BM Genel Sekreteri Ban:

BM Genel Sekreteri Ban:

"BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler görd

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'te hükümet yanlısı güçler tarafından çok sayıda sivilin hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldıklarını söyledi.

BM Güvenlik Konseyi (BMGK), Halep'te sivillere yönelik katliamlar nedeniyle Fransa ve İngiltere'nin talebi üzerine acil olarak toplandı.

Toplantıda konuşan BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Halep'te sivillerin "vahşice öldürülmeye" devam ettiğini belirterek, "BM, Halep'te çok sayıda sivilin hükümet yanlısı güçler tarafından hava saldırıları ya da infaz yöntemiyle öldürüldüğüne ilişkin güvenilir raporlar aldı. Hava saldırılarının ardından caddelerde yanan insan bedenlerinin yer aldığı şok edici görüntüler gördük." dedi.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin de bazı mahallelerde çocuk ve kadınların da aralarında olduğu sivillerin öldürüldüğüne ilişkin bilgiler aldığını anlatan Ban, rejim tarafından yakalanan gençlerin de tutuklandığını ya da rejim için savaşmaya zorlandığını kaydetti.

Suriye rejiminin, BM'nin bölgede bulunarak olayları yerinde incelemesini sistematik olarak engellediğini de ifade eden Ban, "BM'nin bölgede olmasının engellenmesi, edindiğimiz bilgilerin güvenilmez olduğunu göstermiyor." diye konuştu.

- "Sivillerin tahliyesine izin verilmeli"

Kentten tahliyeler için görüşmelere ilişkin de bilgi veren Ban, "Halep'te tahliye için Türkiye ve Rusya arabuluculuğunda tarafların müzakerelerinin sürdüğünü anlıyoruz. Biz bu çabaları destekliyoruz. BM, bunun uygulanmasına ve gözetlenmesine hazırdır. Tüm taraflara, sivillere güvenli koridor açma ve teslim olan ve yakalananlara insani bir şekilde davranma yükümlülüğü olduğunu hatırlatıyoruz." dedi.

Ban, şu anda önceliğin katliamın durdurulması için çaba gösterilmesi olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Suriye yönetimi ile müttefikleri Rusya ve İran'a, uluslararası hukuk altındaki yükümlülüklerine saygı göstererek Halep'teki sivillerin kentten ayrılmalarına ve yardım kuruluşlarının Halep'e insani yardım ulaştırmasına izin vermeleri çağrısı yapıyorum. Savaş hukuku ve evrensel insan haklarına saygı gösterilmeli."

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :