BM Güvenlik Konseyi'ne Güney Sudan çağrısı

BM Güvenlik Konseyi'ne Güney Sudan çağrısı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - İnsan haklar örgütleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), sivillere yönelik saldırıların önüne geçmek...

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - İnsan haklar örgütleri, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'ne (BMGK), sivillere yönelik saldırıların önüne geçmek amacıyla Güney Sudan'a bir an önce silah ambargosu uygulaması çağrısında bulundu.

Oxfam, Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün de aralarında bulunduğu 30 örgüt, BMGK'ye gönderdikleri ortak mektupta Güney Sudan'a uygulanacak bu tür bir ambargonun, uluslararası toplumun hukuk kurallarını hiçe sayan savaşçılara önemli bir mesaj vereceğini belirtti.

Mektupta, Güney Sudan Devlet Başkanı Salva Kiir Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile Devlet Başkanı Yardımcısı ve isyancıların eski lideri Riek Machar yanlıları arasında beş gün devam eden çatışmada sivil mahallelerin ve BM yerleşkesinin vurulduğu ifade edildi.

Bu arada BMGK, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Güney Sudan'a silah ambargosu uygulanması ve barış sürecini baltalamakla suçlanan kişilere yönelik yaptırımların artırılması talebini incelediği bildirildi.

Konuyla ilgili açıklama yapan Ban, Güney Sudan'daki çatışmaların devam etmesi durumunda gerçek bir tehlikeye dönüşeceğine dikkati çekti.

Ban, "Güney Sudan'da kadınlara ve kız çocuklarına yönelik devam eden cinsel şiddet, BM insani faaliyetlerine yönelik saldırılar ve yüz binlerce insanın kullanabileceği insani yardımların yağma edilmesinden ciddi endişe duyuyoruz." dedi.

Savaşçıları 220 bin kişiye yetecek gıda maddelerini çalmak ve Dünya Gıda Programı depolarını yağmalamakla suçlayan Ban, "Bu, kabul edilemez bir durum. Hesap sormalıyız. Sorumlular, hesap vermeliler." ifadelerini kullandı.

BM insan hakları uzmanları da Güney Sudan hükümetinden, 16 Temmuz'da Ulusal Güvenlik Servisi ajanları tarafından gözaltına alınan gazeteci Alfred Taban'ın serbest bırakılmasını istedi.

Juba Monitor gazetesinde çalışan Taban, Devlet Başkanı Mayardit ve Yardımcısı Machar'ı, 2015'in Ağustos ayında imzalanan barış anlaşmasına uymadıkları gerekçesiyle istifa etmeye çağıran makalesinin ardından gözaltına alınmıştı.

Güney Sudan'ın başkenti Cuba'da, Devlet Başkanı Mayardit'e bağlı güvenlik güçleri ile yardımcısı Machar yanlıları arasında 8 Temmuz'da başlayan ve kentin farklı bölgelerinde devam eden çatışmalarda aralarında 30'dan fazla sivilin de bulunduğu 270 civarında kişi yaşamını yitirmişti. BM ölü sayısının çok daha fazla olabileceğini açıklamıştı.

Güney Sudan, Devlet Başkanı Mayardit'in, 16 Aralık 2013'te yardımcısı Machar'ı darbe teşebbüsü ile suçlayarak görevden almasının ardından iç savaşa sürüklenmişti.

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da, AU ve Hükümetlerarası Kalkınma Otoritesinin (IGAD) gözetiminde gerçekleşen barış görüşmeleri sonucunda, Mayardit hükümetine bağlı emniyet güçleri ile Machar taraftarı silahlı muhalif gruplar, 17 Ağustos 2015'te "tartışmalı tüm tarafların katılımıyla 3 yıl süreli geçici bir hükümetin kurulmasının ardından genel seçimlere gidilmesini" öngören anlaşmayı imzalamıştı. Anlaşmanın uygulanması çerçevesinde mevcut hükümet feshedilerek 28 Nisan'da geçici hükümet kurulmuştu. Geçici hükümette sandalyeler, "hükümet, muhalefet ve eski siyasi tutuklular grubu" olmak üzere üç taraf arasında bölüşülmüştü.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :