Bingöl'de "Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın" konulu vaaz

Bingöl'de "Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın" konulu vaaz

Karlıova Müftüsü Tutkal:- "Yüce Rabbimiz katında kadın ve erkek kulluk yönünden aynı konumda tutulmakta, yaradılış itibarıyla kadın ve erkeğe aynı sorumluluklar yüklenmekte, kazanılmış hakların kullanımında eşit haklar sağlanmaktadır"

BİNGÖL (AA) - Bingöl'ün Karlıova İlçe Müftülüğünce 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla "Adalet ve Hakkaniyet Bağlamında Kadın" konulu vaazın verildiği program düzenlendi.

İlçe Müftüsü Mehmet Hadin Tutkal, Ulu Cami'deki kadınlara yönelik programda, bugün kadına yönelik hak ihlali ve şiddetin sebebinin asla İslam dini olmadığını belirtti.

"Yüce Rabbimiz katında kadın ve erkek kulluk yönünden aynı konumda tutulmakta, yaradılış itibarıyla kadın ve erkeğe aynı sorumluluklar yüklenmekte, kazanılmış hakların kullanımında eşit haklar sağlanmaktadır." diyen Tutkal, İslam dininin kadınlara annelik vasfı yükleyerek, itibar verdiğini vurguladı.

Tutkal, İslam dininin, "Cennet annelerin ayaklarının altındadır" hadisi ile cennetin annelerin razı olmasına bırakıldığını dile getirerek, dünyada en çok iyilik yapılması gereken kişilerin anneler olarak belirtildiğini aktardı.

-Kadın haklarının daha çok gözetildiği bir toplum olmak

Anne hakkının yenmesi halinde dünya ve ahiret sıkıntısıyla karşılaşılacağının ifade edildiğini belirten Tutkal, ayrıca kız çocuklarının toplumlarda ikinci plana itilmesinin de yine İslam dininde engellendiğine işaret etti.

Tutkal, "İki kız çocuğu terbiyesiyle, ahlakıyla büyütülmesi neticesinde bu kız çocuklarını büyütenlere cennet müjdesi verilmiştir. Toplumların birçoğunda yanlış da olsa erkek olarak yaratılmanın bir ayrıcalık olduğu hususu İslam dininde kabul edilmemiştir. İnsanların erkek ve dişi olarak yaratıldığı ifade edilmiş, kendi ellerinde bulunmayan bir vasıfla övünülmesi kınanmış ve üstünlüğün yaratılış özelliklerinde değil, sonradan kazanılan takvaya yani Allah'a saygıya, Allah'ın emirlerine riayet, yasaklarından ise kaçınmaya bağlanmıştır." bilgilerini aktardı.

"Bu vesile ile kadın haklarının daha çok gözetildiği, kadın cinayetlerinin sıfıra indiği bir toplum olmayı ve senenin her gününün 'Kadınlar Günü' olmasını temenni ederim." ifadesini kullanan Tutkal, tüm kadınların 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığını ve bu günün hayırlara vesile olmasını dilediğini sözlerine ekledi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :