Birleşik Krallık'ta muhalif Corbyn'den Arakan çağrısı

Birleşik Krallık'ta muhalif Corbyn'den Arakan çağrısı

İşçi Partisi lideri Corbyn:- "Suu Çii'ye söylüyorum: Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddete son ver"

LONDRA (AA) - Birleşik Krallık'ta ana muhalefetteki İşçi Partisinin lideri Jeremy Corbyn, Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çii'ye, Arakanlı Müslümanlara (Rohingya) yönelik şiddet eylemlerini sonlandırma çağrısında bulundu.

Partisinin Brighton kentindeki yıllık kongresinde konuşan Corbyn, Myanmar Lideri Suu Çii'ye seslendi.

Corbyn, "Arakanlı Müslümanlar çok acı çekti. Demokrasi ve insan hakları savaşçısı Suu Çii'ye söylüyorum: Myanmar'da Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddete son ver ve Birleşmiş Milletler (BM) ile uluslararası yardım kuruluşlarının Arakan'a girmesine izin ver." dedi.

Ülkesinin dış politikasını da eleştiren Corbyn, demokrasi ve insan haklarının ayrım yapılmadan uygulanması gerektiğini söyledi.

Corbyn, Birleşik Krallık'ın Suudi Arabistan'a silah satarken, Yemen'deki savaşa seyirci kaldığını belirterek, "Mısır'da, Bahreyn'de demokrasi ezilirken, Kongo'da medyanın yer vermediği trajik ölümler yaşanırken sessiz kalamayız." diye konuştu.

"Birleşik Krallık'ın da rol aldığı askeri müdahaleler ve işgallerle şekillenen dünyada terörün büyüdüğünü" savunan Corbyn, çatışmaları körüklemek yerine çözecek bir yaklaşım benimsenmesi gerektiğini dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen hafta BM Genel Kurulu'ndaki konuşmasına da değinen Corbyn, bunu "çok rahatsız edici" bulduğunu aktardı.

Trump'ın savaş tehditleri savurduğunu ve uluslararası anlaşmaları yırtmaktan söz ettiğini kaydeden Corbyn, "İnsan hakları ve evrensel değerlerle ilgili kaygıdan yoksun bu konuşma bir dünya liderinin konuşması değildi. Bizim hükümetimizin bir sorumluluğu var. Bu tehlikeli istikamette uysal bir şekilde ilerleyemez." ifadelerini kullandı.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :