellik katıyor.

Bodrum'un adıyla bütünleşen ve 20'ye yakın türü bulunan begonvil çiçekleri, yarımadadaki evlerin hemen hepsinin bahçesinde ve cephelerinde boy gösteriyor.

Peyzaj Mimarları Odası Muğla Temsilcisi Yüksek Peyzaj Mimarı Figen Uyanık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, begonvilin Bodrum'da cephelerle bütünleştiğini ve muhteşem bir görüntü verdiğini ifade etti.

Begonvilin 1700'lü yıllarda Fransız bir denizcinin Brezilya'ya gidip bu bitkiyi çok beğenmesiyle dünyaya yayıldığını anlatan Uyanık, şöyle konuştu:

"Literatürlerde geçen tarih 1768'dir. Akdeniz iklimine uygun yerlerde bu bitkiyi artık bol bol görmekteyiz. Begonvil son 50 yılda Bodrum'da da ivmelendi. Bunun sebebi de yetiştirilmesi ve bakımının kolay olması. Görsellikteki etkisi de muhteşem olduğu için, Bodrum halkının bunu çok sevmesi, gelenlerin de beğenmesiyle hızlı bir şekilde çoğaldı."

- "Begonvil beyaz önünde patlama etkisi yaratıyor"

Begonvilin canlı renklerinin herkesi cezbettiğine değinen Uyanık, "Özellikle fuşya, mor ve kırmızısı çok etkili. Bodrum mimarisinin cephelerinin beyaz olmasıyla bu renk tamamen bina önünde bir 'patlama' etkisi sağlıyor. Bu güzellik herkesi de cezbediyor." diye konuştu.

Uyanık, begonvilin Bodrum'da peyzajın olmazsa olmazı olduğuna işaret ederek, herkesin en az bir begonvil dikmek istediğini dile getirdi. Begonvilin, sarılıcı türünün haricinde çalı çeşidi de olduğunu ifade eden Uyanık, "Bunu peyzajın içinde gruplar halinde de bir renk patlaması sağlamak amacıyla kullanıyoruz." dedi.

Bu çiçek üzerinde genetik çalışmalar da yapıldığını anlatan Uyanık, bu sayede begonvilin 20'ye yakın renginin elde edildiğini söyledi.

Uyanık, begonvilin eksi 7 dereceden sonra donduğunu bu nedenle bitkiyi malzemeyle sararak koruduklarını anlattı.

- Bodrumlu sanatçılar da begonvil aşığı

Bodrum'a iş için gelen ancak doğası ve iklimiyle çok sevdikleri ilçeye yerleşen bazı sanatçılar da bitkiye hayranlıklarını ifade etti.

Begonvili çok seven şarkıcı Yonca Evcimik, ilçeyi "sığınak" gibi gördüğünü dile getirdi. İstanbul'dan sıkıldığı zamanlarda Bodrum'daki evine geldiğini belirten Evcimik, "İstanbul üstüme üstüme geldiğinde, kendimi yorgun hissettiğimde, ilk uçakla kaçıyorum Bodrum'a. Yaz kış fark etmiyor. Her mevsim beni sakinleştiren, huzur veren bir yer." dedi.

Yaklaşık 17 yıldır yılın belirli dönemlerini Bodrum'da geçirdiğini aktaran Evcimik, "Evcimik Cumhuriyeti" adını verdiği Bitez Mahallesi'ndeki evinde de begonvillerin bulunduğunu anlattı.

Begonvillerin kendisi için yaz mevsimini simgelediğini belirten Evcimik, "Yazın tüm dokusu, kokusu baktıkça gözümde canlanıyor, içim açılıyor. Yeşerdiği her yeri renklendiriyor ve coşturuyor hatta rol çalıyor. O kadar güzel ve yıldız yani." dedi.

- "Bodrum cennetin fragmanıdır"

"Halikarnas Balıkçısı" Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın Bodrum'un girişinde ilçeye duyduğu sevgisini anlatan sözünü okuyan ve ilçeden bir daha ayrılamayan sanatçılardan biri de ünlü şarkıcı Fedon.

İlçenin Torba Mahallesi'ndeki evinde 21 yıldır sakin bir yaşam süren Fedon, Bodrum'un sadece gece hayatından ibaret olmadığını dile getirdi.

Bodrum'u "cennetin fragmanı" diye nitelendiren Fedon, "Burada yaşamaktan son derece mutluyum. Havasıyla olmayan trafiğiyle begonvilleriyle dostluklarıyla deniziyle benim için en güzel yer Bodrum." diye konuştu.

Bodrum'un evlerinden de bahseden Fedon, şöyle devam etti:

"Bodrum'un evleri muhteşem. Yapıları, eskiye dayanan mavi kapıları ve beyaz evleri. Pencere ve kapıların mavi olmasının sebebi böcek, akrebin bu renkten kaçmasıdır. Şu anda Bodrum'un çehresi değişiyor, modern evler, daireler Bodrum'un tadını biraz kaçırdı. Bodrum'un otantik o eski evleri benim için geçerli. Beyaz her renge yakışır."

Fedon, begonvil hakkında birçok şarkı sözü yazıldığına da değinerek, bu bitkinin hem çok güzel hem de kaprissiz olduğunu ifade etti.

Fedon, "Su istemeyen, bakımı çok kolay bir çiçektir. Her türlü zorluğa göğüs gerer, kışı, yazı yaşar, susuzluğu yaşar. Buna rağmen kapris yapmadan bu güzelliğe sahip bir çiçektir." dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :