BM Yemen'deki gelişmelerden endişeli

BM Yemen'deki gelişmelerden endişeli

BM Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths:- "Hudeyde'deki askeri gelişmelerden son derece endişeliyim"- "BM'nin Yemen'deki çatışmaları sona erdirmek için siyasi çözüme ulaşma konusundaki güçlü taahhüdünü yineliyorum"

CENEVRE (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Yemen'de Hudeyde'nin kurtarılması için yürütülen operasyona ilişkin askeri gelişmelerden son derece endişeli olduğunu bildirdi.

Griffiths, yaptığı yazılı açıklamada, Hudeyde'deki muhtemel bir askeri çatışmayı engellemek için tüm fırsatları kullanmaya devam edeceklerini belirtti.

Hudeyde'deki siyasi, insani ve güvenlik endişelerinin ele alınacağı düzenlemeleri müzakere etmek için tüm taraflarla temaslarını sürdürdüklerini söyleyen Griffiths, "Hudeyde'deki askeri gelişmelerden son derece endişeliyim." ifadelerini kullandı.

Griffiths, ülkedeki askeri gerginliğin tırmanışa geçmesinin, insani açıdan ciddi sonuçları olacağı ve ülkedeki krize kapsamlı çözüm bulunması için kendisinin yeniden başlattığı siyasi müzakere sürecini olumsuz etkileyeceği uyarısında bulundu.

BM'nin Yemen'deki son gelişmelere rağmen siyasi süreci sürdürmeye kararlı olduğu mesajını veren Griffiths, "BM'nin Yemen'deki çatışmaları sona erdirmek için siyasi çözüme ulaşma konusundaki güçlü taahhüdünü yineliyorum." değerlendirmesinde bulundu.

- Hudeyde operasyonu

Yemen Dışişleri Bakanı Halid el-Yemani, Hudeyde'nin kurtarılması için yürütülen operasyonla ilgili BM Güvenlik Konseyinden herhangi bir tarafın baskısını kabul etmeyeceklerini söylemişti.

Birleşik Arap Emirlikleri tarafından desteklenen meşru Yemen hükümetine bağlı askeri güçler, Kızıldeniz'de bulunan Hudeyde kentine 10 kilometre yaklaştıklarını ve Dirihmi kasabasına ulaştıklarını dile getiriyor.

BAE'nin Hudeyde'de bulanan BM'ye bağlı örgüt ve partnerlerinin kenti terk etmesi için 3 günlük süre tanımasına karşılık, İngiltere'nin BM'deki girişimiyle sükunet telkinleri ve savaşın hafifletilmesi çağrılarına rağmen kentin Husilerin elinden alınması için operasyon sürüyor.

BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths de sivillerin korunma amacıyla Hudeyde operasyonuna ilişkin görüşmelerde bulunmak amacıyla BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye gitmişti.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :