Beyşehir mutfağı kitap haline dönüştürüldü

Beyşehir mutfağı kitap haline dönüştürüldü

Beyşehir ilçesinin, yöresel lezzet ve damak tatları kitap haline getirildi.

Beyşehir Belediyesi’nin yeni kültür hizmeti olan “Yemek dünyasında yeni bir tat Beyşehir Mutfağı”  isimli kitap yayınlandı.

Beyşehir Halk Eğitim Merkezi (HEM) ve Akşam Sanat Okulu Müdürlüğü’nün başlattığı çalışma kapsamında, yöreye özgü zengin mutfak kültürünün kayıt altına alınmasıyla birlikte bunun yerel ve ulusal ölçekte gastronomi dünyası ile bu kitaba kaynaklık eden zengin yöresel yemek çeşitlerinin ilçeyi ziyaret eden yerli ve yabancı turistlere tanıtılması amacıyla konunun uzmanı usta öğreticiler tarafından derlenip hazırlanan yöresel lezzetlere ilişkin yapılış tariflerinin ve görsellerinin yer aldığı bilgiler Beyşehir Belediyesi tarafından 130 sayfalık bir eser haline dönüştürüldü.

Baskısı tamamlanarak yayınlanan ve okurlarıyla buluşmasının ardından büyük beğeni toplayan kitapla ilgili açıklamada bulunan Beyşehir Belediye Başkanı Murat Özaltun, Beyşehir’in tarih, kültür ve eşsiz doğal güzelliklerinin iç içe yaşandığı bir ilçe olduğunu vurgulayarak, “Bu özelliklerini günümüze kadar devam ettirebilmiş dünyanın sayılı şehirlerinden birisidir. 9 bin yıllık geçmişinde birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Beyşehir, köklü geçmişinden miras kalan tarihi yapılarının, harika doğal güzelliklerinin, gelenek ve göreneklerinin yanı sıra, zengin mutfak kültürüyle ayrıcalıklı bir yere sahiptir. Özgünlük ve çeşitlilik bakımından geniş bir yelpazeye sahip Beyşehir mutfağı, farklı yemek kültürleri, kullanılan malzemeler ve pişirme usulleri ile Anadolu mutfağının zengin örneklerinden birisidir. Beyşehir’in bu değerli hazinesinin yaşatılabilmesi amacıyla hazırlanan bu kitap, Beyşehir’in değerlerine sahip çıkabilmek, onları tesbit edebilmek ve geçmişle geleceği buluşturabilmek adına başlattığımız Beyşehir Belediyesi Kültür Yayınları çalışmamıza ‘Yemek dünyasında yeni bir tat Beyşehir Mutfağı’ isimli kitabını dahil etmekten dolayı çok mutluyuz. Beyşehir mutfak kültürünü gelecek nesillere aktaracak bir kültür hazinesi özelliği taşıyan bu kitap çalışmasında Beyşehir Kaymakamlığımıza, Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüze ve emeği geçen herkese teşekkür eder, bu kitabın Beyşehir halkına ve Beyşehir mutfağına ilgi duyanlar için faydalı olmasını dilerim.”dedi.

Kitabın içeriğinde balıklar, ana yemekler, hamur işleri, çorbalar, tatlılar ve diğerleri bölümlerinde Beyşehir mutfağına ait toplam 110 farklı lezzetin tarifi yer alıyor. Kitabın son bölümünde ise Beyşehir Belediyesi’nin çalışmalarına yer veriliyor.