Serpil Yalçınkaya

Serpil Yalçınkaya

Bir Şiir Sana Bir Şiir Bana

Aydede göz kırpıyor, bak bu sana;

Çoban yıldızı uyumamış hâlâ, bu bana.

 Cıvıl cıvıl kuşlar sana;

Gökkuşağı ile misket oynamak bana.

 Kar yağarken mırıl mırıl kedicik sana;

Bir ağacın yalnızlığı bana.

 Denizin mavisi sinmiş üstüne, bu sana;

Kırlarda çiğdem toplamak bana.

 Renk renk balonlar sana;

Uçuşan kelebekler bana.

 Kâğıttan gemiler sana;

Tahtadan atlar bana.

 Dünya bir lunapark, dönme dolap sana;

Atlıkarınca bana.

 Göğü sobelemek sana;

Toprağı yüze kadar saymak bana…

İlkokul ve ortaokul çağlarımızda öğretmenlerimizin ezberlememizi istediği şiirler olurdu. Bunlar o gün için bilmediğimiz bir çok kelimeleri de içeren eserlerdi. Bu şiirler sınıfta okunur, özel gün ve haftalardaki törenler için en iyi okuyabilecek arkadaşlarımızın seçmeleri yapılırdı. Her birinin ne derece kıymetli olduğunu sonradan öğrendiğimiz; çocuk aklımızla ne anlatmak istediğini anlayamadığımız, o yaştaki zihin dünyamızla idrak edemediğimiz şiirleri ezberlemek oldukça zorlardı bizi. Sanki şiirler sadece ezberlenmek için vardı. Okumalarım iyi olduğu için çoğu arkadaşım okul bahçesinde koştururken ben şiir ezberlemek zorunda kalırdım sınıfta kalarak.

O yıllarda çocuk edebiyatı pek bu kadar önemsenmiyordu sanırım. Günümüzdeki gibi  çok çeşitte öykü, hikaye hele de çocuk dünyasına özgü şiirler yoktu okumak için. Belli başlı bir kaç kıymetli eser dışında hiç bu kadar farklı türde ve nitelikte yayınlar yoktu.

Şimdilerde kızım ve oğlumla kitap bakmaya çıktığımızda en çok çocuk kitaplarının dikkatimi çekmesi de geçmişteki bu eksikliği hâlâ hissetmemdendir belki de. Ne mutlu ki günümüz çocukları için artık birçok alternatif var. Onların zihin dünyasını şekillendirebilecek, hayallerini geliştirecek ve en önemlisi dilinden anlayan yazar ve şairlerimiz var birçok.  Kitaplar eskilere nazaran daha renkli, daha resimli ve daha çok umut içerikli.

Çocuk olmanın gereğini bilen, çocuğun neler hissedeceğini kavramış, ona göre eserler kaleme alan kıymetli yazarlarımızlarımızdan birisi de eğitimci, yazar Vural Kaya. Bu konuda en başta gelenler isimlerden birisi.  İşi hiç de kolay değil. Hem büyükler için kaleme aldığı eserleri var hem de çocukların o eşsiz dünyalarına dahil olduğu bir yeri. Farklı alanlarda yazıları, şiirleri, öyküleri var minik yürekler için. Gayet açık, minik zihinleri yormadan , keyifli bir üslupla kaleme alıyor eserlerini. Mutluluk var, neşe var yazdıklarında. Kiimi hüzünlü şeyleri ise kırmadan, dökmeden ustaca aktarıyor minik dünyalara.

Çocukları çok sevmek gerekir diye düşünüyorum onlara hitap edebilmek için, onların dünyalarına girip yazdıklarıyla bir yer edinmek için. Hele de onlara güzel olanı, doğru olanı en başarılı şekilde anlatabilmek için. Ama sadece sevmek de yetmez, empati kurmak, özel bir çaba göstermek, gayret etmek, emek vermek gerekir.

 Ahlaki değerleri ve verilmek istenilen mesajları en etkili ve çekici hale getirmek emek yoğun bir iştir. Çünkü çocuk hiç ara vermeden kayıt yapmakta, okuduğu, gördüğü şeyleri sürekli zihnine kaydetmektedir. Onların dünyalarını anlamak, dâhil olmak, onlar gibi hayal edip onlar gibi hissetmek gerekir.

            Bir Şiir Sana Bir Şiir Bana 67 şiirden oluşuyor. Kağıt kalitesi oldukça iyi ve resimleri dikkat çekici. Bırakın çocukları yetişkinlerin bile hoşuna gidecek türde hazırlanmış. Çocuklarınızı gece yatırırken yataklarının kenarına ilişip birkaç tane şiir okutarak uyutabilirsiniz. Böylece siz de hayatın keşmekeşinden bir an da olsa uzaklaşıp, çocukların o büyülü, umut ve mutluluk içeren dünyalarına dâhil olabilirsiniz. Farklı bir limana demir atmış, bir nevi terapi almış olursunuz.

En büyük yatırım insan iken, onların yetişirken dürüst, maneviyatlı, bilinçli büyümeleri adına kaleme aldığı güzel eserlerinden dolayı özellikle bir anne olarak Vural Kaya’ya teşekkür ediyorum.

 

Kitap ve Yazar Hakkında Bilgiler

 

Yayın Tarihi: 2016

Yayınevi:  Nar Çocuk Yayınları

Baskı Sayısı: 1.Baskı

Sayfa Sayısı: 96

Temin Adresi:  www.naryayinlari.com

Yazar Hakkında

image003-018.jpg

1975’te Konya Seydişehir’de doğdu. Selçuk Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nden mezun (2003). Cahit Zarifoğlu’nun Çocuk Kitaplarında Temel Değerler konulu teziyle yüksek lisans çalışmasını tamamladı.Şiirleri Karagöz, Ücra, Dergah, Hece, Kaşgar, Kökler, Kırklar, Endülüs, Kırknar, Lamure, Aşiyan, Çerağ, Kırağı, Mahalle Mektebi, Bumerang ve Turnusol Edebiyat gibi dergilerde yayımlandı. 2012 yılında Diyanet Çocuk Dergisi’nin yayın koordinatörlüğünü yürüttü. Şiir eleştiri-deneme yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayınlanmaktadır.2009-2013 yılları arasında ülke çapında 40 yaş altı şairlere verilen Zemçi Çetinkaya Şiir Ödülü’nün organizatörlüğünü yürüttü. Halen Beyaz Bulut Dergisi’nin şiir editörlüğünü yürütmektedir. Ülke çapında bir çok ilkokul ve ortaokulda çocuklarla buluştu, söyleşti.

1.Renga

2. Cezbede Bir Narsist

3. . Şiirli Mesnevi Hikayeleri

4. Kumbarama Dolan Şiirler

5. Kuşlar Attaya Gider

6. Kuşların Kalbine Dokunmak

7. Çocuklar Gibi Güzel Şiirler

8.  Çocuklar Gibi Güzel Öyküler

9. Çocuklar Gibi Güzel Masallar

10.Kutlu Çocuk

11. Necibcik

12. Ben Çocukken Çocukların Kalbine Dokunan Yazarlarla Söyleşiler

13.Kuşlar Benekli Gökyüzühttps://eksisozluk.com/?q=ku%c5%9flar+benekli+g%c3%b6ky%c3%bcz%c3%bc

14. Kutlu Peygamberim

image002-032.jpg

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Çok uzun metinler, küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,Türkçe karakter kullanılmayan yorumlar onaylanmamaktadır.