BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den uluslararası topluma sitem

BM Mülteciler Yüksek Komiseri Grandi'den uluslararası topluma sitem

Grandi: - "Barışı sağlayamayacak duruma mı geldik? Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?"- "Bu başarısızlıkların her gün evlerini terk etmek zorunda kalan milyonlarca insan üzerindeki doğrudan

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, uluslararası toplumun barış ve güvenliği sağlayamayacak duruma geldiğini belirterek, "Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu?" dedi.

Grandi, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı konuşmada, Bangladeş'e yaptığı ziyareti sırasında 1990'lardan beri Myanmar'dan en hızlı mülteci göçüne şahit olduğunu söyledi.

Arakan'da yaşanan insani trajedinin dramatik boyutuna dikkati çeken Grandi, "Kriz bölgelerindeki komşu ülkeler büyük ölçekli mülteci hareketlerinin sosyal, ekonomik ve siyasi sarsıntılarıyla mücadele etmeye çalışıyor ve çözülemeyen krizlerin sonuçları, sınırların ötesine geçiyor." diye konuştu.

Suriye Irak, Libya, Yemen, Mali ve Güney Sudan gibi birçok ülkedeki krizlerin neden olduğu mülteci akınının sürdüğünü ifade eden Grandi, dünya genelinde yerinden edilenlerin sayısının şimdi 66 milyona yaklaştığını, bunun 17,2 milyonunun ise mülteci konumunda olduğunu söyledi.

Dünya genelinde yerinden edilmelerin dörtte birinin Suriye ve Irak'ta olduğuna dikkat çeken Grandi, "Zorla yerinden edilmelerin hızla artması uluslararası iş birliğinin zayıflığından, çatışmaları önleme ve çözme kapasitesinin azalmasının bir sonucu." şeklinde konuştu.

BM Güvenlik Konseyi'ni uluslararası barış ve güvenliği sağlayamamakla eleştiren Grandi, şunları kaydetti:

"Barışı sağlayamayacak duruma mı geldik? Bu soruyu burada BM Güvenlik Konseyi'nde soruyorum; barışı ve güvenliği sağlamak kimin sorumluluğu? Bu başarısızlıkların her gün evlerini terketmek zorunda kalan milyonlarca insan üzerindeki doğrudan etkilerine şahit oluyorum. Mültecilerle görüştüğümde ilk soruları yemek ya da barınak değil, barış ve güvenlik oluyor."

- "Arakanlı mülteciler Myanmar'a vatandaş olarak dönmeli"

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Grandi, Myanmar'daki şiddet olaylarında kaçarak Bangladeş'e sığınmak zorunda kalan Arakanlı mültecilerin köylerine vatandaş olarak dönmeleri gerektiğini söyledi.

Grandi, "Bu insanlar vatansız kalamaz, vatansızlık onları geçmişte olduğu gibi ayrımcılık ve istismara maruz bırakır. Arakanlıların geri dönüşünü ve bunun sürdürülebilir olmasını sağlamak için vatandaşlık sorununun çözülmesi gerek." dedi.

Arakan'ın Myanmar'daki en fakir bölgelerden biri olduğuna dikkati çeken Grandi, Myanmar hükümetine Arakanlılara vatandaşlık vermenin yanında Arakan için kalkınma programı hazırlaması çağrısı yaptı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :