Bir harita skandalı daha
Okullara dağıtılan test kitapçığında, Türkiye'nin Doğu bölgelerini ''Kürdistan'' olarak gösteren bir haritanın yer alması nedeniyle inceleme başlatıldı.
Konya'da ilköğretim 4. sınıflar için hazırlanan ve okullara dağıtılan test kitapçığında, Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerini ''Kürdistan'' olarak gösteren bir haritanın yer alması nedeniyle inceleme başlatıldı.
Konya Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, bugün yerel bir gazetede yayımlanan, ''İlköğretim 4. Sınıf Tema-Test'' isimli bir soru kitapçığında Türkiye'nin Doğu ve Güneydoğu bölgelerinin ''Kürdistan'' olarak gösterildiği ve bu kitapçıkların ilköğretim okullarına girdiği yönündeki haber üzerine inceleme başlattıklarını bildirdi.
İlköğretim okullarında Bakanlığın onayladığı ya da dağıttığı kitap ve testlerin dışında herhangi bir soru kitapçığı veya testin uygulanmasının mevzuata uygun olmadığını ifade eden Şahin, şunları kaydetti:
''Bakanlığın bu konudaki genelgelerini biz okullara gönderdik. Okullarımızda Bakanlığın dağıttığı kitaplar ile onayladığı testler öğrencilere veriliyor. Müfettiş arkadaşlarımızı görevlendirdik. Onlardan gelecek rapora göre sorumlu veya sorumlular hakkında gerekli soruşturmayı başlatacağız. Burada konunun iki boyutu var. Birincisi usul boyutu; yani Bakanlığın onayı dışındaki testlerin uygulanma imkanı yok. İkinci boyut ise bu soru kitapçıklarının içeriğiyle ilgili. Bu ikinci boyut ile ilgili de soruşturma neticelendiğinde, gerek görülürse yayımcı kuruluş hakkında suç duyurusunda bulunulur.''
Gazetede çıkan haber üzerine tüm ilçe müdürlüklerine bakanlığın onayladığı kitap ve testlerin dışında bir testin uygulanmaması gerektiği yönünde elektronik postalar gönderdiklerini kaydeden Şahin, konunun takipçisi olduklarını, sorumlular hakkında gerekenin yapılacağını ifade etti.
-''EDİTÖRÜN GÖZÜNDEN KAÇMIŞ''-
Kitapçığı hazırlayan yayın şirketinin sorumlusu emekli öğretmen Ahmet Aydın ise bu yaprak testleri yaklaşık 2 ay önce bastırdıklarını ve bazı okullara gönderdiklerini söyledi.
Testte, Türkiye haritasının kullanıldığı bir soru olduğunu belirten getiren Aydın, ''Testi hazırlayan öğretmen arkadaş, soruya uygun resmi de internetten indirmiş. Ancak, resim küçük olduğu için orada Güneydoğu bölgesinin Kürdistan olarak gösterildiğini fark etmemiş, editörün de gözünden kaçmış. Burada kesinlikle bir kasıt yok. Zaten bunu gören bir velinin ihbarı üzerine kısa süre önce biz dağıttığımız kitapçıkları okullardan geri topladık. Tam sayısını bilmiyorum ancak 10-15 okulda dağıtılan 200-300 veya 500 kitapçık toplandı'' diye konuştu.