BM Genel Sekreteri Ban'dan Kıbrıs çağrısı

BM Genel Sekreteri Ban'dan Kıbrıs çağrısı

KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı ve Rum lider Anastasiadis ile telefonda görüşen Ban, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakere sürecine geri dönmeleri çağrısı yaptı

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lider Nikos Anastasiadis ile telefonda görüşerek, Kıbrıs sorununun çözümü için müzakerelere geri dönmeleri çağrısında bulundu.

BM Genel Sekreter Sözcülüğünden yapılan açıklamada, Genel Sekreter Ban, Akıncı ve Anastasiadis ile telefon görüşmesi yaptı.

Ban, liderlerden İsviçre'de sonuçsuz kalan görüşmelerin ardından müzakerelere geri dönüş için dikkatli adımlar atmalarını istedi.

Barış görüşmelerinde özellikle son aşamada bu tür krizler olabileceğini vurgulayan Ban, liderleri zorlukların üstesinden gelmeleri konusunda cesaretlendirdi.

Ban, müzakerelerin başındaki görüşmede iki liderin de kararlılık beyanında bulunduklarını hatırlatarak, liderlerden gelecek nesiller için müzakerelere devam etmeleri ve bu yıl sonuna kadar anlaşmaya varmaya çabalamalarını talep etti.

Genel Sekreter Ban, liderlere sürecin ileriye taşınabilmesi için BM'nin her türlü yardıma hazır olduğunu da söyledi.

Kıbrıs'ta müzakereler, KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı'nın göreve gelmesinin ardından BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ara buluculuğunda 15 Mayıs 2015'te yeniden başlamıştı. Taraflar, 20-21 Kasım'da İsviçre'nin Mont Pelerin kasabasında yürütülen müzakerelerden sonuçsuz ayrılmıştı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :