Bıçak bileyleyerek geçen bir ömür

Bıçak bileyleyerek geçen bir ömür

Babasından öğrendiği mesleği 70 yıldır yürüten 84 yaşındaki bıçak bileyicisi Hikmet Buçak, yaklaşan Kurban Bayramı öncesi Kırklareli'ndeki atölyesinde mesaisini sürdürüyor- Buçak: - "Bir kez bilediğim bıçak 10 yıl kullanılabilir. Biz mesleğimizi 70 yıldır

KIRKLARELİ (AA) - ÖZGÜN TİRAN - Babasından öğrendiği mesleği 70 yıldır sürdüren, Trakya'nın en eski bıçak bileyicilerinden Hikmet Buçak (84), Kırklareli'ndeki atölyesinde yaklaşan Kurban Bayramı öncesinde yoğun mesai yapıyor.

Küçük yaşta babasından öğrendiği mesleğini sürdürmeye çalışan Buçak, ilerleyen yaşına rağmen günde 25-30 bıçak bileyerek ekmek parası kazanıyor.

Buçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla işlerinin arttığını, zamanının büyük bir bölümünü bıçak atölyesinde geçirdiğini belirtti.

Yaklaşık 70 yıldır mesleğini severek sürdürüğünü, mesleği devredecek çırak bulamadığını anlatan Buçak, kent genelinde tek bıçak ustasının kendisi olduğunu vurguladı.

Mesleğini çok sevdiğini ifade eden Buçak, "Bıçakçılığı babamdan öğrendim. Yaşım bu mesleği yapmaya çok elverişli değil ama baba mesleği olduğu için bırakamıyorum. Bu mesleğin Kırklareli'ndeki son temsilcisi olarak ben kaldım. Bu mesleği sürdürecek çırak da yok. Geçmiş yıllarda 15'e yakın çırak yetiştirdim ama hiçbiri bu mesleği sürdürmedi." diye konuştu.


- ''Bir kez bilediğim bıçak 10 yıl kullanılıyor''

Teknolojinin gelişmesiyle artık birçok mesleğin de kolaylaştığını dile getiren Buçak, eskiden taşla bileyledikleri bıçakları şimdi elektrikli makinelerle çok daha kısa zamanda keskinleştirdiklerini söyledi.

Buçak, ölene kadar mesleğini sürdüreceğini ifade ederek, ''Bugüne kadar birçok zorluk çektik. Geçmişte mesleği yaparken teknoloji bu kadar gelişmemişti. Elektrik bile yoktu. Elektriğin gelmesi ile rahata kavuştuk. Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla işler yoğunlaşmaya başladı. Bir kez bilediğim bıçak 10 yıl kullanılabilir. Biz mesleğimizi 70 yıldır severek sürdürüyoruz. Yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla siparişleri yetiştirmek için yoğun çaba sarf ediyoruz." şeklinde konuştu.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Önceki ve Sonraki Haberler