BM Genel Sekreter Yardımcısı O'Brien'ın Orta Afrika ziyareti

BM Genel Sekreter Yardımcısı O'Brien'ın Orta Afrika ziyareti

O'Brien: - "Şimdi harekete geçmezsek insani ihtiyaçların arttığına ve desteğe muhtaç insanların daha çok mağdur olduğuna şahit oluruz"

BANGUI (AA) - Birleşmiş Milletler (BM) İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Durumlar Koordinatörü Stephen O'Brien, uluslararası toplumu Orta Afrika Cumhuriyeti (OAC) halkına destek vermeye çağırdı.

OAC'nin başkenti Bangui'deki BM ofisinde düzenlediği basın toplantısında konuşan O'Brien, birkaç yıl önce yaşanan siyasi krizle ve güvenlik kriziyle mücadele eden yetkililere teşekkürlerini sundu.

Bu yıl içinde yeniden patlak veren şiddet olaylarının endişe yarattığını belirten O'Brien, olayların krizi ortadan kaldırmak amacıyla bugüne kadar atılan adımları tehlikeye attığına işaret etti.

O'Brien, "Şimdi harekete geçmezsek insani ihtiyaçların arttığına ve desteğe muhtaç insanların daha çok mağdur olduğuna şahit oluruz. Ayrıca insani yardım aktörlerinin ve finansman mekanizmalarının üzerine daha büyük bir sorumluluk yüklenir." ifadelerini kullandı.

O'Brien ayrıca, ülkedeki dini ve etnik çatışmalara son verilmesi gerektiğini vurgulayarak, halk ve gelecek nesiller için tüm aktörleri çözüm odaklı diyalog kurmaya davet etti.

Devlet Başkanı Faustin Archange Tuadera ve çok sayıda üst düzey yetkiliyle görüşen O'Brien, son dönemde silahlı grupların çatışmalarına sahne olan ülkenin güneydoğusundaki Bangassu kentini de ziyaret etti.

OAC'de insani durumu incelemek üzere 3 gün kalan O'Brien, Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne geçti.

BM verilerine göre OAC, dünyada insani durumunun en kötü olduğu ülkelerden biri ve ülkedeki her iki kişiden biri yaşamak için yardım kuruluşlarına muhtaç durumda.

OAC'de Müslüman Seleka silahlı grubunun, Aralık 2012'de yönetime karşı ayaklanmasıyla siyasi kriz baş göstermiş, Hristiyan anti-Balaka ile Seleka üyeleri arasında çıkan çatışmalarda binlerce kişi hayatını kaybetmişti. Şubat 2016'daki devlet başkanı seçiminin ardından siyasi kriz sona ermesine rağmen ülke zaman zaman şiddet olaylarına sahne oluyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler