BM Yemen Özel Temsilcisi'nin diyalog görüşmelerini canlandırma turları

BM Yemen Özel Temsilcisi'nin diyalog görüşmelerini canlandırma turları

Umman ve BAE ziyaretlerini tamamlayan BM Yemen Özel Temsilcisi Griffiths:"Duyduklarım gerçekten çok cesaret vericiydi. Yemenlilerin liderliğinde gerçekleşecek barış süreci için bir çerçeve oluşturmaya yardımcı olacak türdendi"

ADEN (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Yemen Özel Temsilcisi Martin Griffiths, Umman ve Birleşik Arap Emirlikleri'ne (BAE) gerçekleştirdiği istişare turunu tamamladığını duyurdu.

Griffiths, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, Umman ve BAE ziyaretlerini tamamladığını bu kapsamda her iki ülkenin yetkilileri ve Yemen konusunda ilgili kişilerle bir araya geldiğini belirtti.

Yaptığı görüşmelerden umutlu olduğunu aktaran Griffiths, "Duyduklarım gerçekten çok cesaret vericiydi. Yemenlilerin liderliğinde gerçekleşecek barış süreci için bir çerçeve oluşturmaya yardımcı olacak türdendi." ifadelerini kullandı.

Yemen'de bir buçuk yılı aşkın süredir duran diyalog görüşmelerini yeniden başlatmak için bölge ülkelerini ziyaret eden BM Özel Temsilcisi Griffiths, cumartesi günü Umman'a gitmiş, pazar günü de BAE'ye geçmişti.

Umman ve BAE'li yetkililerle bir araya gelen Griffiths, ziyaretleri kapsamında Husi liderler, Genel Halk Kongresi (GHK) Partisi yetkilileri ve Güney Geçiş Konseyi olarak bilinen, Yemen'in bölünmesini isteyen yapının yöneticileriyle görüşmüştü.

Griffiths'in bugün de Yemen Cumhurbaşkanı Abdurabbu Mansur Hadi ile görüşmek amacıyla Suudi Arabistan'a gitmesi bekleniyor.

Uzun süredir siyasi istikrarsızlığın hüküm sürdüğü Yemen'de, Husiler ile meşru yönetime bağlı güçler arasında çatışmalar yaşanıyor. Husiler, Eylül 2014'ten bu yana başkent Sana ve bazı bölgelerin denetimini elinde bulundururken Suudi Arabistan öncülüğündeki koalisyon güçleri ise Mart 2015'ten beri Husilere karşı Yemen hükümetine destek veriyor.

Yemenli taraflar arasındaki diyalog görüşmeleri, İsviçre'nin Biel ve Cenevre kentleri ile Kuveyt'te yapılan 3 turun ardından bir buçuk yıldan fazla sekteye uğramıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :