Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İzmir'de:

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, İzmir'de:

"İnşallah, 2017 yılı, geçtiğimiz yıla göre çok daha hızlı büyüdüğümüz bir yıl olacak. Özellikle referandum sonrasında, ivmemizi daha da artıracağımızı düşünüyorum. Türkiye, uzun ve hızlı bir büyüme döneminin eşiğindedir. Ekonomik yapımız ve potansiyelimiz

İZMİR (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Türkiye'nin uzun ve hızlı büyümenin eşiğinde olduğunu belirterek 2017 yılında Türkiye'nin çok daha hızlı büyüyeceğini, 16 Nisan'dan sonra da büyüme ivmesinin daha da artacağını düşündüğünü bildirdi.

Bakan Özlü, Kemalpaşa Sanayici ve İşadamları Derneğinin (KESİAD) Kemalpaşa'daki bir otelde düzenlediği toplantıda yaptığı konuşmada, İzmir'in Türkiye'nin en önemli üretim merkezlerinden biri olduğunu, sadece Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi'nde 21 binden fazla istihdam sağlandığını belirtti.

Demiryolu bağlantısı ve yapımı devam eden İzmir-Ankara otoyolunun bölgeden geçecek olması nedeniyle, Kemalpaşa'nın gelecekte daha çok yatırım çekeceğini söyleyen Özlü, "Yatırımların önemli bir kısmının da orta-yüksek ve yüksek teknolojili sektörlerde yapılacağına inanıyorum. Zira biliyorsunuz, bu teknoloji seviyesinde gerçekleşecek yatırımlar, teşvikte 4'üncü veya 5'inci bölgenin yararlandığı desteklerden yararlanabiliyor." dedi.

Türkiye'nin yüksek gelir seviyesine sahip bir ülke konumuna ulaşması için orta-yüksek ve yüksek teknolojiye geçişi muhakkak başarması ve KESİAD üyelerinin 4. sanayi devrimine hazırlıklı olması gerektiğine dikkati çeken Özlü, şöyle devam etti:

"Türkiye'de aslında cari açık diye bir sorun yok. Türkiye'de teknoloji açığı diye bir sorun var. Bu sorunu çözmek, hepimizin temel gündemi olmalıdır. Bakınız, öyle bir dünyaya doğru gidiyoruz ki, teknoloji üretmek kadar teknolojiyle üretmek de çok önemli olacak. Ne üretirseniz üretin, en basit bir ürünü bile üretseniz, üretim sistemlerinde yüksek teknoloji kullanmanız gerekecek."

- Ekonomik büyüme

Ekonominin geçen yıl yaşanan olaylar nedeniyle üçüncü çeyrekte bir miktar daraldığını hatırlatan Özlü, Türkiye'nin güçlü yapısı sayesinde bu süreci başarıyla atlattığını ve son çeyrekten itibaren bir toparlanma sürecine girdiğine işaret etti.

Özlü, dördüncü çeyrekte ortaya çıkan büyümenin rakamlarla da teyit edileceğini, öncü göstergelerin büyümenin bu yılın ilk çeyreğine yansıdığını belirtti.

Özellikle iç ve dış talepteki, sanayi üretimindeki, kredi kullanımındaki artışların da büyümeyi gösterdiğine işaret eden Özlü, "İnşallah, 2017 yılı, geçtiğimiz yıla göre çok daha hızlı büyüdüğümüz bir yıl olacak. Özellikle referandum sonrasında, ivmemizi daha da artıracağımızı düşünüyorum. Türkiye, uzun ve hızlı bir büyüme döneminin eşiğindedir. Ekonomik yapımız ve potansiyelimiz buna zaten elverişlidir." dedi.

- "İstikrar ve hıza ihtiyacımız var"

Halk oylaması ile birlikte siyasi ve idari yapının da büyümeye uyumlu hale geleceğini anlatan Özlü, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin son 15 yılda elde ettiği başarılar, sisteme rağmen kazanılmış başarılardır. Mevcut sistem, bir ülkeyi doğru, etkin ve hızlı bir şekilde yönetmeye, büyütmeye, geliştirmeye uygun değildir. Bugüne kadar birçok sorunla boğuşarak bu noktaya kadar geldik. Ancak artık bir sıçrama yapmamız lazım. Artık sorunlarla boğuşmaya vaktimiz yok. Artık herhangi bir konuda zaman kaybına tahammülümüz yok. Artık belirsizliğe, krize, muğlaklığa, sise ve pusa tahammülümüz yok. Bizim ihtiyacımız olan net, açık, yalın, sade bir sistemdir."

Yürütmeyle ilgili konularda hızlı karar alabilen ve bunları yine hızla uygulayabilen bir Türkiye için çalıştıklarını söyleyen Özlü, mevcut sistemde basit düzenlemeler için uzun süren prosedürleri aşmak zorunda kaldıklarını ifade etti.

Özellikle iş dünyası ve sanayici için zaman kavramının büyük önem taşıdığını vurgulayan Özlü, anayasa değişikliğinin hükümetin kurulma biçimi, seçimlerin yapılma sıklığı, yürütmedeki iki başlılık, yasama ve yürütmenin birbirinin alanına müdahale etmesi gibi daha birçok alandaki sıkıntıya son vereceğini söyledi.

Özlü anayasa değişikliğinin ülkeye hem istikrar hem de hız katacağını vurgulayarak "İstikrar ve hıza, özellikle de iş dünyamızın çok ihtiyacı var. Bu yüzden gittiğim her yerde, katıldığım her toplantıda şu iddiayı dile getiriyorum. Anayasa değişikliğine en güçlü destek iş dünyamızdan gelecek. Çünkü iş dünyası hesabı kitabı iyi bilir. Bu değişikliğin ülkeye nasıl fayda vereceğini ve hangi zararları bertaraf edeceğini, iş dünyamız çok iyi analiz edecektir." diye konuştu.










AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :