Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (2)

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü: (2)

"Uluslararası projemiz olan Akkuyu Nükleer Santral tesislerinin kurulması aşamasında ihtiyaç duyulan yaklaşık 1 milyon 100 bin ton çeliğin yerli üreticilerimizden temin edilmesi hususunda, Enerji Bakanlığımız ile birlikte Rus Santral yetkilileriyle prensi

HATAY (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "Uluslararası projemiz olan Akkuyu Nükleer Santral tesislerinin kurulması aşamasında ihtiyaç duyulan yaklaşık 1 milyon 100 bin ton çeliğin yerli üreticilerimizden temin edilmesi hususunda, Enerji Bakanlığımız ile birlikte Rus Santral yetkilileriyle prensipte mutabık kalmış bulunuyoruz." dedi.

Özlü, Hatay'daki bir otelde, "Sanayide Yüksek Teknolojiye Geçiş Programı" kapsamında düzenlenen "Türkiye Çelik Sanayi Zirvesi"nde yaptığı konuşmada, ülkenin, Avrupa Kömür Çelik Topluluğu ile imzaladığı Serbest Ticaret Anlaşması'nın sınırlayıcı hükümleri nedeniyle demir çelik sektörüne doğrudan destek veremediğini hatırlattı.

Bu kapsamda, demir çelik üreticilerine Bakanlıkça yönetmeliği yayımlanmış bulunan Endüstri Bölgeleri'ni kurarak, bu bölgelerdeki avantajlardan yararlanmalarını tavsiye eden Bakan Özlü, diğer taraftan girdi maliyetlerini azaltmaya yönelik çok yönlü çalışmalarının sürdüğünün altını çizdi.

- "Yerli tedariğe öncelik vereceğiz"

Kalitesiz demir çelik ürünleri ithalatının engellenmesi için piyasa gözetiminin yoğunlaştırılmasına önem verdiklerini belirten Özlü, şöyle devam etti:

"Bu konuda Bakanlığımıza bağlı TSE özel bir çaba sarf edecek. Diğer taraftan Serbest Ticaret Anlaşmaları, gümrük tarifelerinin düzenlenmesi ve yurt içi yatırımlarda çelik üreticilerimizin tercih edilmesinin sağlanması, enstrümanlarımız olacak. Bu kapsamda, uluslararası projemiz olan Akkuyu Nükleer Santral tesislerinin kurulması aşamasında ihtiyaç duyulan yaklaşık 1 milyon 100 bin ton çeliğin yerli üreticilerimizden temin edilmesi hususunda, Enerji Bakanlığımız ile birlikte Rus Santral yetkilileriyle prensipte mutabık kalmış bulunuyoruz. Diğer santraller için de yerli tedariğe öncelik vereceğiz. Tedarikçi olmamız sayesinde sadece yurt içindeki santrallerde değil, yurt dışındaki santrallerde de yüksek katma değerli çelik ürünleri ihraç edebilir duruma gelmeyi hedefliyoruz."

Bu hususun çelik ile sınırlı kalmayacağına dikkati çeken Özlü, şunları söyledi:

"İnşa aşamasında ilgili diğer tüm girdilerde de yurt içi imkanlarımızın azami kullanımı için aynı yaklaşımı benimsiyoruz. Çelik üreticilerimizin ihtiyacı olan ve 1 milyar dolara yakın bedel ödeyerek ithal ettiğimiz grafit elektrot için yurt içi üretime geçilmesi hususunda ortak bir çalışma yürütüldüğünü, ferro alyaj üretiminin de çelik sektörü için önem taşıdığını ifade etmek isterim. Bu konuyu, ihtiyaç duyarsak Yerlileştirme Yürütme Kurulu gündemine de getireceğiz. Bakanlık olarak bu konuya gerekli desteği vereceğiz."

- "Sanayimize çok yönlü destek vermeye devam edeceğiz"

Faruk Özlü, savunma sanayii, gemi sanayi ve diğer birçok alanda ihtiyaç duyulan nitelikli çeliğin yurt içinde üretimi için Ekonomi Bakanlığı ile birlikte çalıştıklarına işaret ederek, "Ülkemizde yapılacak söz konusu yatırımlar ile stratejik öneme sahip bu ürünlerde yurt dışı bağımlılığımızı büyük ölçüde gidermeyi hedefliyoruz. Bakanlığımız ve bağlı kuruluşlarımız ile sanayimize çok yönlü destek vermeye devam edeceğiz." ifadelerini kullandı.

Bugüne kadar ülke ekonomisine değer katan büyük başarılara hep birlikte imza attıklarını vurgulayan Özlü, önlerinde çok daha büyük hedefler olduğunu anlattı.

Bunun için büyük düşünmeye ve çok çalışmaya mecbur olduklarını aktaran Bakan Özlü, şunları kaydetti:

"2023 hedeflerimize ulaşmak için tüm sektörlerimizle birlikte yatırımlarımızı ve üretimimizi daha da arttıracağız. Ülkemiz ve coğrafyamız üzerinde sahnelenmek istenen oyunlara, ekonomik araçlarla oluşturulan manipülasyonlara karşı en iyi cevabı, daha çok yatırım yaparak, daha çok üreterek ve daha çok büyüyerek vereceğiz. Ne terör ne de bölgesel sorunlar ekonomik hedeflerimize ulaşmamızı engelleyecek. 'Bilim merkezi, teknoloji üssü, ileri sanayi ülkesi Türkiye' hedefine hep birlikte yürüyeceğiz."

(Bitti)

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :