Birleşik Krallık'taki genel seçim

Birleşik Krallık'taki genel seçim

Birleşik Krallık'ta dün yapılan erken genel seçimin sonuçlarına dair açıklamalarda Brexit sürecinin bir an önce başlatılması çağrıları yer aldı

BRÜKSEL (AA) - Birleşik Krallık'ta dün yapılan erken genel seçimin sonuçlarına dair Avrupa Birliği (AB) ve Fransa'da yapılan değerlendirmelerde, Brexit sürecinin bir an önce başlatılması çağrısı yapıldı.

AB Komisyonunun Brexit başmüzakerecisi Michel Barnier, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajda, "Brexit müzakereleri İngiltere hazır olduğunda başlamalı. AB'nin pozisyonu ve bu süreçteki takvim açık. Anlaşmaya varma üzerine yoğunlaşalım." açıklamasında bulundu.

AB Konseyi Başkanı Donald Tusk da sosyal medya hesabı üzerinden bir mesaj paylaşarak, "Brexit müzakerelerinin ne zaman başlayacağını bilmiyoruz ama ne zaman bitmesi gerektiğini biliyoruz. 'Müzakere olmamasından' kaynaklanacak 'anlaşma olmadı' senaryosundan kaçınmak için elinizden geleni yapın." ifadelerine yer verdi. Tusk, Theresa May'in yeniden başbakanlığa atanması sonrası May'e gönderdiği kutlama mektubunda da, bir an önce AB'den ayrılma müzakerelerinin başlatılması çağrısı yaparak, "Mart 2019'a kadar bir sonuca varılması gerektiği ve kaybedecek zamanın olmadığına" vurgu yaptı. Tusk, mektubunda May'i bu ay yapılacak AB zirvesine de davet etti.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ise Savunma Konferansı için bulunduğu Çekya'nın başkenti Prag'da yaptığı açıklamada İngiltere'deki seçimlerin AB-İngiltere boşanma süreci üzerinde "büyük bir etki" yapmayacağını umduğunu dile getirdi.

Londra hükümetine müzakereleri geciktirmeme çağrısında bulunan Juncker, "Umarım İngiltere müzakereleri açma konusunda hazırlıklı olur. Komisyon açısından bakacak olursak biz yarın sabah saat 9.30'da müzakereleri başlatmaya hazırız, dolayısıyla Londra'dan gelecek misafirlerimizi bekliyoruz." dedi.

Zamanın hızla ilerlediğini belirten Juncker, "İngiltere hükümeti müzakereleri başlatma tarihini ertelemek isterse çok mantıklı davranmamış olur. İki yılımız var ve dün demokrasinin kendini gösterme şeklinin bu süreç üzerinde bir etkisi yok." şeklinde konuştu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini de, birlikten ayrılma yönündeki halk oylamasından bir yıl geçmesine rağmen İngiltere'nin Brexit hakkındaki pozisyonunun belli olmadığına vurgu yaparak, “Bunu ne zaman bileceğimizi kestirmek de zor görünüyor.” dedi.

Genel seçim sonuçlarına dair Europe 1 radyo kanalında katıldığı bir yayında değerlendirmelerde bulunan Fransa Başbakanı Edouard Philippe, "Britanyalılar görüşlerini dile getirdi, oylarını kullandı ve Muhafazakar Parti'ye çoğunluğu kazandırdılar. Fakat bu çoğunluk görecelidir." ifadelerini kullandı. Philippe, bu sonuçların halkın Brexit referandumunda verdiği mesajla karıştırılmaması gerektiğini kaydetti. İngiltere'nin AB'den ayrılma kararının sabit ve işleme konulmuş bir karar olduğunu belirten Philippe, bu kararın tartışmaya açık olmadığını sözlerine ekledi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :