Bektaşi Tekkeleri kitabı yayınlandı

Bektaşi Tekkeleri kitabı yayınlandı

Yusuf Küçükdağ, Ayşe Değerli ve Bekir Şahin tarafından kaleme alınan 'Osmanlı Devleti'nde Bektaşi Tekkeleri' kitabı yayımlandı... İşte ayrıntılar...

Yusuf Küçükdağ, Ayşe Değerli ve Bekir Şahin tarafından kaleme alınan 'Vesâik-i Bektaşiyan'a Göre Osmanlı Devleti'nde Bektaşi Tekkeleri' kitabı, Türkiye Yazarlar Birliği ödüllü Çizgi Yayınları tarafından yayınlandı. Kitabın arka kapağında şunlar kaydediliyor:

Bektaşilik, 2. Beyazid tarafından XVI. yüzyıl başlarında Safeviliğin bir diğer deyişle Kızılbaşlığın etkilerini bertaraf etmek düşüncesiyle Balım Sultan'a kurdurtulmuş bir tarikattır. Bunun için  Osmanlı Devleti'nin hâkim olduğu toprakların her tarafında Bektaşi tekke ve zaviyelerinin kurulması teşvik edilmiştir.

Bektaşi tekkelerin sayılarının hızla arttığı, bunun için XVIII. yüzyılda bektaşiliğin en fazla yayılan tarikat olduğu Vesâik-i Bektaşiyan'daki belgelerden anlaşılmaktadır. Bu arada başka tarikatlara ait tekkelerden bazılarının Bektaşilerin eline geçtiği de görülmektedir.

Osmanlı ülkesinde Bektaşiliğin XV!. yüzyıl başlarında balım Sultan tarafından kurulmasından sonra bu tarikat adına kurulan tekkelerin sayıları her geçen gün artmış; XVIII. yüzyılda 200'ü geçmiştir. XIX. yüzyılda ise iki hatta üç kat arttığı belirlenmiştir.

bektasi-tekkeleri-1.jpg

Kitap, Çizgi Kitabevi'nden ve diğer kitapçılardan temin edilebilir. memleket.com.tr