"BEÜ kalite çıtasını daha da yükseltecek"

"BEÜ kalite çıtasını daha da yükseltecek"

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Özer:- "EUA'nın IEP programına başvurmamız, kalite çıtasını bir basamak daha yukarıya çıkartacaktır. Bu süreci başarıyla tamamladıktan sonra süreçleri daha sistematik şekilde yürütebilme imkanına kavuşacağımızı düşünüyorum"

ZONGULDAK (AA) - Bülent Ecevit Üniversitesi (BEÜ) Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, Avrupa Üniversiteler Birliğinin (EUA) Kurumsal Değerlendirme Programı'na (IEP) başvurmalarının kalite çıtasını daha da yukarı çıkaracağını, başarıyla tamamlamaları halinde süreçleri daha sistematik şekilde yürütebilme imkanına kavuşacaklarını bildirdi.

BEÜ'den yapılan yazılı açıklamada, EUA tarafından 1994 yılında uygulamaya konulan IEP programı, yükseköğretim kurumlarının kurumsal özerklik, uluslararasılaşma, personel ve öğrenci alımında rekabet, kamu yatırımlarını azaltma ve kendi kaynaklarını üretebilme, müfredat yenilikleri ve ilave aktiviteler gibi karşılaşılan zorlukları stratejik plan çerçevesinde yönetebilme ve üstesinden gelebilme kapasitesiyle ilgili değerlendirme yaptığı belirtildi.

Açıklamada, 45 ülkede yaklaşık 400 değerlendirme yapan IEP programından, Türkiye'de sadece 15 üniversitenin geçebildiği ifade edilerek, en son Sakarya Üniversitesi ve BEÜ tarafından başvuru gerçekleştirildiği kaydedildi.

İlk saha ziyareti ve değerlendirmesini 21-22 Mart'ta yapan IEP delegasyonunun, son ziyaretini bugün ve yarın gerçekleştireceği bildirildi.

- "Kalite kültürümüzün güçlenmesini hedefliyoruz"

BEÜ Rektörü Prof. Dr. Mahmut Özer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, üniversitede kalite kültürünün yerleşmesi için sürecin çok önemli olduğunu belirtti.

Yükseköğretim kurumlarının, dünyada büyük rekabet içerisine girdiğini, yaşanan hızlı ve meydan okuyucu değişimlere hem adapte olma ve hızlı cevap üretme hem de tüm hizmetlerinde kaliteyi merkeze almak zorunda olduğunu anlatan Özer, aksi takdirde kıyasıya rekabette ayakta durabilme imkanı bulamayacağına dikkati çekti.

Özer, bu çerçevede BEÜ'nün, hazırladığı stratejik planla yoluna uyumlu şekilde devam ettiğini, ürettiği tüm hizmetlerde, eğitim-öğretim, araştırma ve topluma hizmet üretimi faaliyetlerinde kaliteyi merkezine aldığını vurgulayarak, şunları kaydetti:

"Bu çalışmalarla eş zamanlı olarak tüm eğitim birimlerimizde program ve bölüm bazlı kalite süreçlerini başlattık. Mühendislik Fakültesinde Maden, Geomatik ve Çevre Mühendisliği bölümleri Mühendislik Eğitim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğince (MÜDEK) akredite edildi. Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümümüzün akreditasyon sonucu ise haziranda açıklanacak. Önümüzdeki yıl diğer bölümlerimiz de hazırlıklarını tamamlayarak başvurularını yapacaklar. İki yıl içerisinde MÜDEK tarafından tüm bölümlerimizin akredite olmasını hedefliyoruz."

Özer, "Benzer şekilde Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümümüz, Fen, Edebiyat, Fen-Edebiyat, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakülteleri Öğretim Programları Değerlendirme ve Akreditasyon Derneğince (FEDEK) akredite edildi. Diğer bölümlerimiz de hazırlıklarını tamamlamaya devam ediyorlar ve önümüzdeki yıl başvurularını yapacaklar. Sağlık ve sosyal bilimler alanında da çalışmalar devam etmektedir. EUA'nın IEP programına başvurmamız, kalite çıtasını bir basamak daha yukarıya çıkartacaktır. Bu süreci başarıyla tamamladıktan sonra süreçleri daha sistematik şekilde yürütebilme imkanına kavuşacağımızı düşünüyorum." diye konuştu.

Bu süreçleri yürütebilme ve yönetebilmenin büyük çaba gerektirdiğini anlatan Özer, akademisyen, idari personel ve öğrencilerin tüm süreçlere aktif şekilde katkı sunduğunu, hedeflerinin, üniversite içerisinde tüm bu mekanizmaları kullanarak, kalite kültürünün güçlenmesini sağlamak olduğunu belirtti.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :