Beyşehir Tarhanası da Tescillenecek

Beyşehir Tarhanası da Tescillenecek

Konya’nın Beyşehir ilçesinde, kış sofralarının vazgeçilmez ürünü olan tarhana tescilleniyor.

Konya'nın Beyşehir ilçesinde, kış sofralarının vazgeçilmez ürünü olan tarhana tescilleniyor.

Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yusuf Karadağ ile birlikte okul bahçelerine tarhana sererek güneşte kurumaya bırakan ailelerle bir araya geldi. Özaltun, burada tarhana yapan ailelerle sohbet etti, sorunlarını dinledi. Beyşehir'de tarhana yapan ailelerin en büyük sıkıntısının güneşte kurutulması için yer bulma sorunu olduğunu vurgulayan Özaltun, bunun için İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliğine giderek yaz döneminde okul bahçelerini tarhana yapımı için ailelere açtıklarını söyledi. Beyşehir'in farklı farklı mahallelerinde yapılan tarhananın kimi zaman yol kenarları ve uygun olmayan alanlarda kurutulmak için çitler üzerine serildiğini belirten Özaltun, vatandaşları yaşadıkları bu sorundan kurtarmak için okul bahçelerini bu iş için tahsis ettiklerini söyledi. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bu konuda teşekkür eden Özaltun, "Beyşehir'e bağlı 67 mahallemizdeki bütün okulların bahçeleri tarhananın kurutulmasında kullanılabilir. Burada daha hijyenik ortamda tarhana yapılıp kurutulabilecektir" dedi.

Yaz döneminde serilen tarhana çitleri nedeniyle zaman zaman bazı yolların ulaşıma kapatılabildiğine de dikkat çeken Özaltun, bu konuda vatandaşları uyardıklarını belirterek, "Gerçekten bir yol kapatma sözkonusu ise vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Aslında bundan dolayı da okul bahçelerinin kullanımını istiyoruz. Böylece yollar ve sokak araları kapanmamış olacaktır" şeklinde konuştu.

Beyşehir tarhanasının ve eriştesinin marka tescilini de almak istediklerini vurgulayan Özaltun, tarhananın geçmişinin Osmanlı dönemine kadar dayandığını söyledi. Osmanlılar döneminden bu yana Beyşehir'de geleneksel olarak sürdürülen ve ilçe halkının sahip çıktığı tarhananın Türkiye'ye ve dünyaya tanıtmak istediklerini de belirten Özaltun, "Tarhana Beyşehir'le özdeşleşmiş konumdadır. Dolayısıyla biz önümüzdeki süreçte tıpkı Beyşehir'e ait 'cennet ya burasıdır, ya da buranın altındadır' sözünü nasıl tescillemişsek, tarhana ve erişte için de bu tür patent başvurusunda bulunacağız. Bu konudaki girişimlerimiz devam ediyor. Beyşehir adına bunu alabilirsek tarhananın ilçemize ait olduğunu tescillemiş olacağız" diye konuştu.