Bingöl tulumunun yayladan sofraya lezzet serüveni

Bingöl tulumunun yayladan sofraya lezzet serüveni

Bingöl'de üretilen peynir çeşitlerinden biri olan tulum peyniri, yaklaşık 30 gün süren çeşitli işlemlerin ardından tüketime hazır hale getiriliyor- Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Kaysadu:- "Kentte göçerler ve yerel üreticiler tarafından yılda 300

BİNGÖL (AA) - ABDULLAH ÇELİK - Bingöl yaylalarında üretilen süt ürünlerinden biri olan tulum peyniri, yaklaşık 30 gün süren meşakkatli çalışmaların ardından kahvaltı sofralarında yer alıyor.

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi olan tulum peyniri, yüksek yaylalarda otlatılan koyun sütüyle fabrikalarda ve ev ortamında yapılıyor.

Bingöl yaylalarında üretilen peynir çeşitlerinden biri olan tulum, yaklaşık 30 gün süren çeşitli işlemlerden sonra tüketime hazır hale geliyor.

Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Birliği Başkanı Ali Kaysadu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentte sadece küçükbaş hayvancılık sektöründen yılda 600 ton yaş peynir üretildiğini söyledi.

"Kentte göçerler ve yerel üreticiler tarafından yılda 300 ton tulum üretimi yapılıyor. Bu peynir çeşidinin, Türkiye'nin dört bir tarafında satışı yapılıyor." diyen Kaysadu, kilogramı 5 liradan üreticiden alınan yaş peynirin çeşitli aşamalardan geçirilerek tulum peyniri haline getirildiğini belirtti.

Üreticilerin yaptığı peynirin, tüccarlar tarafından yaş halde satın alındığını, toplanan peynirlerin özel imalathanelerde tulum peynirine dönüştürülerek tüketime sunulduğunu kaydeden Kaysadu, "Üretim aşamasında yüzde 50 fire veren tulum peyniri tüketiciye 20-25 liraya satılıyor. Sadece ilimizde üretilen peynirden yılda 5 milyon lira ilimizin ve ülkemizin ekonomisine katkı sunuyoruz. Bunun için küçükbaş hayvancılığa daha fazla önem verilmesini istiyoruz." diye konuştu.

- Yapımı 1 ay sürüyor

Bingöl'ün Karlıova ilçesine bağlı Kartal Yaylası'nda konaklayan Habib Karakuzu da tulum peyniri yapımının 30 gün sürdüğünü söyledi.

Tulum peynirin yapılışını anlatan Karakuzu, şöyle devam etti:

"Koyunlarımızı sağdıktan sonra sütümüzü eve getirip mayalıyoruz. Peynir olan sütü tülbentten yaptığımız torbalara dolduruyoruz, suyunun süzülmesi için 1 gün dinlemeye bırakıyoruz. Daha sonra bir leğenin içinde döküp tuzladıktan sonra tekrar kalın bez torbalara dolduruyoruz, altına ve üzerine taş bırakıyoruz. Böylece 8-9 gün iyice kuruduktan sonra tekrar torbadan çıkarıp bu sefer yoğurtla karıştırıyoruz, ardından koyun derisinden yaptığımız tulumun içine basıyoruz. Böylece 20 gün bekledikten sonra meşhur tulum peynirimiz tüketime hazır hale geliyor."

- Yaylada 6 aile 6 ton tulum peyniri yapıyor

Karakuzu, tulum peynirinin lezzetinin yüksek yaylalarda beslenen koyunlardan elde edilen tam yağlı sütten geldiğini, yaylaların soğuk suları ve serin havasının da bu lezzete katkıda bulunduğunu dile getirdi.

"Tulum peynirini, sütü mayaladıktan sonra yaklaşık bir ay süren çeşitli işlemlerin ardından sofraya hazır hale getiriyoruz. Yaylalarımızdaki 38 çeşit ottan beslenen koyun sütünden yaptığımız ev yapımı tulumun lezzetine doyum olmuyor." diyen Karakuzu, peynir yapımına mayıs ayında başladıklarını, bu dönemde yaptıkları peyniri tüccarlara sattıklarını, sütün iyice yağlandığı haziran ayı ortalarında da evde tulum yapmaya başladıklarını bildirdi.

Karakuzu, yaylada 6 ailenin bulunduğunu, 6 ailenin yılda yaklaşık 6 ton tulum peyniri ürettiğini dile getirdi.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :