Bayram Tatili Kaç Gün Olacak? Ramazan Bayram Tatili Ne Zaman Başlıyor Ramazan Bayramı Tatili

Bayram Tatili Kaç Gün Olacak? Ramazan Bayram Tatili Ne Zaman Başlıyor Ramazan Bayramı Tatili

Ramazan Bayramı tatili kaç gün olacak? Çalışanların merakla beklediği Ramazan Bayramı tatilinin kaç gün olacağı belli oldu. Ramazan Bayramı Resmi Tatil Ne Kadar? 2014 yılı Şeker Bayramı kaç gün tatil?

Yaklaşık 3 buçuk milyon memur yaz tatili planı için Bakanlar Kurulu’ndan gelecek sevindirici haberi bekliyor ancak bu yıl 9 günlük bayram tatili hayali gerçek olmayacak.

28 Haziran Pazartesi günü Ramazan Bayramı’nın 1. günü kutlanacak. Durum böyle olunca arefe günü de 27 Temmuz Pazar gününe denk geliyor. 28-29-30 Temmuz'u kapsayan (Pazartesi, Salı ve Çarşamba) 3 günlük bayram tatilinin Cuma gününe kadar uzatılıp hafta sonları ile birlikte 9 güne uzaması ihtimali ise bu yıl Cumhurbaşkanlığı seçimine takıldı.

2014 RAMAZAN BAYRAMI TATİLİ İÇİN BAŞBAKANLIK GENELGESİ
Geçtiğimiz hafta içinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgede memurların izinlerini Cumhurbaşkanlığı seçimlerine göre ayarlamaları istenmiş ve ‘Cumhurbaşkanı seçiminin her aşamasında görev alması muhtemel kamu personelinin yıllık izinlerinin planlanmasında seçim tarihinin dikkate alınması zorunlu görülmektedir’ denilmişti.

RAMAZAN: BEREKET AYI

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

KADİR GECESİ BU AYDA

Kur'an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.

ÜÇ AYLAR ORUCU

İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176)

Ramazan ayı boyunca bayanlar kendilerine sahur menüleri arar. Fakak sahurda menüyü hazırlarken sağlıklı, besin değeri yüksek yiyecekler tercih etmek genelde gözardı edilir. Sağlıksız sahur menüleri hem orucumuzu güçleştirir hem de uzun vadede sağlık problemlerine sebep olabilir.

Krep besleyici bir yiyecektir. İçerisine baktığımızda süt, un ve yumurta var. Yani üç önemli besin grubunu bir arada bulundura biliyor. Sahur için peynirli ve sebzeli yapılması önerilir. Lezzetli bir bitki çayı besleyici de olacağı için sahur için idealdir. İstiyorsanız biraz kahvaltılıklardan tadımlarda yapabilirsiniz.

Sahur Menüsü(2): Sigara böreği, Söğüş sebzeler, Limonata

Sahurda sigara böreğini tavada değil, fırında pişmiş şekli ile tüketiniz. Patatesin içerisine biraz lor peynir karıştırırsanız daha dengeli ve sağlıklı bir sigara böreği oluşturmuş olursunuz. Bunun yanında açık bir çay içebilirsiniz veya daha pratik olsun derseniz bitki çayı olabilir. Havalar sıcak diye limonata da tercih edebilirsiniz. Böreğinizi tüketirken peynir, salatalık ve domates de tüketebilirsiniz.

Sahur Menüsü(3): Sahanda Yumurta, Pide, Bitki Çayı

Sahur Menüsü(3): Sahanda Yumurta, Pide, Bitki Çayı

Sahanda yumurta deyince birçok kişi tereyağı kullanıyor. Ancak tereyağının sağlığımız üzerinde olumsuz etkilerini biliyoruz. Bu nedenle illa tereyağı olsun diyorsanız bir fındık kadar tereyağını geçmemeli. Yağ yetersiz geliyorsa bir tatlı kaşığı sıvı yağ kullanan biliriz. Tok tutmak için sadece yumurta yetmiyor. Yanında bir parça peynir tüketmeye özen gösterin ki dengeli bir menü oluştursun. Bunun yanından pide tüketebilirsiniz. İçecek olarak benim tercihim kuşburnu veya ıhlamur gibi bitki çayı... Çünkü bu menüyü dengelemesi bakımından en doğru seçim bu oalcaktır.

Sahur Menüsü(4): Çorba ve salata

Sahurda kahvaltılıklardan sıkılanlar için çorba öneriyoruz. Sahurda çorba gerçekten dengeli, yeterli de olabilir. Biz sadece peynir ihtiyacımızı doğru karşılamadığımız için sahurda kahvaltıyı tercih ediyoruz. Tabii ki çorbamızın içeriği önemli, bir yayla çorbayı düşünürsek içerisinde yoğur, yumurta, un olduğu için besleyici bir çorba olarak sahurda tüketilebilir. Veya sebzelerin koyulduğu bir mercimek çorbası sahurda uygundur. Yanına yapılacak küçücük bir salata sahurun vitamin değerini artıracaktır.

Sahur Menüsü(5): Gözleme, Ayran

Sahurda gözlemeyi tercih edebilirsiniz. Tabiki ilk tercih evde elde yapılmış bir gözleme. Yada hazır yufkadan da gözleme yapabilirsniz. Eğer içerisine patates kocak olursanız hem yufka hem de hemde patetes karbonhidrak olacağında tek yönlü bir besleneme olur. O yüzden peynirli veya ıspanaklı gözleme tercih etmelisiniz. Yanına içeçek olarak ayran içebilirsiniz uykuya geçmenizi kolaylaştırır.

 

DİYANET İŞLERİ BAŞKANLIĞI AKILLI TELEFON UYGULAMASI

Diyanet İşleri Başkanlığı akıllı telefon kullanıcılarına yönelik Ramazan uygulaması hazırladı.

Diyanet İşleri Başkanlığı Bilgi Yönetimi ve İletişim Daire Başkanlığı'nca hazırlanan 'Ramazan Uygulaması' ile tablet ve akıllı telefon kullanıcıları Ramazan ile ilgili bilgilere kolayca ulaşacak. Kullanıcılar bu uygulamayla dünyadaki tüm şehirler için imsakiye, Ramazan ile ilgili ayet ve hadisler, oruç, zekat ve fitre bilgileri, sıkça sorulan sorular, Ramazan hakkında genel dini bilgilerle yurtiçinde hatimle teravih kılınan camilere ulaşabiliyor. Uygulama, şu anda android işletim sistemine sahip akıllı cihazlarda ve Windows 8 tablet ve pc de kullanılırken, ios işletim sistemi ise yakında kullanılabilir hale gelecek.

Öte yandan Dini Yayınlar Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Diyanet Aylık Dergi, Diyanet Aile ve Diyanet Çocuk Dergisi, ios ve android marketlerde yerini aldı. Uygulamaya 'Diyanet Dergilik' adıyla ücretsiz erişilebiliyor.

Ramazan ne zaman?

Ramazan orucu 2014 ne zaman denk geliyor. Oruç ayı yine yakın zamanda geliyor. Müslümanlar için anlamı çok büyük olan Ramazan Orucu için tarih verildi. 2014 yılı Mubarek Ramazan ayı sabırla gelmesi bekleniyor. 2014 Ramazan ayı 28 Haziran 2014 günü başlayacaktır 2014 Ramazan Bayramı 27 Temmuz 2014 günü başlıyor (Arefe) 28 Temmuz 2014 günü Ramazan bayramı 1.gündür. 2014 Ramazan bayramı 30 temmuz 2014 günü tamamlanacaktır.

Ramazan Bayramı ne zaman?

Yeni yılda bayram tatilleri ne zaman? 2014 yılı Ramazan Bayramı ne zaman? 2014 yılı Kurban Bayramı ne zaman? Oruçlar hangi tarihte başlıyor? 2014 yılı tatil günleri tam listesi... Kandiller (Regaib, Miraç, Berat) ne zaman?

SAHUR NEDİR?

Sahur: Oruç tutmak için gecenin son altıda birinde yenen yemektir. Peygamberimiz Hz. Muhammed (s.a.v) sahur yemeğini özellikle teşvik ederek, Yahudilerden sahur yemeği ile ayrılacağımızı beyan etmiş; mutlaka yenmesini tavsiye ile bunda bereket olduğunu söylemiştir. Böylece sahur yemeği oruç tutan müslümanların önem verdikleri bir yemek olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.s) “Sahurda kalkınız, sahurda bereket vardır” buyurmuştur.

Orucun başlayış ve bitiş vakti gündüze göre tayin edilmiştir. Gündüz ise güneşin doğuşu ile batışı arasındaki zamandır. Kur’ân-ı Kerimin orucun başlangıcını bildirirken kullandığı ifade ile, orucun bitimini bildirirken kullandığı ifade arasında farklı bir üslup vardır. Ayette orucun başlama zamanı için “siyah iplikle beyaz ipliğin birbirinden ayrılması” ibaresi kullanılırken; orucun bitimi için de “geceye kadar” ifadesi kullanılır.

Rasûlüllah (s.a.v): “Bilal’in ezanı ve ufuktaki uzunlamasına beyazlık, sizi sahur yemenizde aldatmasın. Beyazlık yayılana kadar yiyin, için” (Müslim) buyurmuştur.

“Zirr b. Hubeys diyor ki: Sahuru yedim, sonra mescide gidiyordum. Yolda Huzeyfe İbnül-Yemanî’ye uğradım ve yanına girdim. Doğuracak bir devenin sağılmasını emretti. Getirilen süt kaynatıldı, sonra bana yaklaşıp, “ye” dedi. “Oruç tutmak niyetindeyim” cevabını verdim. O da “ben de oruç tutmak niyetindeyim” dedi. Yedik, içtik, sonra mescide geldik namaz başladı. Sonra Huzeyfe, “bir defasında Rasûlüllah’la böyle yapmıştık” dedi. “Sabahtan sonra mı?” diye sordum. “Evet sabahtı ama güneş henüz doğmamıştı” cevabını verdi” (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel). Bu vakit de genelde ikinci fecrin başlangıcından sonra gece karanlığının aralandığı vakittir.

“Ebu Zübeyr diyor ki: Cabir b. Abdullah’a oruç tutmak isteyen fakat kap elinde su içecek iken, ezan okunduğunu işiten bir kimsenin durumunu sordum. Cabir, Rasûlüllah’ın “içsin” dediğinin rivayet edildiğini söyledi (Müsned-i Ahmed İbn Hanbel).”

“Hubeyb’in halası Uneyse bir rivayette diyor ki: “Eğer bir kadın sahurunu bitirememiş ise, Bilal’e derdi ki, “Bekle sahurumu bitireyim” (Abdurrezzak b. Memmam, el-Musannef).

“İbn Münzir, Hz. Ali sabah namazını kıldırdıktan sonra, “İşte şimdi beyaz ipliğin siyah iplikten ayrılıp farkedildiği vakittir” dediğini nakleder” (el-Ayni, Umdetül-Kari li Şer’il-Buhâri).

Sadece bir kaç örnekle bile yetinildiğinde, Hz. Peygamber’in ve sahabelerinin sahur konusundaki tavırlarının anlaşılması mümkündür. Nitekim Maide suresindeki “Ey insanlar, Allah dini sizi zorlamak için va’z etmemiştir” ayetini tefsir ederken, Fahreddin er-Razi “Mefatih’ul Gayb” adlı eserinde şöyle söylüyor:

“Bu ayeti kerime dinde önemli bir esas ve prensiptir. Bu prensip zararlı şeylerin meşru olmaması prensibidir”.

Kur’ân’da ve Hz. Peygamber’in tatbikatında da görüldüğü üzere, sahurun vakti gündüzün geceden ayrıldığı ve bunun bizzat açıkça yükümlünün şahsi gözleriyle tespit edildiği vakittir.

Genelde fukahanın sahur vaktini belirlerken izledikleri sünnet şu olmuştur. Hz. Peygamber (s.a.v) sahura son verip imsak ettikten sonra Kur’ân-ı Kerim’den elli âyet kadar okur veya okuyacak bir vakit bekledikten sonra sabah namazını kıldırırdı. Bu imsak vakti de yaklaşık güneşin doğmasından 75-90 dakika kadar öncesi olur ki; sahur yemeği için en son kabul edilen vakittir.

RAMAZAN BAYRAMI

27 TEMMUZ 2014 PAZAR AREFE
28 TEMMUZ 2014 PAZARTESİ RAMAZAN BAYRAMI- 1.Gün
29 TEMMUZ 2014 SALI RAMAZAN BAYRAMI- 2.Gün
30 TEMMUZ 2014 ÇARŞAMBA RAMAZAN BAYRAMI-3.Gün

Yeni yılda bayram tatilleri ne zaman? 2014 yılı Ramazan Bayramı ne zaman? 2014 yılı Kurban Bayramı ne zaman? Oruçlar hangi tarihte başlıyor? 2014 yılı tatil günleri tam listesi... Kandiller (Regaib, Miraç, Berat) ne zaman?

ÜÇ AYLAR NEDİR?

Üç ayların ilki olan Recep, "yüceltilmiş, içine ikramlar konulmuş ay" ve "hazırlanmak" manalarına gelmektedir.

REGAİB KANDİLİ BU AYDA

Recep ayının ilk perşembeyi cumaya bağlayan gecesi Regaib kandilidir. Regaib, "pek çok ihsan" manasına gelen "Ragibe" kelimesinin çoğuludur. Bu gecede Cenab-ı Hakk engin rahmetiyle tecelli edip sonsuz mağfiretiyle muamelede bulunduğu için geceye bu isim verilmiştir.

MİRAÇ KANDİLİ

Receb ayının 27. gecesi ise Miraç Kandili'dir. Miraç, kelime manası itibariyle "merdiven", "yükselecek yer", "en yüksek makam" manalarına gelmektedir. Bu gecede Peygamberimiz bir mucize olarak Mekke'deki Mescid-i Haram'dan, Kudüs'teki Mescid-i Aksa'ya ve oradan da göklerin İlahi derinliklerine doğru yükselip ruhen ve bedenen Cenab-ı Hakk'ın huzuruna çıkmıştır.

ŞABAN: HAYIR AYI

Üç ayların ikincisi olan Şaban, kelime manası itibariyle "dağılan", "saçılan" manalarına gelmektedir. Bir rivayete göre Peygamber Efendimiz, Şaban ayında Ramazan için pek çok hayır dağıldığı için bu aya bu ismin verildiğini ifade etmektedir.

BERAT KANDİLİ

Şaban ayı içerisinde Berat kandili vardır. Berat kelimesi, "borçtan, isnat edilen suçtan, ruha azap veren sıkıntılardan kurtulmak" manalarına gelmektedir. Bu gecede Kur'an-ı Kerim bir bütün halinde dünya semasına indirilmeye başlanmıştır. Bu sebeple bu gece hürmetine pek çok günah bağışlandığı için geceye Berat gecesi denilmiştir.

RAMAZAN: BEREKET AYI

Üç ayların sonuncusu olan Ramazan ayı on bir ayın sultanı ve ayların en faziletlisidir. Zira bu ayda Kur'an indirilmeye başlanmış ve ay boyunca oruç tutmak farz kılınmıştır.

KADİR GECESİ BU AYDA

Kur'an'ın indirilmeye başlandığı bu ay içinde Kur'an-ı Kerim'deki ifadesiyle bin aydan daha hayırlı olan "Kadir Gecesi" vardır. Bu gece Allah'ın müminlere bahşettiği çok yüce bir ikramıdır. Ramazan'ın her gecesinin dolu dolu geçirilmesi için bu gecenin zamanı gizlenmiştir. Ancak Kadir gecesinin Ramazan'ın son on günü içinde olduğuna dair güçlü işaretler vardır.

ÜÇ AYLAR ORUCU

İslâm’da zamanla kayıtlı oruç, sadece Ramazan’da vardır. Onun dışında “üç aylar” orucu diye bir oruç asıl kaynakla-rımızda bulunmamaktadır. Müslüman, Recep ve Şaban aylarında çok oruç tut-malıdır ama onları tamamen oruçlu geçirmek diye bir husus kitaplarda bulunmamaktadır. Efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) Hz. Âişe’nin ifadesine göre Ramazan’dan başka hiçbir ayı bütünüyle oruçlu olarak geçirmemiştir. Ramazan’dan sonra en çok oruç tuttuğu ay ise Şaban ayıdır.(Müslim, Sıyam 175, 176)

Ramazan ne zaman? İlk sahura ne zaman kalkacağız? 2014 Ramazan Ne zaman başlıyor? (Ramazan Bayramı) 11 ayın sultanı Ramazan Ayı ne zaman başlıyor? 2014 Ramazan bayramı ne zaman? İlk orucumuzu ne zaman tutacağız? Ramazan Ayı'na sayılı günler kaldı. 11 Ayın sultanı

Ramazan Bayramı Ne Zaman ve Kaç gün?

2014 senesinde Ramazan Bayramı 17 Temmuz - 30 Temmuz aralığına denk geliyor. Arife 27 Temmuz 2014 Pazar, Ramazan bayramının 1. günü 28 Temmuz Pazartesi, Ramazan bayramının 2. günü 29 Temmuz Salı , Ramazan bayramın 3. günü de 30 Temmuz Çarşamba günü oluyor.

Oruç tutmakla yükümlü olmanın şartları nedir?

İslam’a göre, bireyin sorumlu olmasının temel şartları Müslüman olmak, akıllı ve ergenlik çağına ulaşmış olmaktır. Dolayısı ile bu şartlar oruç ibadeti ile sorumlu olmanın da şartlarıdır. Buna göre, bir kimsenin Ramazan ayında oruç tutmasının farz olması için öncelikle Müslüman ve akıl-baliğ olması gerekir (Kasani, Bedaiü’s-sanai, Beyrut 1997, II, 593-596).

İbadetlerle yükümlü olma şartlarını taşıdığı halde bazı özel durumlardaki kimselere oruç tutmama ruhsatı verilmiştir. Ayet-i kerimenin ifade ettiği şekilde; hasta, yolcu ve oruç tutmaya güç yetiremeyecek düşkünlükte olanlar Ramazan’da oruç tutmayabilirler (Bakara 2/185; bkz. Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 609). Bu durumdaki kimseler oruç tutmayı engelleyen durumları ortadan kalktığında oruçlarını kaza ederler. Sağlığı bundan sonra oruç tutmaya elverişli olmayanlar bir yoksul doyumluğu fidye verirler (Bakara, 2/184).

Oruç tuttuğu takdirde kendisinin veya çocuğunun zarar görmesi muhtemel olan gebe veya emzikli kadınlar da, sağlık durumu oruç tutmak için elverişli olmayanlar arasında değerlendirilmiştir. Bu durumda olanlar da oruç tutmayabilirler. Hatta zarar görme ihtimali kuvvetli ise tutmamaları gerekir. Durumları normale döndüğünde tutamadıkları oruçları kaza ederler (Sahnun, el-Müdevvenetü’l-Kübra, Beyrut, 1999, I, 335, 336; Şirazi, el-Mühezzeb, II, 592; İbn Kudame, Kafi, I, 346; Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 616).

İbadetlerle yükümlü olmamakla birlikte ergenlik yaşına gelmeyen çocukların alıştırılmak ve ısındırılmak maksadıyla namaz kılmaları ve oruç tutmaları söylenebilir. Nitekim Hz. Peygamber (s.a.s.), yedi yaşından on yaşına kadarki sürede çocuğun namaza alıştırılmasını önermiştir (Ebu Davud, Salat, 26).İslam'da Oruç

Oruca niyet ne zaman ve nasıl yapılır?

Oruca kalben niyet etmek yani ertesi günü oruçlu geçireceği niyet ve bilincine sahip olmak yeterlidir. Niyeti dil ile ifade etmek ise mendup görülmüştür.

Ramazan orucu ve belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile bütün nafile oruçlar için niyet etme vakti güneşin batması ile ertesi gün tepe noktasına gelmesi öncesine kadarki süredir. Bu oruçlara ait niyetin fecr-i sadıktan (tan yerinin ağarmasından) sonraya kalabilmesi, fecr-i sadıktan sonra bir şey yiyip içilmemiş, oruca aykırı bir şey yapılmamış olması ile kayıtlıdır. Aksi takdirde gündüzden niyet geçerli olmaz (Kasani, Bedaiü’s-sanai, II, 581).

Ramazan orucu ve belli günlerde tutulmak üzere adanan oruçlar ile bütün nafile oruçlar için mutlak niyet yani, mesela “yarınki günün orucunu tutmaya…” şeklinde niyet etmek yeterlidir. Ancak niyeti geceden yapmak ve mesela “yarınki Ramazan orucunu tutmaya…” şeklinde tutulacak orucu belirtmek daha faziletlidir.

Ramazan orucunun her günü için ayrı ayrı niyet etmek gerekir. Çünkü araya oruçlu bulunulmayan geceler girmektedir.

Kaza oruçları ile keffaret ve mutlak nezir oruçları için niyet etme vakti, gün batımından itibaren fecr-i sadığa kadarki süredir. Fecr-i sadığın başlamasından itibaren yapılan niyet geçerli olmaz. Bu tür oruçlara niyet ederken “falanca günün kazasına…” “falanca keffaret orucuna…”, “falanca adak orucuna…” diye belirtmek gerekir.

Şafii mezhebine göre nafile orucun dışındaki oruçların niyeti geceden yapılmalıdır. İmsak vaktine kadar oruca niyet edilmemiş ise o gün oruca niyet edilmemiş sayılır. Nafile oruçlara ise zeval vakti öncesine kadar niyet edilebilir (Şirazi, el-Mühezzeb, II, 598- 600).

Sünni İslam anlayışında İslam'ın beş temel şartından biri kabul edilir. Hicret'in ikinci senesinde Medine'de farz kılınmıştır.

ORUÇ TUTARKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?

Oruç tutanların yeteri kadar su tüketmeleri, ramazan süresince uyku düzenlerine dikkat etmeleri gerekir. Uykusuzluk, baş ağrısı ve tansiyon düşüklüğüne yol açabilir.

Ramazan’da metabolizma hızı düştüğünden kilo almak kolaylaşır. Bu nedenle, bol kalorili, ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

İftarda mideye aniden yüklenmek, hazımsızlığa neden olabilir.

Ramazan’da sindirim sistemi sorunları yaşamamak için başta kuru kayısı olmak üzere kuru meyvelerden tüketmeye özen gösterilmelidir.

Sahura kalkmadan oruç tutulursa, aç kalma süresi uzayacağından metabolizma hızı düşer, halsizlik, baş ağrısı görülebilir.

Sahura kalksanız da kalkmasanız da yemeklerinizi yavaş yiyin, lokmalarınızı çok çiğneyin ve yeterince su için. Mide dolgunluğundan kaçınmak, uyku kalitenizi de koruyacaktır. Ağır, yağlı, acılı ve baharatlı yemeklerden kaçının.

Vücudumuz oruçluyken çok uzun süre susuz kaldığından, iftar ile sahur arasında sık sık su içmek gerekir.

Oruç sırasında çok susuyorsanız, sahurda turşu, kuruyemiş vb. tuzlu yiyeceklerden kaçınmaya özen gösterin.

Oruç süresince kan şekeri düşer. İftarda birden yemek yenildiğinde kan şekeri hızla yükselir. Eğer kişiler sahura da kalkmıyor ise kan şekerinin düşüşü günün erken saatlerinde başlar ve daha düşük değerlere ulaşır. Bu nedenle az ve sık beslenme ilkesi iftar sonrasında da uygulanmalıdır.

Ramazan’da hareketsiz kalmamaya özen gösterilmelidir. İftardan 2 saat sonra kendinizi çok yormadan yürüyüş yapabilirsiniz.

Fazla yediklerinizi yakmak için tok karnına yürüyüş yapmanın, koşmanın, spor salonlarında aşırı efor harcamanın sakıncalı olduğunu da unutmayın.

ORUCU BOZAN HALLER NELERDİR?

Ramazan orucu müslüman, akıllı ve ergenlik çağına gelmiş kimseler için farzdır. Ramazan orucu, kameri aylardan Ramazan ayının bazen 29, bazen 30 gün sürmesine göre 29 veya 30 gün olarak tutulur. Oruçlarda niyet önemlidir. Niyet kalp ile olur. Gece imsaktan önce veya imsak vaktinde ertesi gün oruç tutulacağını kalbinden geçiren bir müslüman o günün orucuna niyet etmiş olur. Oruç tutmak düşüncesi ile sahur yemeğine kalkan kimse de oruca, niyet etmiş sayılır. Ancak oruç tutan kimsenin hem içinden niyet etmesi, hem de dili ile “Niyet ettim Ramazan’in yarinki orucuna” diye söylemesi daha yerinde olur.

Ramazanda Oruç Tutamayanlar Ne Yapar?

Oruç tutmayacak kadar hasta olanlar, hastaya bakanlar, Ramazan ayında yolculuk yapanlar, gebe veya emzikli olanlar, aşırı yaşlılar ve düşkünler, aybaşı hali veya loğusallık halinde bulunan kadınlar Ramazan ayında oruç tutmazlar. Bunlardan:

Aybaşı hali veya loğusallık halinde olan kadınlar ile emzikli ve gebe olan kadınlar, bu özürleri sona erdikten sonra ve Ramazan ayı dışında oruçlarını kaza ederler.

Yolcular, yolculukları bitince oruçlarına başlarlar. Ramazan ayında tutamadıkları oruçlarını Ramazan ayından sonra tutarlar.

Bugünden itibaren Teravih namazı kılabileceğimiz Teravih hakkında tüm detaylar; Teravih namazı nasıl kılınır? (Teravih namazı kaç rekat?) Teravih namazı nasıl kılınır? Teravih namazı kaç rekat? Teravih namazı 8 rekat kılınabilir mi? Teravih nedir? İşte tüm detaylarıyla mynet.com'da

Teravih, Arapça tervîha kelimesinin çoğulu olup "rahatlatmak, dinlendirmek" gibi anlamlara gelir. Ramazan ayına mahsus olmak üzere yatsı namazından sonra kılman sünnet namazın her dört rekatının sonundaki oturuş, tervîha olarak adlandırılmış, sonradan bu kelimenin çoğulu olan teravih kelimesi ramazan gecelerinde kılınan nafile namazın adı olmuştur.

Teravih, sünnet-i müekkededir. Kadın ve erkek için orucun değil rama­zan ayının sünnetidir. Teheccüt namazı 12 rekatı geçmediği halde, teravih namazı yirmi rekattır. Yatsı namazı kılındıktan sonra ve vitirden Önce kılı­nır. Teravihin cemaatle kılınması kifâî sünnettir. Teravih on selâm ile kılınır ve beş tervîha (dinlenme) yapılır. Yani her iki rekatta bir selâm verilip, her dört rekatta bir istirahat edilir. Besinci tervîhadan sonra yine cemaatle vitir namazı kılınır.