
Binlerce Hayvanın Otladığı Meralar Papatya Tarlasına Döndü
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü (TİGEM) Karacabey Tarım İşletmesinin meralarında mayıs ve haziran aylarında kendiliğinden yetişen papatyalar, binlerce küçükbaş hayvanın otladığı alanda eşsiz bir doğa manzarası oluşturuyor.
Türkiye'nin yaklaşık 700 yıllık köklü tarım işletmelerinden biri olan TİGEM Karacabey Tarım İşletmesi, mayıs ve haziran aylarında meralarında dönümlerce papatya tarlalarıyla dikkat çekiyor. 1300 yılında “Çiftlikat-ı Hümayun” adıyla kurulan işletme, 1926'da Ziraat Vekaletine devredilerek Karacabey Harası olarak hizmet vermeye başladı. 1984 yılından bu yana ise TİGEM bünyesinde faaliyetlerine devam ediyor. Toplamda 89 bin dekarlık arazide bitkisel üretim ve hayvancılık yapan işletmenin 49 bin dekarı ekilebilir alan, 12 bin 380 dekarı ise mera alanı olarak kullanılıyor.
Hayvancılıkta Meraların Önemi ve Papatya Manzarası
Özellikle yem giderlerinin azaltılması açısından büyük önem taşıyan meralarda yaklaşık 20 bin küçükbaş hayvan otlatılıyor. Bu meraların bir bölümü, mayıs-haziran döneminde papatyalarla kaplanarak adeta görsel bir şölen sunuyor. Meralarda Karacabey merinosu, kıvırcık ve Türktahirova ırkı koyun ve koçlar, kuzularıyla birlikte papatya çiçekleri arasında otluyor.
Karacabey Tarım İşletmesi Hayvancılık İşleri Müdür Yardımcısı Burak Yanık, işletmede etçi özellikleriyle öne çıkan 5 bin ana Karacabey merinosu, bin 800 ana yerli kıvırcık ve bin 800 Türktahirova ırkı olmak üzere toplamda 20 bin baş küçükbaş hayvanın bulunduğunu belirtti.
Papatya: Küresel Ticarette Önemli Bir Bitki
Dünyanın birçok ülkesinde tıbbi ve aromatik bitki olarak yetiştirilen papatya, Almanya, Macaristan, Slovakya, Arjantin, Mısır, Şili, Rusya, Polonya, Çek Cumhuriyeti, Belçika, Brezilya, Fransa, İspanya ve Yunanistan gibi ülkelerde geniş alanlarda tarımı yapılıyor. Bazı ülkelerde ise doğal ortamdan toplanıyor. Yıllık küresel ticaret hacmi yaklaşık 10 bin ton civarında olan papatya, genellikle papatya çayı olarak tüketiliyor.
Türkiye’de ise papatya hem yetiştiricilik hem de doğadan toplama anlamında henüz yeterli üretim potansiyeline sahip değil.
Papatya Çayının Sağlığa Faydaları
Günlük birkaç fincan düzenli papatya çayı tüketiminin, uyku sorunlarını giderdiği, stres ve endişeyi azalttığı biliniyor. Ayrıca öksürük ve boğaz ağrısını hafifletmesi, ishal şikayetlerini azaltması, kalp hastalıkları riskini düşürmesi ve kan şekeri seviyelerini dengelemesi gibi sağlık açısından birçok faydası bulunuyor.
Karacabey Tarım İşletmesi meralarındaki papatya tarlaları, doğa ve hayvancılığın uyum içinde olduğu bu alanda eşsiz bir görsel şölen yaratmaya devam ediyor.
Kaynak: