Belgesiz asansör tamircisine çalışma izni yok

Belgesiz asansör tamircisine çalışma izni yok

Asansör bakım ile onarımcısı, asansör montajcısı, CNS programcısı ve metal sac işlemecisi mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olmayanların çalışmasına 12 ay sonra izin verilmeyecek

ANKARA (AA) - Asansör bakım ve onarımcısı, asansör montajcısı, CNS programcısı ile metal sac işlemecisi mesleklerinde, Mesleki Yeterlilik Belgesi bulunmayanların çalışmasına 12 ay sonra izin verilmeyecek.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan "Mesleki Yeterlilik Kurumu Mesleki Yeterlilik Belgesi Zorunluluğu Getirilen Mesleklere İlişkin Tebliğ", Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Buna göre, asansör bakım ve onarımcısında seviye 3 ve 4, asansör montajcısında seviye 3 ile 4, CNS programcısında seviye 4-5, metal sac işlemecisinde ise seviye 3 ve 4 mesleklerini yapanların Mesleki Yeterlilik Belgesine sahip olması gerekecek.
- "Her bir çalışan için 500 lira idari para cezası"
Mesleki Yeterlilik Belgesi olmayanların bu mesleklerde çalışmasına 12 ay sonra izin verilmeyeceğinin belirtildiği tebliğde, şu ifadelere yer verildi:
"Denetimler iş müfettişlerince yapılır. Bu tebliğ hükümlerine aykırı davranan işveren veya işveren vekillerine Çalışma ve İş Kurumu il müdürü tarafından her bir çalışan için 500 lira idari para cezası verilir. Bu tebliğ hükümlerine göre verilen idari para cezaları tebligattan itibaren bir ay içinde ödenir."
Tebliğde, Mesleki Eğitim Kanunu'na göre ustalık belgesi bulunanlar ile Milli Eğitim Bakanlığına bağlı mesleki ve teknik eğitim okullarından, üniversitelerin mesleki ile teknik eğitim veren okul ve bölümlerinden mezun olup, diplomalarında veya ustalık belgelerinde belirtilen bölüm, alan ile dallarda çalıştırılanlardan belge şartının aranmadığı ifade edildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :