Böcek araştırmaları sanal ortamda paylaşılacak

Böcek araştırmaları sanal ortamda paylaşılacak

Ahi Evran Üniversitesi'nin böceklerle ilgili yaptıkları araştırmalar, internet ortamında dünya üniversitelerinden bilim insanlarına ulaştırılacak

KIRŞEHİR (AA) - Ahi Evran Üniversitesi (AEÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Erbey, üniversitenin Entomoloji Müzesi ve Laboratuvarı'ında yaptıkları böcek araştırmalarının dünya üniversiteleriyle paylaşılacağını söyledi.

Erbey, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağırlıklı olarak orman ve meyve ağaçları ile tarımsal bitkilere zarar veren "kınkanatlılar" (Coleoptera) takımına ait "hortumlu böcekler" (Curculionidae) familyası üzerinde çalışma yaptıklarını belirtti.

Bu familyaya ait böceklerin ağaçlarda ve zirai alanlarda ciddi zararlara yol açtığını anlatan Erbey, hortumlarının ucunda yer alan ağız yapılarıyla verdikleri bu zararın en aza indirilmesi için bilimsel çalışmalar yürüttüklerini dile getirdi.

Erbey, üniversite kampüsünde "hortumlu böcekler" familyasına ait yeni bir tür bulduklarını ve dünya bilim literatürüne "Rhytideres Evrani Erbey, 2015" ismiyle tescil ettirdiklerini dile getirdi.

Böcekler üzerinde yaptıkları çalışmaların dünya çapında yaygınlaşmasını amaçladıklarını vurgulayan Erbey, bu amaçla üniversiteye bağlı Entomoloji Müzesi'nde yaptıkları araştırmaları paylaşmayı hedeflediklerini aktardı.

Erbey, " Laboratuvarımız Ahi Evran Üniversitesi Entomoloji Müzesi olarak literatürde geçmektedir. Laboratuvarımızla ilgili bir veri tabanı oluşturduk. Yakın zamanda internet ortamında bütün dünya üniversiteleriyle bağlantımız olacak. Onların buradan bilgisi olacak. Diyaloğumuz olacak. Veri tabanımızdaki tüm bilgileri, böcekleri görüp inceleyebilecekler." diye konuştu.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :