BMGK'ya "Hudeyde ve Salif limanlarının açık kalmasını sağlama" çağrısı

BMGK'ya "Hudeyde ve Salif limanlarının açık kalmasını sağlama" çağrısı

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK)...

SANA (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK) "Husilerin kontrolündeki Hudeyde ve Salif limanlarının insani yardımlar için açık kalmasını sağlama" çağrısında bulundu.

Lowcock, BMGK'ya verdiği brifingde, Husilerin kontrolündeki Hudeyde ve Salif limanlarının insani yardımlar için açık tutulması konusunda BMGK'dan yardım istedi.

BMGK'yı çatışan tarafların sivilleri ve sivil altyapıyı koruma yükümlülüklerini yerine getirmeleri ve sivil ile askeri hedefler arasındaki ayrımı yapmalarını sağlamaya davet eden Lowcock, BMGK'dan ayrıca BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths'in Hudeyde'deki çatışmaları engellemeye yönelik çabalarına katkı vermesini talep etti.

Uluslararası yardım kuruluşu Oxfam, geçen hafta yaptığı açıklamada, Yemen’in liman kenti Hudeyde etrafındaki çatışmaların şiddetlenmesi nedeniyle milyonlarca insanın temel ihtiyaç maddelerinin tedarikinin kesilme riskiyle yüz yüze olunduğu uyarısında bulunmuştu. Yemen'in gıda ihtiyacının yüzde 90'ının ithal edildiğine, bunun da yüzde 70'inin Hudeyde limanından ülkeye girdiğine dikkati çeken Oxfam, limanın Yemen halkının temel ihtiyaç maddeleri için hayati önem taşıdığının altını çizmişti.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın sürdüğü Yemen'de, meşru yönetime darbe yapan Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulunduruyor. Yemen, yaklaşık 3 yıldır Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçlerinin desteklediği hükümet güçleri ile Husiler arasındaki şiddetli çatışmalara sahne oluyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :