Bluetoothunuzu açın İzmir'de koronavirüs vakalarına uzaklığınızı ölçün haritalı olarak görün

Bluetoothunuzu açın İzmir'de koronavirüs vakalarına uzaklığınızı ölçün haritalı olarak görün

Dünyada vaka sayısının 1 buçuk milyonu geçti. Kayıp sayısı da yüzbinleri aştı. Peki koronavirüs vakalarına ne kadar yakınsınız? Sağlık Bakanlığı'nın Hayat Eve Sığar uygulamasıyla bunu erkenden öğrenebilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı, koronavirüs vakalarına zorunlu olarak yüklenmesini söylediği Hayat Eve Sığar telefon uygulamasını Anroid ve iOS Markette kullanıcılara sundu.
Uygulama sayesinde vakalara ne kadar uzaklıkta olduğunuzu, riskinizi ve acil butonunu edinebiliyorsunuz.

Uygulamayı aile bireylerinize de kurarak aile fertlerinizin nerede olduğunu öğrenebilir ve onları tehlikeden koruyabilirsiniz.

İzmir, Türkiye'nin koronavirüs vakalarının en çok görüldüğü illerin başını çekiyor. İstanbul'dan sonra en çok vakanın İzmir'de olduğu açıklanmıştı.
Bu uygulama sayesinde riski en aza indirebilirsiniz.

Vakit kaybetmeden bu uygulamayı cep telefonunuza indirip kurabilirsiniz.

Sağlık Bakanlığı'nın hazırlattığı Hayat Eve Sığar uygulamasında koronavirüs konusunda vatandaşları bilgilendirmek, yönlendirmek ve yaşanabilecek salgın hastalık ile ilgili riskleri en az seviyeye indirmek ve yayılmasını önlemek amaçlanıyor.

Google Android ve iOS uygulamaları mevcut olan uygulamada birçok konuya değiniliyor.

Uygulamada

  • Bulunduğunuz bölge riskli bölgelerden mi?
  • Bulunduğunuz bölgede insanlar sosyal izolasyon tedbirlerine uyuyor mu?
  • Hastalıkta riskli grupta yer alıyor musunuz?
  • Ailem nerede?
  • Çevremde enfekte riski var mı?

En çok sorulan sorulara haritalı yanıtlar verebilen sistemin yaygınlaşması insanların enfekte insanların birbirine temasını azaltmayı da hedefliyor.

T.C. Sağlık Bakanlığı tarafından vatandaşlara sunulan Hayat Eve Sığar uygulaması ile telefon numaranız ile doğrulama yaparak adım adım size sorulan soruları cevaplayıp, koronavirüs hastalığı anlamında vermiş olduğunuz şikayetlerinize göre değerlendirilerek nasıl davranmanız gerektiğine göre yönlendirme alabiliyorsunuz. Vermiş olduğunuz cevaplara göre yönlendirmeler sadece öneri niteliği taşımaktadır, tavsiye niteliğindedir.

Aynı zamanda harita üzerinde hastane, eczane, market zincirleri, metro ve duraklar gibi temel ihtiyaç noktalarına kolayca ulaşabilir, evde izolasyon, enfekte kişiler ve riskli bölgelerin yoğunluğunu görebilirsiniz.

Ailem bölümüne merak ettiğiniz ve takip etmek istediğiniz yakınlarınızı ekleyerek, ilgili kişinin bu uygulamayı yükleyip, uygulama üzerinden onay vermesi durumunda onların konum bilgilerini görebilir, takip edebilir ve bulundukları bölgelere göre risk durumlarını görebilirsiniz.

BLUETOOTH SAYESİNDE GÖREBİLİRSİNİZ

Uygulamada konum servislerine izin verildiğinde, salgının yoğun olduğu riskli bölgelere yaklaşıldığında uyarı verecek ve haritada anlık olarak yaklaşılmaması gereken alanlar görülebilecek.

Tüm bunlarla birlikte, Sağlık Bakanlığı tarafından açıklanan ülke genelindeki güncel vaka sayılarını da uygulama üzerinden görmek mümkün.

Vatandaşlar, "Ailem" bölümü üzerinden ise ailesindeki yaşlı, risk grubu bireyler veya çocuklarının durumunu takip etmek istedikleri takdirde, ilgili kişinin de uygulamayı yükleyip uygulama üzerinden onay vermesiyle, bu kişiyi de listesine ekleyerek konum bilgileri, bulunduğu bölgelere göre risk yoğunluğunu görebilecek ve yakınını uyarabilecek.

HASTALARIN İNDİRMESİ MECBURİ

Sağlık Bakanı Koca basın toplantısında uygulamayı şu sözlerle açıklamıştı: Vakalarımızı takip etmek için, izole olmalarını görmek üzere bir çalışma yaptık.
Üç operatör ve BTK’nın (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu) işbirliğiyle olan bir tablo.

Hem takip, hem de kendi durumlarını anlık görebilecekleri bir sisteme geçmiş oluyoruz. Hareketliliği gördüğünde bir mesajla kendisini uyaran, evde izole olmasını hatırlatan ve devamında gerektiğinde emniyet kuvvetlerinin de devreye gireceği bir sistemden bahsediyorum. Önümüzdeki bir iki gün içerisinde İletişim Başkanlığımız da açıklamalar yapmış olacak.

WHATSAPP MESAJIYLA ELDEN ELE DAĞILIYOR

Sağlık Bakanlığı'nca hazırlanan #HayatEveSığar Mobil Uygulaması Android ve App Store platformlarında yayına başladı.

Uygulama her gün size sağlık bilginizi sorduğu gibi, ailem bölümüne dahil ettiğiniz insanlardan herhangi biri pozitif yada temaslı ise size uyarı geliyor, yine uygulama kullanıcıların bluetooth nu acıyor ve sokakta gezerken karsılaştıklarınızdan birisi daha sonra pozitif çıkarsa şu gün şu saatte pozitif birisiyle karşılaştınız diye sizi uyarıyor.

Yakın sürede çok fazla riskli alanlarda dolaşan ve fazla kişi ile temas eden kişiye risk puanı verecek ve o kişiyi gerekirse teste gönderecek, hatta arkadaşları varsa eklenmiş senin şu arkadaşının riski yükselmiş uyarısı verecek. Test yapılıp negatif çıkarsa riski sıfırlayacak.

Uygulama ile bulunduğunuz bölgedeki enfekte hasta yoğunluğunu görebiliyorsunuz.
Aile ve yakın görüştüğünüz herkese yükletme gayretinde olunursa faydası çok olacaktır. Ayrıca  izolasyon altında bulunanların yüklemesi kaçınılmaz.

Herkesin bu uygulamayı yükleyerek kullanmaya başlaması birçok şeyin takibini, hastalık sonrasındaki temas zincirinin kolayca bulunmasını sağlayacaktır.

Android;

App Store;

https://t.co/1L5Lm8ostU

752x395-izmir-koronavirus-yogunluk-haritasi-son-durum-ne-corona-virusu-vakalarinin-izmirde-ilcelere-gore-dagilimi-nasil-iste-detaylar-1586783283088.jpg

Etiketler :