Bedevilerin son durağı Fırat Kalkanı bölgesi

Bedevilerin son durağı Fırat Kalkanı bölgesi

Rakka'daki çöllerde yaşayan Bedevi Araplar, koalisyonun ve terör örgütü PKK/PYD'nin saldırılarından kaçıyor- PKK/PYD'nin zulmüne de maruz kalan Bedeviler, Fırat Kalkanı Harekatı'nda terör örgütlerinden kurtarılan alanlara sığınıyor- Ailesiyle Cerablus ilç

CERABLUS (AA) - HALİT SÜLEYMAN - Suriye'de, terör örgütü DEAŞ'tan kurtarma operasyonunun hedefindeki Rakka ilinde yaşayan Bedeviler, Fırat Kalkanı Harekatı'nda temizlenen bölgelere yerleşiyor.

Bedevi Araplar, Rakka kırsalındaki çöllerde yaşayarak geçimlerini hayvancılıktan sağlıyor ve mevsime göre yer değiştiriyor.

ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyonun havadan, terör örgütü PKK/PYD'nin ise karadan DEAŞ hedeflerine düzenlediği saldırılar, meskun alanlardaki sivillerin yanı sıra Bedevilerin hayatını da tehdit ediyor.

Bedeviler, araçlarına alabildikleri birkaç parça eşya ve hayvanlarıyla aylar süren yolculuğun ardından Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) ülkenin kuzeyinde terörden temizlediği güvenli bölgelere ulaşıyor.

- "PYD rüşvet alıyordu"

Ailesiyle Cerablus ilçesine gelen Ahmed el Ayid, AA muhabirinin sorularını yanıtlarken şunları kaydetti:

''Biz Rakka bölgesinde hayvancılıkla uğraşıyorduk. Bir köyden diğer bir köye gidiyorduk. Sabit durduğumuz bir yerimiz yoktu. PYD bizi zorla bölgeden çıkarttı. PYD rüşvet alıyordu bizden. PYD, kontrol noktalarında, her çıktığımız bölgeden 100 küçükbaş hayvanımız karşılığında iki küçükbaş hayvanı alıyordu bizden.''

Fırat Kalkanı bölgesinde kendilerini güvende hissettiklerini belirten Ayid, ''PYD'nin Rakka'nın kuzeyindeki ihlalleri saymakla bitmez. Aslında biz gençlerimizi PYD'den kaçırdık. Eğer gençlerimiz bölgede kalmış olsaydı şimdi hepsi silah altında olurdu.'' diye konuştu.

- "PYD, DEAŞ birbirinin aynı"

Rakka'nın batısındaki Meskene beldesi sakinlerinden Şerif Selim de ''Ölümden kaçarak buraya geldim. Meskene'ye yönelik hava saldırılarından kaçarak PYD bölgelerine gittik. Rakka'nın kuzeyinde kefilimiz olmadığı için PYD bizi bölgede barındırmadı. Her şeyimizi aldılar. Param da kalmadı.'' ifadesini kullandı.

PYD'nin zulmünü gözyaşları içinde anlatan İsa Hamlo, "PYD ve DEAŞ birbirinin aynıdır. İkisi de sivillere zarar veriyor. Suriye'de halka en büyük zarar veren ve bunları başımıza musallat eden ise rejimdir. PYD şimdi Arap gençlerini zorla silah altına alıyor. Askere gitmek istemeyenleri ve karşı çıkanları ise öldürüyor.'' dedi.

- "Buraya ulaştığımız için Allah'a şükür ediyoruz"

65 yaşındaki Muhammed el Kerim ise şunları dile getirdi:

''Buraya ulaştığımız için Allah'a şükür ediyoruz. Buraya gelene kadar çok zorluklar çektik. Araçlarımızın lastikleri sık sık patlıyordu. PYD, Tel Abyad ve Suluk çevresindeki Arap gençlerini zorla askere alıyor. Aslında PYD onları silah altına almıyor, Rakka'ya ölüme gönderiyor. PYD, daha önce kuzeyde Arap ve Türkmenleri yerinden etti. Evlerini yıktı, mallarına el koydu. PYD şimdi de Arapların çocuklarını zorla ellerinden alarak DEAŞ'le savaştırıyor. Kabul etmeyenleri ise infaz ediyor.''

Havadan ve karadan saldırı altına alınan Rakka'da siviller, kentin kuzey kırsalına, PKK/PYD kontrolündeki bölgelere sığınıyor. Ancak örgüt, kontrolündeki kent merkezlerine girmesini engellediği sivilleri, kırsal alanlarda, sözde kamplarda bekletiyor. Siviller, barınma, beslenme olanağının sağlanmadığı taşlık arazilerde tutuluyor. Sözde kamplardan çıkmak isteyen siviller rüşvet vermeye zorlanıyor. Sivillerin kentlere girebilmesi için referans ya da kefili olup olmadığı soruluyor. Bu yolla kent merkezlerine girebilen siviller dahi bir süre sonra yeniden sözde kamplara gönderilebiliyor.


AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :