Bir destandır ‘Sarıkamış’

Bir destandır ‘Sarıkamış’

KTO Üniversitesi'nin katkılarıyla Konevi Kültür Merkezinde düzenlenen, Sarıkamış Şehitlerini Anma Programı Konya’da ilk defa yapıldı.

Yönetmenliğini Halk Sanatçısı Uğur Demirci’nin hazırladığı Anma Programında 101 yıl önce Sarıkamış’ta 90 bin Mehmetçiğin soğuğa yenik düşerek Şehit olması, belgesel filmi, piyes ve Uğur Demirci’nin Sarıkamış türküleriyle anıldı. Programa KTO Üniversitesi mütevelli heyet başkanı Selçuk Öztürk, KTO Rektörü Prof. Dr. Bayram Sade, vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.

SOĞUK VE BİT’LE SAVAŞTILAR

Hazırlanan belgeselde Sarıkamış şehitlerinin, çocukları ve torunları o günlerde yaşananları göz yaşları içinde anlattılar. Bu vatanın kolay kazanılmadığını, düşmanın yanında soğuk ve bit’le  savaşıldığını hatırlatan  torunlar, solandakilere duygulu anlar yaşattı. Küçük bir piyesin oynandığı programda izleyicilere o günlerde yaşananları hissettirdi. Sarıkamış şehitlerine yazılan türküleri seslendiren Demirci o günlere ait Genel Kurmay’ın Arşivinden aldığı görüntülerle de  hafızalara kazıdı.

SARIKAMIŞ,  ÇANAKKALE KADAR ÖNEMLİ

Hazırladığı programın önemine değinen Uğur Demirci gazetemize özel değerlendirmelerde bulundu “Sarıkamış harekâtının 101. yılını yaşıyoruz. Biz dedik ki anılarla, türkülerle Sarıkamış destanını anlatalım. Gönül ister ki herkesin Çanakkale’yi bildiği kadar Sarıkamış’ı da bilsin ve Sarıkamış’ı unutmamasını istiyoruz.  Bizim amacımız Orada donarak şehit olan 90 bin ana kuzusunu unutturmamaktır. Sarıkamış ta kaybettiğimiz için çok fazla üzerine gitmemişiz ama orada anlatılacak çok şey var. Biz onlara yapılan türküleri bir araya getirdik ve izleyicilere sunmaya çalışıyoruz. Tekbirlerle, dualarla, ağıtlarla Sarıkamış şehitlerini Konya’da anıyoruz.” dedi. İzleyenler arasında olan Tarihçi yazar Prof. Dr. Caner Arabacı, “Belgesel,  içinde hissederek, duyarak hazırlanmış, sanatın dilini konuşturma burada öne çıkıyor. Kitaplarla yazı yazsanız bu etkiyi uyandıramazsınız. Çanakkale, Sarıkamış gibi değerlere sanatçıların ‘sanat’ diliyle anlatması alkışlanması gereken bir durum” diyerek programın önemini söyledi. İzleyenlere duygulu anlar yaşatan program, Selçuk Öztürk’ün Uğur Demirci’ye plaket vermesiyle son buldu. Servet R. Çolak -Memleket