Bayramda trafik denetimleri artacak

Bayramda trafik denetimleri artacak

İçişleri Bakanlığı yayınladığı genelgeyle, 9 günlük Ramazan Bayramı’nda mevcut trafik denetimlerine ilave olarak bazı ek tedbirlerin alınmasını istedi- Genelgeden:- "Son 10 yılın bayram tatillerinde kazaların yoğun olarak meydana geldiği tespit edilen 10

ANKARA (AA) - SERTAÇ BULUR - İçişleri Bakanlığı yayımladığı genelgeyle, Ramazan Bayramı tatili kapsamında mevcut trafik denetimlerinin artırılmasını istedi.

İçişleri Bakanı Efkan Ala imzasıyla Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığı başta olmak üzere, 81 il valiliğine gönderilen genelgede, son yıllarda bayram tatillerinde meydana gelen trafik kazaları incelendiğinde, hız ihlali, hatalı sollama, yakın takip, yorgunluk, çalışma ve dinlenme süresi ihlaliyle sürücülerin sabırsız davranışlarının trafik kazalarının başlıca sebepleri olduğu vurgulandı.

Vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlamanın devletin temel görevleri arasında olduğu belirtilen genelgede, "Bu kapsamda vatandaşlarımızın güven içinde seyahat etmelerini ve sevdiklerine kavuşmasını sağlamak her kolluk görevlisinin asli görevlerindendir" ifadesine yer verildi. Bu görevin en iyi şekilde yerine getirilmesi amacıyla alınan mevcut trafik tedbirlerine ek olarak, Ramazan Bayramı tatili süresince (01-10 Temmuz 2016 arası) bir dizi güvenlik önlemi alınmasının zorunlu olduğu kaydedildi.

Emniyet Genel Müdürlüğü ve Jandarma Genel Komutanlığına bağlı birimler tarafından, yetki ve sorumlulukları bulunan kurum ve kuruluşlarla koordinasyon ve iş birliği içinde, her zamankinden daha etkin, duyarlı ve kesintisiz bir şekilde trafik tedbirlerinin planlanması ve uygulanması istenilen genelgede alınması öngörülen ilave tedbirler 5 ana başlık altında toplandı.

- Masa başında trafik personeli kalmayacak

Genelgeye göre, trafik personeline trafiğin tanzimi ve denetimi dışında görev verilmeyecek.

Bölge ve şehir içi trafik denetleme birimlerinin büro hizmetlerinde görevli personelle, trafik tescil birimlerinde görevli personel ve gerektiğinde genel hizmet personeli de bu süre içinde trafiğin tanzimi ve denetiminde görevlendirilecek.

Personelin kılık ve kıyafetiyle ekip otoları temiz, düzenli ve bakımlı olacak. Denetimlerde, sürücülere durdurulma nedenleri ve işlemler hakkında bilgilendirme yapılacak, halkla ilişkileri zedeleyecek diyalog ve tartışmalara girilmeyecek.

Trafik ekipleri için akaryakıt kısıtlaması yapılmayacak, ihtiyaç halinde ek akaryakıt talepleri karşılanacak. Ekipler, görev saatlerinde sorumluluk bölgelerinden zorunlu olmadıkça ayrılmayacak, değişimler güzergahta yapılacak.

Ekip otoları, trafik yoğunluğunun arttığı yol kesimlerinde ve bağlantı noktalarında rahatlıkla görülecek konumda, yola 90 derece açıyla bulundurulacak, gece saatlerinde tepe lambaları açık olacak.

Başta terör olmak üzere, suç ve suçluyla mücadele kapsamında şüphe edilen sürücünün kimlik sorgulaması yapılacak, muhtemel terör eylemlerine karşı aracın kontrol edilmesi dahil, güvenlik tedbirleri en üst düzeyde alınacak.

- Otobüs terminallerine sıkı denetim

Genelge kapsamında, terminallere giriş ve çıkış yapan bütün otobüslerin takograf, yetki belgesi, zorunlu mali sorumluluk sigortası, fenni muayenesi ile şoförünün alkollü olup olmadığı ve sürücü belgesi kontrol edilecek. Terminallerde takviye denetim personeli görevlendirilecek, terminal ve izin verilen yerler dışında, şehirler arası yolcu otobüsü kalkışlarına izin verilmeyecek.

Otobüslerde sürücü, yardımcı personel ve yolcuların emniyet kemeri kullanımına yönelik denetim ve bilgilendirme faaliyetleri yoğunlaştırılacak.

- Her 10 kilometrede bir trafik ekibi

Son 10 yılda ve özellikle bayram tatili süresinde ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yoğun olarak meydana geldiği yol kesimleri belirlenerek, denetim planlamalarında bu veriler göz önünde bulundurulacak. Söz konusu dönemlerde kazaların yoğun olarak meydana geldiği tespit edilen 10 güzergahta, 24 saat esasına göre her 10 kilometrede bir trafik ekibi olacak şekilde planlama yapılacak, görevlendirilen personel güzergahta trafiğin düzenlenmesi, denetlenmesi ve muhtemel trafik kazalarının önlenmesinden sorumlu olacak.

Karayolu yapısı ve işaretlemelerinde tespit edilen eksiklikler sorumlu kuruluşların yetkilileriyle irtibata geçilmek suretiyle giderilecek. Tatilin başlangıç ve bitiş günlerindeki aşırı yoğunluktan kaynaklı olarak, İstanbul-Kocaeli, Ankara-Kırıkkale ve Afyonkarahisar-Antalya yollarındaki ışıklı kavşaklarda tıkanıklık yaşanabileceğinden bu gibi yerlerde ilave ekipler görevlendirilerek gerekli tedbirler alınacak. Trafik kazalarına müdahale etmek amacıyla yeterli sayıda çekici ve kurtarıcı güzergahta uygun yerlerde hazır bekletilecek.

- Sabit ve seyir halinde hız denetimi yapılacak

Tespit edilen trafik kaza nedenleri dikkate alınarak, radarla hız denetimleri, trafik kural ihlalleriyle kazaların yoğunlaştığı yerlerde sabit ve seyir halinde yapılacak.

Sürücülerde uykusuzluk ve yorgunluk belirtilerinin yoğunlaştığı doğu istikametine gidişte 04.30-06.30, batı istikametinde ise 18.30-20.30 saatleri arasında güneşin de etkisiyle sürücüler olumsuz etkilendiğinden denetim noktalarında, yorgunluk emareleri görülen sürücülerin araç ve evrak kontrolü yapılırken, kısa süreli araç dışında dinlenmeleri sağlanacak.

Çalışma ve dinlenme süresi ihlali tespit edilen ticari araç sürücülerinin taşıt kullanmalarına kesinlikle izin verilmeyecek. Yük ve yolcu taşımacılığı yapan araçlar, ağırlıklı olarak 03.00-07.00 saatleri arasında denetlenecek, takograf ve yetki belgeleri kontrol edilecek. Trafik güvenliğini tehlikeye düşüren bozuk ve standart dışı ışık donanımı denetimlerine ağırlık verilecek.

Trafik yoğunluğunun önemli oranlarda arttığı tespit edilen yol kesimlerinde gerek görülmesi halinde ağır tonajlı araçlar, (çekici, kamyon, tanker gibi) trafik akışı normale dönünceye kadar uygun yerlerde bekletilecek.

Karayolları Genel Müdürlüğünce, 02-10 Temmuz arasında Özel Yük Taşıma İzin Belgesi ve Özel İzin Belgesi düzenlenmeyecek.

- Sürücülere sirenle uyarı

Sürücülerin yakalanma riski algısını artırmak amacıyla, trafik denetim hizmetlerinde görevli personelin bir bölümü yaya ve sivil araçlarla ihbarlı denetimlerde görevlendirilecek. Yol güzergahında sivil araçlarla da trafik denetimi yapılacak. Seyir halinde iken uyarı amaçlı siren çalınarak trafik denetiminin her an ve her yerde yapıldığı ve sürücülerde sivil araçların dahi trafik ekibi olabileceği algısı oluşturulacak.

Kent Güvenliği Yönetim Sistemi (KGYS) ile Trafik Elektronik Denetleme Sistemi (TEDES) bulunan illerde bu sistemler bayram tatili süresince aktif olarak kullanılacak.

Vatandaşların yoğun olarak ziyaret edeceği şehitlik, mezarlık ve alışveriş merkezleri çevresinde trafik düzeni ve güvenliğini sağlamaya yönelik gerekli tedbirler alınacak.

- Trafik personeli de denetlenecek

Alınan trafik tedbirlerini yerinde görmek, trafik kuruluş, ekip ve personelini denetlemek amacıyla ilgili kurum merkezlerinden denetleme ekipleri görevlendirilecek. Şehirler arası otobüslerde sivil kıyafetli personel, denetim amacıyla bulunacak. Ana yol güzergahlarında helikopterle trafik denetimi yapılacak.

- Bilgilendirme ve bilinçlendirme faaliyetleri

Karayollarında bulunan dinlenme tesisi, terminal, akaryakıt istasyonu ve diğer uygun yerlerde trafik güvenliğine yönelik sesli ve görsel yayınlar yapılarak, afiş ve benzeri materyaller asılacak. Denetimlerde, sürücü ve yolculara, bilgilendirme, bilinçlendirmeye yönelik broşürler dağıtılacak.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :