Birine bunu derken iki kere düşünün

Birine bunu derken iki kere düşünün

Üniversitede düzenlenen bir panelde Prof. Dr. Hasan Sınar ve Dr. Yeşim Yılmaz, Türk Ceza Hukuku'ndaki cinsel suçlarla ilgili sorunları ve çözüm önerilerini masaya yatırdı.

Panelde, cezaların ağırlığı, infaz sistemi, DM üzerinden yaşanan cinsel taciz vakaları, "ısrarlı takip," Yargıtay'ın kriterleri ve toplumdaki cezasızlık algısı gibi önemli konular ele alındı.

Cezaların Ağırlığı ve Sorunun Kaynağı

Hukukçular, Türk Ceza Hukuku'ndaki cinsel suç cezalarının ağırlığına dikkat çekiyor. Prof. Dr. Hasan Sınar, cinsel suçların fevkalade ağır ve önemli sonuçlar doğuran sorunlar olduğunu vurguluyor.

Hukuksal Düzenlemeler ve Değişiklikler

2005'te gerçekleşen olumlu bir gelişme, evlilik içinde irade dışı cinsel birlikteliklerin suç olarak kabul edilmesi oldu. 2014'teki değişikliklerle cinsel dokunulmazlığa karşı suçlara ciddi yaptırımlar getirildi.

DM Üzerinden Cinsel Taciz Vakalarının Artışı

Son dönemde, DM yoluyla gençler arasında artan cinsel taciz vakalarına dikkat çekiliyor. Dr. Hasan Sınar, "Seni seviyorum, çok güzelsin, seni çok beğeniyorum’ demek de sırnaşıkça bir hal aldıysa cinsel taciz sayılabilir. Burada kriter, eylemin cinsel amaçlı olması ve kişiyi cinsel yönden rahatsız etmesi. Titiz bir inceleme yapılması gerekiyor. Aksi halde çok adaletsiz sonuçlara sebebiyet verilebilir” dedi.

Israrlı Takip (Stalking) Suçu

Dr. Yeşim Yılmaz, "ısrarlı takip" suçunun Türk Ceza Kanunu'nda suç olarak kabul edildiğini açıklıyor. Flört girişimlerinin ısrarlı ve rahatsız edici bir boyuta ulaşması durumunda ısrarlı takip suçu oluşabileceğine dikkat çekiliyor.

Yargıtay'ın Kriterleri

Cinsel taciz suçunu ayırt etmekte Yargıtay'ın baz aldığı kriterler inceleniyor. Rızanın varlığı, ısrarlılık, kaba ve sırnaşık davranışlar, duygusal ilişkiler ve ahlaki engeller, bu kriterler arasında yer alıyor.

Mağdur Beyanının Önemi

Dr. Yeşim Yılmaz, uluslararası yükümlülükler gereği cinsel suçlarda mağdurun beyanının esas kabul edildiğini belirtiyor. Hâkimin, mahkûmiyet için şüphe olmaması gerektiğini vurguluyor.

Fiziksel Delillerin Önemi

Fiziksel delillerin cinsel suç olaylarında büyük bir öneme sahip olduğu ifade ediliyor. Delillerin korunması ve toplanması için belirli sürelerin kritik olduğuna dikkat çekiliyor.

Cezasızlık Algısı ve Adalet Sistemi

Hukukçular, cinsel suçlarla ilgili toplumda cezasızlık algısı ve adalet sistemine güvensizlik olduğunu belirtiyor. Özellikle denetimli serbestlik düzenlemesinin cinsel suç failleri için eleştirildiği ifade ediliyor.

Cinsel Suçları Hastalık Olarak Görmeme Çağrısı

Dr. Yeşim Yılmaz, cinsel suçların hastalık olarak değil suç olarak görülmesi gerektiğini vurguluyor. Cinsel suçların çoğu kez güç, öfke ve zorbalık kaynaklı olduğuna dikkat çekiliyor. Suçun failini "hasta" olarak tanımlamanın bu tür davranışları normalleştirebileceği belirtiliyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.
Önceki ve Sonraki Haberler