Belediye kararlarında vatandaşın rolü artacak

Belediye kararlarında vatandaşın rolü artacak

Hükümetin 2018 yılı programında, belediyelerin karar alma süreçlerinde vatandaşların katılım ve denetim rolünün güçlendirileceği hedefine yer verildi- Programda, mahalli idarelerin, hizmetlerini yeterince etkin şekilde önceliklendiremedikleri ve finansal

ANKARA (AA) - ORHAN ONUR GEMİCİ - Belediyelerin karar alma süreçlerinde vatandaşların katılım ve denetim rolü güçlendirilecek.

Hükümetin 2018 programında, yurt genelinde 51 il özel idaresi, bin 399 belediye, 18 bin 329 köy ile il özel idareleri, belediyeler ve köylerin üye oldukları 791 mahalli idare birliği bulunduğu, mahalli idarelerde toplam 223 bin 53 personelin görev yaptığı belirtildi.

Mahalli idarelerin, hizmetlerini yeterince etkin şekilde önceliklendiremedikleri, finansal kaynaklarını bu doğrultuda planlayamadıkları ve bu nedenle borçlanmaya gittikleri tespitine yer verilen programda, özellikle büyükşehirlerde hizmete ulaşımı kolaylaştırmak ve altyapı hizmetlerinin sunumunda maliyeti düşürmek amacıyla hizmet sunum yöntemlerinin yeni bir model çerçevesinde değerlendirilmesi gerektiği vurgulandı.

- Politika ve tedbirler

Program kapsamında uygulanacak politikalarla, mahalli idarelerde vatandaşlara sunulan hizmetlerden duyulan memnuniyetin en üst düzeye çıkartılması gerektiği ifade edilerek, bunun için mali gücü yetersiz ve borçlanma kapasitesi olmayan küçük ölçekli belediyelerde sosyal donatı ihtiyaç analizi çalışması yapılacağı, bu çalışma çerçevesinde de finansman modeli geliştirileceği bildirildi.

Büyükşehir belediyelerinin genişleyen hizmet alanları ve farklılaşan görev ve sorumluluklarıyla uyumlu, her kademede hizmetin niteliğine göre farklılaşan ve mekansal özellikleri dikkate alan düzenlemeler yapılacağına işaret edilerek, bu doğrultuda vatandaşların hizmete erişimini kolaylaştırmak, hizmetlerin sunumunda maliyetleri düşürmek, ekolojik dengeyi ve çevreyi korumak, yerindelik ilkesini güçlendirmek için hizmet sunum yöntemleri geliştirileceği vurgulandı.

Mahalli idarelerin kaynaklarını, stratejik önceliklere göre tahsis etmelerinin önemine dikkat çekilen programda, temsil ve karar alma süreçlerine katılım mekanizmaları da gözetilerek hesap verilebilirliğin güçlendirileceği, bu yapılırken de belediyelerin karar alma süreçlerinde vatandaşların katılım ve denetim rolünün güçlendirileceği kaydedildi.

Mahalli idarelerin hizmet standartlarını uygulaması konusunda ise merkezi yönetimin etkili denetimler yapacağı belirtildi.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :