BM'de nevruz kutlaması

BM'de nevruz kutlaması

BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Koru'nun da katıldığı etkinlikte barış ve kardeşlik mesajları verildi

CENEVRE (AA) - Orta Asya ve Ortadoğu'da baharın gelişini simgeleyen nevruz, Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde kutlandı.

BM Genel Kurulu'nun 2010 yılında aldığı kararla kabul ettiği ''Uluslararası Nevruz Günü'' için Cenevre'de kutlama programı düzenlendi.

Türkiye, Afganistan, Arnavutluk, Azerbaycan, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Pakistan, Tacikistan, Türkmenistan ve Özbekistan'ın BM Cenevre Ofisi nezdindeki daimi temsilciliklerinin düzenlediği etkinlik yoğun ilgi gördü.

BM tarafından somut olmayan kültür mirası olarak kabul edilen nevruz kutlamasına, çok sayıda diplomat, BM çalışanı ve davetli katıldı.

BM Cenevre Ofisi Genel Direktörü Michael Moller burada yaptığı konuşmada nevruzun kardeşlik ve dayanışmayı simgeleyen özel bir gün olduğunu söyledi.

Nevruzun 3 bin yıllık kökeni olduğunu vurgulayan Moller, başta Orta Asya'da olmak üzere dünyada her yıl 300 milyon kişinin nevruz kutlaması yaptığını belirtti.

- "Nevruz Türk dünyası tarafından kutlanan çok önemli bir etkinlik"

AA muhabirine konuşan Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Ali Naci Koru da nevruzun tüm Türk dünyası tarafından kutlanan çok önemli bir etkinlik olduğunu söyledi.

Koru, BM Genel Kurulu'nun aldığı kararla nevruzun her yıl 21 Mart'ta kutlandığını anımsatarak, şöyle konuştu:

"Cenevre'de 12 ülke birlikte bir girişimde bulunarak çok güçlü ve coşkulu bir şekilde kutlanması için bir karar almıştık. Son 2-3 aydaki çalışmalarımız neticesinde bunu gerçekleştirdik. Her ülke kendi ülkesinden kültürel etkinliklerle, kendi mutfaklarıyla ve müzikleriyle bu kutlamaya katıldılar."

BM'de önümüzdeki yıllarda da nevruzu kutlamaya devam edeceklerini belirten Koru, programa gösterilen yoğun ilgiden memnun kaldıklarını kaydetti.



AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler