BMD Yurtdışı Açılımı Toplantıları

BMD Yurtdışı Açılımı Toplantıları

Türk Eximbank Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Gürsoy:- "2015'te ihracatçı firmalarımıza 20,1 milyar dolar nakit, 11 milyar dolar da sigorta ve garanti olmak üzere 31,1 milyar dolarlık destek sağladık"- "Yıllık binde 5 faiz oranıyla, 3 yıl ödeme

İSTANBUL (AA) - Türk Eximbank Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, "2015'te ihracatçı firmalarımıza 20,1 milyar dolar nakit, 11 milyar dolar da sigorta ve garanti olmak üzere 31,1 milyar dolarlık destek sağladık" dedi.

Birleşmiş Markalar Derneği'nce (BMD) Raffles Hotel İstanbul’da düzenlenen "Yurtdışı Açılımı Toplantıları" isimli etkinlikte konuşan Gürsoy, ihracatçı firmalara sağladıkları destekleri anlattı.

Firmalara 9 bin dolardan başlayan ve 1 milyar doları geçen bir yelpazede kredi kullandırdıklarını dile getiren Gürsoy, geçen yıl 20,1 milyar doları nakit, 11 milyar doları da sigorta ve garanti olmak üzere 31,1 milyar dolarlık destek sağladıklarını söyledi.

Gürsoy, 6 bin ihracatçı firma ile çalıştıklarını kaydederek, geçen yıl başvuran firma sayısının yüzde 30 arttığını, bu yıl da aynı oranda artış beklediklerini anlattı.

"Bu bankamıza yönelme bilinirliliğimizden kaynaklanıyor" diyen Gürsoy, ihracat yapmak isteyenlerin yanı sıra marka satın almayı düşünenlere de finansman sağladıklarını dile getirdi.

- "Gerekirse zarar eder ama ihracatçımızı destekleriz"

Gürsoy, "Yıllık binde 5 faiz oranıyla, 3 yıl ödemesiz, 10 yıla varan vade seçenekleriyle kredi imkanı sunuyoruz. Geçmiş dönemde yüzde 13 ile borçlanıp yüzde 6,35 ile ihracatçımıza kredi kullandırdık. Gerekirse zarar eder ama ihracatçıyı desteklemeye devam ederiz. Yeter ki döviz getirsin" ifadelerini kullandı.

Kredilerle ilgili esnek ve kolaylaştırıcı seçeneklerinin mevcut olduğunu vurgulayan Gürsoy, "Gerekirse tek bir ihracatçı firma için özel program, ürün geliştirebiliriz" dedi.

Gürsoy, bütün kaynağı kendilerinin bulduğunu, Hazine'den destek almadıkların belirterek, yurt dışından da borçlandıklarını, Merkez Bankası'ndan büyük destek aldıklarını bildirdi.

Kredi kullandıklarından geri dönüş problemleri olmadığını dile getiren Gürsoy, "Borçlanma maliyetlerimiz şu anda hemen hemen en düşük borçlanma maliyeti. Ne zaman istesek kaynak bulabiliriz" diye konuştu.

- "Yurt dışında marka satın alamaya yönelik büyük iştah var"

BMD Başkanı Sami Kariyo ise "BMD markaları deyince aklıma bir süredir iştah duygusu geliyor. Hem yurt içinde hem de yurt dışında son dönemde büyük bir iştah var. Yurtdışında marka satın almak ve mağazalaşmaya yönelik" dedi.

Bu iştahın sadece büyüme noktasında olmaması gerektiği uyarısında bulunan Kariyo, "Ancak bu iştah sadece büyüme noktasında olmamalı. Verimlilik ve büyümeyi mutlaka dengelemeliyiz. Son 1,5 yıl geçirdiğimiz en zor dönemlerdendi. Ancak BMD markaları bu zor döneme rağmen iştahını kaybetmedi. Nasıl ki demir dövüldükçe sertleşir ve çelik formuna ulaşır. BMD markaları da dövüldükçe sertleşip çelikleşiyor. Önümüzdeki dönemde bu iştahın aynı şekilde devam edeceğine inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- "Avrupa'dan marka satın alın"

Ziylan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ziylan de Avrupa'nın ekonomik açıdan zorda olduğunun söylediğini anımsattı.

Ancak buradaki büyük ülkelerin ekonomisinin kişi başına düşen gelir açısından hala Türkiye'nin çok ilerisinde olduğunu belirten Ziylan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"2023'te dünya markaları arasında 10 Türk firmasının yer alması hedefleniyor. Bunun 3 tanesinin perakende sektöründen çıkacağına inanıyoruz. Bunun birisi de bizim markamız olacak. Bunun birisi olmaya adayız. Avrupa'dan marka satın alarak yolu kısaltıyoruz. FLO markasını Avrupa'ya götürüp tutundurmak hakikaten büyük mesele, güç. Bu, zaman ve bütçe alır. En kolay yolu Avrupa'ya paraşütle inip mevcut markayı satın alarak bunu gerçekleştirmek.

Senin Avrupa'da marka olmadığın müddetçe dünya markası olma deme şansın yok. Dinamiklerimiz çok kuvvetli, özgüvenimiz yüksek, heyecanlıyız. Gidip oradan markaları satın alarak dünya markası olmalıyız. Her segmentin dünya markası var. İlla A plus marka olunca dünya markası olmuyorsun. Alt, orta segmentte dünya markaları var. Önemli olan dünyada biliniyor olmak. Senin gelip kapının çalınıp ne olur bunun lisansını, distribütörlüğünü ver diyorlarsa sen dünya markasısın."


- "Avrupa'da yeni mağazalar açacağız"

Hollanda menşeli marka olan Mexx'i satın alan Eroğlu Holding'in Yönetim Kurulu Üyesi Yavuz Eroğlu da, bu markanın kendi hikayesini çok değiştirmeden yeni mağazalar açacaklarını söyledi.

Türkiye'de bu markanın mağazasını açmaya hazırlandıklarını dile getiren Eroğlu, Avrupa'da açacakları mağaza sayısının daha fazla olacağı bilgisini verdi.

Eroğlu, "Avrupa'da 700-1500 metrekare arasında mağazalar açacağız. Mexx ile birlikte Türk üretimimiz artacak. Türkiye'den çıkan markayı uluslararası marka yapmak zor iş. Ancak bugün Mexx gibi dünya çağında bir markayı alıp çizgisini değiştirmeden daha ileriye götürmek hem Türk üretimi açısından hem Türkiye açısından çok önemli. Çünkü böylece Türkiye bir marka olacak" ifadelerini kullandı.

Saat&Saat Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Kaya ise, avrupa'da satılan perakende markalarını Çinlilerin topladığını belirterek, "Bunlara ilgi göstermeliyiz. Siz de marka alın cebinizde dursun" dedi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :