Batı Şeria'da gerginlik

Batı Şeria'da gerginlik

RAMALLAH (AA) - İsrail askerleri, açlık grevindeki tutuklulara destek olmak için Ofer Hapishanesi girişinde eylem yapan Filistinlilere plastik mermi ve göz...

RAMALLAH (AA) - İsrail askerleri, açlık grevindeki tutuklulara destek olmak için Ofer Hapishanesi girişinde eylem yapan Filistinlilere plastik mermi ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Filistinli direniş gruplarının çağrısı üzerine, onlarca kişi "açlık grevindeki tutuklulara" destek olmak amacıyla Ramallah'taki Beytunya beldesinden başlayarak Ofer Hapishanesi'nin bulunduğu bölgeye yürüdü.

İsrail'in idari tutukluluk uygulamasını protesto eden eylemciler, başta Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid olmak üzere açlık grevi yapan tüm tutukluların serbest bırakılmasını talep etti.

Hapishane girişine ulaşan Filistinli grubu dağıtmak için İsrail askerleri, plastik mermi ve göz yaşartıcı gaz kullandı. Müdahale sırasında gazdan etkilenerek boğulma tehlikesi geçiren onlarca kişiye bölgedeki sağlık ekipleri ilk yardımda bulundu.

İsrail makamları, haziran ayında 14,5 yıllık mahkumiyeti sona eren sol eğilimli Filistin Halk Kurtuluş Cephesi (FHKC) mensubu Bilal Kayid hakkında 6 ay idari tutukluluk kararı vermiş, Kayid de 15 Haziran'da kararı protesto için açlık grevine başlamıştı. Kayid'e destek vermek için İsrail hapishanelerindeki bazı Filistinliler 17 Temmuz'da açlık grevine girmişti.

İsrail'in "idari tutukluluk" adını verdiği uygulamaya göre, istihbarata dayalı olarak Filistinliler 1 ila 6 ay alıkonabiliyor. Tutuklunun, "İsrail'in güvenliği için tehlike teşkil ettiğine" karar verilmesi halinde ise askeri hakim, suç isnadında bile bulunmadan tutukluluk süresini 5 yıla kadar uzatabiliyor.

AA

Kaynak:Haber Kaynağı

Etiketler :