BM Genel Kurulu genel görüşmeleri

BM Genel Kurulu genel görüşmeleri

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis:"Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmanın mali külfeti konusunun ele alınması gerekiyor. Mülkler meselesi, federal devlet kurumlarının fonksiyonel olarak işletilmesi ve finansal ihtiyaçları göz önüne alınmalı"

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER (AA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, Kıbrıs'ta anlaşmanın mali boyutuna dikkati çekerek, BM'den destek istedi.

Anastasiadis, BM Genel Kurulu genel görüşmeleri kapsamında yaptığı konuşmada, Ada'daki müzakere sürecine ilişkin açıklamalar yaptı.

Bu yıl KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile bir dizi görüşmelerde bulunduklarını ve önemli ilerlemeler sağlandığını kaydeden Nikos Anastasiadis, uzlaşılan konular arasında "tek bir uluslararası kimliğe sahip birleşik Kıbrıs devleti, tek vatandaşlık ve tek egemenlik" olduğunu ifade etti.

Taraflar arasında halen bazı ayrılıklar bulunduğunu da dile getiren Anastasiadis, toprak, mülk ve güvenlik garantileri konularının en önemli sorunlar arasında yer aldığını vurguladı.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi lideri Anastasiadis, uzlaşmanın finansal boyutuna da dikkati çekerek, "Kıbrıs'ta varılacak bir anlaşmanın mali külfeti konusunun ele alınması gerekiyor. Mülkler meselesi, federal devlet kurumlarının fonksiyonel olarak işletilmesi ve finansal ihtiyaçları göz önüne alınmalı." diye konuştu.

Hatalardan ders alınması gerektiğini de belirten Anastasiadis, "Amacım, geçmişin hatalarından kaçınarak, Kıbrıs halkına açık ve iyi hazırlanmış bir anlaşma sunmak. Anlaşmanın boşluk ve muğlaklıklar içermemesi, çözümün siyasi ve ekonomik olarak uygulanabilir ve sürdürülebilir olmasını hedefliyoruz." dedi.

Nikos Anastasiadis, BM'nin öncülüğündeki müzakerelerin bu yıl sonuna kadar sonuçlanmasını ve BM'nin en uzun süren sorunlarından birinin daha barışçıl şekilde çözülmesini umduğunu kaydetti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :