Bayram namazı saat kaçta? İl il bayram namazı vakitleri

Bayram namazı saat kaçta? İl il bayram namazı vakitleri

Bayram namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan Bayramı’na çok az bir süre kaldı ve vatandaşlar şimdiden namaz vakitlerini merak ediyor.

Salı sabahı bayram namazı kılınacak. Bizler de sizler için tüm illerin bayram namazı vakitlerini araştırdık. İşte il il bayram namazı vakitleri…

Bayram namazı saat kaçta kılınacak? İllere göre bayram namazı vakitlerini sizler için hazırladık. Diyanet tarafından resmi sitede tüm illerde kılınacak bayram namazının saatleri açıklandı. Peki bayram namazı saat kaçta?

Arefe günü yapılması gereken ibadetleri sizler için hazırladık. Mübarek ayı bıraktığımız şu günlerde Arefe gününe giriyoruz. Vatandaşlar ise Arefe gününü nasıl daha iyi geçirebileceklerini düşüyorlar. Bizler de sizler için bu özel yapılabilecek ibadetleri araştırdık. İşte Arefe günü yapılması gerekenler… Arefe günü yapılması gereken ibadetlerArefe günü, kıymetli geceye kendinden sonra gelen günün ismi verilir. Fakat Arefe ve Kurban bayramının üç gecesi böyle değildir. Bu dört gece bugünleri takip eden gecelerdir. Arefe yalnız Zilhiccenin 9. günüdür. Başka güne Arefe denmez.Arefe Günü'nün İslam 'daki karşılığı kurban bayramından önceki gün olarak tanımlanıyor. Türkçede ise Arefe Günü, "herhangi bir dini bayramdan öncesi" olarak biliniyor. Genellikle bayrama hazırlık günü olarak geçirilen Arefe Günü, İslam dinine göre bayramı müjdeleyen gün olarak tanımlanıyor. İlahiyatçılar bu önemli günün dua ve ibadet ile geçirilmesini öneriyorAREFE GÜNÜ TUTULAN ORUÇ BİN GÜNE EŞİTÖnümüzdeki çarşamba çok faziletli arefe günüdür, ertesi gün de Kurban Bayramı. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Arefe günü tutulan oruç hakkında şöyle buyurmaktadır:“arefe günü tutulan oruç, geçmiş bir senenin ve gelecek senenin günahlarına kefaret olur.” (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 457)Yani geçmiş yılın günahı affedilir, gelecek yıl da Allah o kişiyi günahlardan korur.Hz. Ebu Bekir'in oğlu Abdurrahman arefe günü kardeşi Hz. Âişe Validemizin (r.a.) huzuruna girdi. Hz. Âişe oruçlu olduğu için hararetten dolayı üzerine su dökülüyordu. Abdurrahman ona:Orucunu boz, dedi. Hz. Âişe:“Resûlullahın (s.a.v.) 'Arefe günü oruç tutmak, kendisinden önceki senenin günahlarına kefaret olur' dediğini işittiğim halde iftar mı edeyim” dedi. (Tergîb ve Terhîb Trc, 2. 458)“Kefaret olur”, günahları örter, affettirir demektir. Bizim gibi neredeyse bir günah denizinde yüzen ahir zaman Müslümanları için bundan daha büyük bir müjde olabilir mi?Başka bir rivayette ise Hz. Âişe (r.a.) şöyle demiştir:Arefe gününün orucu bin gün oruç tutmak gibidir. (Tergîb ve Terhîb Trc., 2. 460)Demek ki, bir günlük arefe orucu, üç yıllık normal günlerde tutulan oruç sevabına denktir.Arefe günü yapılacak ibadetler nelerdir? Ramazan Bayramı'na artık sayılı günler kaldı. Mübarek Ramazan ayını geride bırakıyoruz. Tüm ay boyunca ibadetlerini yerine getirenler şimdi de arefe günü yapılması gereken ibadetleri de araştırıyor. Sizler için Arefe günü yapılması gereken ibadetleri araştırdık.

 

ANKARA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 06:11

İSTANBUL Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.23

İZMİR Ramazan Bayramı Namaz Saati: 6:37

ADANA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6:08

ANTALYA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.27

AKSARAY Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.10

ARDAHAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.28

AYDIN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.36

AĞRI Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.30

AFYON Ramazan Bayramı Namaz Saati: 6.23

AMASYA Ramazan Bayramı Namaz Saati: 5.57

ARTVİN Ramazan Bayramı Namaz Saati: 5.32

ADIYAMAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.54

BALIKESİR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6:31

BATMAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5:4

BOLU Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.14

BURDUR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.26

BURSA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.25

BARTIN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.08

BİTLİS Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.37

BİNGÖL Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.43

BAYBURT Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.40

BILECIK Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.21

ÇANKIRI Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.06

ÇORUM Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6 .01

ÇANAKKALE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.36

DENİZLİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.31

DİYARBAKIR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.46

DÜZCE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.15

ERZİNCAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.44

EDİRNE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.31

ESKİŞEHİR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.20

ELAZIĞ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.48

GÜMÜŞHANE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.43

GİRESUN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.46

GAZİANTEP Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.59

HATAY Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.06

HAKKARİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.33

IĞDIR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.26

ISPARTA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.25

KARAMAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.16

KOCAELİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.20

KONYA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.17

KIRŞEHİR Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.07

KARABÜK Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.08

KASTAMONU Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6:03

KARS Ramazan Bayramı Namaz Saati: 5.28

KÜTAHYA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.23

KAHRAMANMARAŞ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.00

KIRKLARELİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.28

KAYSERİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.03

KİLİS Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.01

KIRIKKALE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.08

MUŞ Ramazan Bayramı Namaz Saati: 5:39

MUĞLA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.35

MARDİN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.45

MALATYA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.53

MANİSA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.35

MERSİN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.11

NEVŞEHİR Ramazan Bayramı Namaz Saati: 6.06

NİĞDE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.08

RİZE Ramazan Bayramı Namaz Saati: 5:37

OSMANİYE Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.04

ORDU Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.48

SİİRT Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5:39

SİVAS Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.54

SAMSUN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.53

SAKARYA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.18

SİNOP Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.56

ŞIRNAK Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.38

ŞANLIURFA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.54

TEKİRDAĞ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.29

TRABZON Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.40

TOKAT Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.55

TUNCELİ Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.46

UŞAK Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.27

VAN Ramazan Bayramı Namaz Saati : 5.32

YOZGAT Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.03

YALOVA Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.23

ZONGULDAK Ramazan Bayramı Namaz Saati : 6.11

LEFKOŞE Ramazan Bayramı Namaz Saati: 6:19

Bayram namazı, biri ramazan bayramında diğeri kurban bayramında olmak üzere yılda iki defa kılınan iki rek'atlık bir namazdır. Bayram namazı Hanefî mezhebinde, cuma namazının vücûb şartlarını taşıyan kimselere vâciptir. Şâfiî ve Mâlikîler'e göre müekked sünnet, Hanbelîler'e göre ise farz-ı kifâyedir. Bayram namazının sıhhat şartları, Hanefîler'e göre, hutbe hariç, cuma namazının sıhhat şartları ile aynıdır. Sadece hutbenin hükmü bakımından aralarında fark vardır. Yani cuma namazında hutbe sıhhat şartı olduğu halde, bayram namazında sünnettir. Yine hutbe cuma namazında namazdan önce, bayram namazında ise namazdan sonra okunur.

Şâfiîler'e göre kadınlar da bayram namazı ile yükümlüdürler. Şu var ki bu namazın cemaatle kılınması şart olmayıp, münferiden de kılınabilir, fakat camide cemaatle kılınması daha faziletlidir. Bayram namazının diğer namazlardan kılınış bakımından farkı, bunun her rek'atında üçer fazla tekbir olmasıdır. Bu fazla tekbirlere "zâit tekbirler" denir. Bu ilâve tekbirler vâcip olup birinci rek'atta kıraatten önce, ikinci rek'atta kıraatten sonra alınır. Tekbirle birlikte eller kaldırılır ve yanlara bırakılır (ref' ve irsâl). İlk rek'atta iftitah tekbirinden sonra eller bağlanır (itimâd) ve "Sübhâneke" okunur.

Bundan sonra imamla birlikte zâit tekbirlere geçilir. İmamın tekbiri diğer tekbirlerde olduğu gibi sesli, cemaatin tekbirleri ise al- çak sesle olur. Allahüekber denilerek eller kaldırılır ve yanlara salınır, üç kere "sübhânellah" diyecek kadar beklendikten sonra yeniden tekbir alınır; aynı şekilde eller kaldırılır, yanlara bırakılır ve biraz beklendikten sonra bu rek'attaki zâit tekbirlerin sonuncusu olan üçüncü tekbir alınır ve bu defa eller bağlanır.

Cemaat susar, imam gizlice eûzü ve besmele çektikten sonra açıktan okumaya başlar. Fâtiha'dan sonra bir sûre daha okur, rükû ve secdeden sonra ikinci rek'ate kalkılır. İkinci rek'atta imam, Fâtiha ve arkasından bir sûre okuduktan sonra üç defa tekbir alınır ve eller yanlara salıverilir. Dördüncü tekbir rükûa geçiş tekbiri olup bu tekbirle rükûya gidilir ve namaz tamamlanır.

Diğer mezheplerde tekbir sayısı ile ilgili farklı uygulamalar da vardır. Namazdan sonra imam minbere çıkar ve hiç oturmaksızın hutbe okur. Cuma hutbesindeki hamdü senâya bedel olarak bu hutbede, Allâhü ekber, Allâhü ekber; lâ ilâhe illellâhü vallâhü ekber. Allâhü ekber ve lillâhi'l-hamd der, cemaat bu tekbirlerde imama eşlik eder. İmam, cuma hutbesinde olduğu gibi, hutbeyi iki hutbe yapıp arasını kısa bir oturuşla ayırır. Bayram namazına giderken yolda tekbir getirilir. Bu tekbirler ramazan bayramında sessiz, kurban bayramında ise açıktan yapılır. Camiye varıldıktan sonra her ikisinde de namaz vaktine kadar hep birlikte tekbir alınır. Camide vaaz ediliyorsa oturup sessizce dinlenir. Bayram namazının vakti, güneşin doğuşu sırasındaki kerâhet vaktinin çıkmasından sonradır. Bir mazeret sebebiyle bir beldede bayram namazı birinci gün kılınamamışsa, ramazan bayramı 2. gün, kurban bayramı ise 2. gün yine kılınamazsa 3. gün kılınabilir. Ancak bayram namazı özürsüz olarak terkedilmişse artık kılınmaz, kurban bayramı ise kerâhetle birlikte 2. veya 3. gün kılınabilir. Bayram namazının ilk rek'atına zâit tekbirlerin alınmasından sonra yeti- şip imama uyan kimse, iftitah tekbirini aldıktan sonra Sübhâneke okumaz, hemen zâit tekbirleri alır. Eğer imam rükûda iken yetişmiş ise bu takdirde, ayakta tekbir alıp imama iktidâ eder ve hemen rükûa gider ve rükû tesbihlerinin yerine zâit tekbirleri ellerini kaldırmaksızın orada yapar. Yetiştiremezse zâit tekbirler ondan düşmüş olur. İmama ikinci rek'atta yetişmiş olan kimse ise imam selâm verdikten sonra, kılamadığı birinci rek'atı kazâ etmek için kalktığında zâit tekbirleri kıraatten sonraya bırakır.

Teşrik Tekbirleri

Peygamberimizin, kurban bayramının arefe günü sabah namazından başlayarak bayramın 4. günü ikindi namazına kadar, ikindi namazı da dahil olmak üzere farzlardan sonra teşrik tekbirleri getirdiğine dair rivayetler bulunmaktadır. Ebû Yûsuf ve Muhammed'e göre arefe günü sabahından bayramın 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit, her farzın selâmından sonra teşrik tekbiri getirmek, kadın erkek ve seferî mukim ayırımı olmaksızın her mükellefe vâciptir. Hanefî mezhebinde fetvaya esas olan görüş budur. Teşrik günlerinde kazâya kalan namaz, yine o günlerde kazâ edilirse teşrik tekbirlerini de kazâ etmek gerekir. Bunun dışında teşrik tekbirleri kazâ edilmez.

Ramazan-ı şerifin son günü ile bayramın ilk günü arasındaki geceye Ramazan bayramı gecesi denir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Ramazan ve Kurban bayramının gecelerini ihya eden kimsenin kalbi, kalblerin öldüğü gün ölmez.) [İbni Mace, Taberani]

(Rahmet kapıları dört gece açılır. O gecelerde yapılan dua, tevbe reddolmaz. Ramazan bayramının ve Kurban bayramının birinci geceleri, Berat gecesi ve Arefe gecesi.) [İsfehani]

(Şu beş gecede yapılan dua geri çevrilmez. Regaib gecesi, Berat gecesi, Cuma gecesi, Ramazan ve Kurban bayramı gecesi.) [İbni Asakir]

Bayramda erken kalkmak, gusletmek, misvak kullanmak, güzel koku sürünmek, yeni ve temiz elbise giymek, sevindiğini belli etmek, yüzük takmak, karşılaştığı müminlere güler yüzle selam vermek, fakirlere çok sadaka vermek, İslamiyet'e doğru olarak hizmet edenlere yardım etmek, dargınları barıştırmak, akrabayı, din kardeşlerini ziyaret etmek, onlara hediye götürmek sünnettir.

Bayram günleri sevinmek, neşelenmek gerekir. Hz. Ebu Bekir, kızı Âişe validemizin evine gidince, iki cariyenin tef çalıp oynadığını gördü. Ensar-ı kiramın kahramanlıklarını övüyor, destan söylüyorlardı. Hz. Ebu Bekir, Resulullahın evinde böyle şey yapılmasının uygun olmayacağını bildirerek, onların susmalarını söyledi. Peygamber efendimiz, Hz. Ebu Bekir'e,(Onlara mani olma! Her kavmin bir bayramı vardır, bu da bizim bayramımızdır. Bayram, sevinç günleridir) buyurdu. (Buhari)

Dargın olanların, bayramı beklemeyip, hemen barışması gerekir. ALLAHü teâlâyı ve Peygamber efendimizi seven kimse, insanların kusurlarına bakmaz, hoşgörülü olur. İyi insan yani mümin, herkesle iyi geçinir. Başkalarına sıkıntı vermediği gibi, onlardan gelecek eziyetlere de katlanır.

Kimseye darılmamalı, dargınlık olduysa, 3 günden fazla sürmemeli, bayrama kadar süren bir dargınlık olduysa, daha fazla gecikmeden barışmalıdır. Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

(Din kardeşiyle 3 günden çok küs durmak caiz değildir. Üç gün sonra, onunla karşılaşırsa, ona selam verip hatırını sormalıdır. O kimse selamını alırsa, birlikte sevaba ortak olurlar. Selamını almazsa günaha girer. Selam veren de küs durma mesuliyetinden kurtulmuş olur.) [Ebu Davud]

Bayram namazı saat kaçta kılınacak? Ramazan Bayramı'na çok az bir süre kaldı ve vatandaşlar şimdiden namaz vakitlerini merak ediyor. Salı sabahı bayram namazı kılınacak. Bizler de sizler için tüm illerin bayram namazı vakitlerini araştırdık. İşte il il bayram namazı vakitleri…